Zoeken

Sykes bloedsnel tijdens SBK Wintertest Jerez

28 november 2012
Tom Sykes is de laatste test voor de winterstop van het WK Superbike, dat deze week op het circuit van Jerez is neergestreken, behoorlijk snel onderweg. Hoewel het team zonder transponders reed zou Sykes de eerste twee dagen de snelste tijd op de klokken hebben gezet, voor de Aprilia's van Guintoli en Laverty.

Tom Sykes_Wintertest_2012

Deze week is de laatste mogelijkheid voor de SBK teams om nog te testen voordat de verplichte winterstop van kracht gaat. Op het circuit van Jerez wordt door de meeste teams van deze gelegenheid gebruik gemaakt, hoewel de verschillende teams er een andere tijdsplanning op nahouden. Tot woensdag testen de teams van Kawasaki, Aprilia en Honda op het circuit, vanaf woensdag zullen het nieuwe Ducati Alstare team en het BMW GoldBet team in actie komen.

Inofficieel zette Kawasaki's fabrieksrijder en runner-up in het 2012 wereldkampioenschap Tom Sykes de eerste twee dagen de snelste tijd op de klokken. Op maandag zou Sykes een tijd van 1'41,3 hebben gereden, voor Michel Fabrizio die pas voor de tweede keer op de Aprilia RSV4 van het Red Devils Roma Team reed. Op dinsdag zette Sykes opnieuw onofficieel de snelste tijd, hij reed volgens Kawasaki een tijd van 1'41,0, na in de ochtendsessie ten val te zijn gekomen.

De officieel snelst gemeten rondetijd stond op naam van Sylvain Guintoli, die deze week zijn debuut maakte voor het Aprilia Factory team. Guintoli reed de tweede dag een tijd van 1'41.283 en was daarmee bijna een halve seconde sneller dan teamgenoot Eugene Laverty. Laverty verklaarde na afloop zich vooral met race-setup bezig te hebben gehouden en niet te hebben gefocust op een enkele snelle rondetijd.

De twee fabrieks-Aprilia's werden gevolgd door de twee fabrieks-Honda's van het Pata Honda Team, waarbij nieuwkomer Leon Haslam beide dagen een snellere tijd dan teamgenoot Jonathan Rea wist te realiseren. Rea gebruikte de tweede dag om nieuwe chassis-onderdelen en een compleet gewijzigd elektronica-pakket te testen, terwijl het voor Haslam vooral zaak was om aan de CBR1000RR te wennen. Volgens Haslam is de Honda veel gemakkelijker te rijden dan de BMW S1000RR, waarmee hij de afgelopen twee jaar maar geen vrienden kon worden.

Tijden WK Superbike, tweede dag:
1. Tom Sykes (Kawasaki) 1'41.00 (onofficieel)
2. Guintoli (Aprilia) 1'41.283
3. Laverty (Aprilia) 1'41.762
4. Haslam (Honda) 1'42.039
5. Loris Baz (Kawasaki) 1'42.10 (onofficieel)
6. Rea (Honda) 1'42.108
7. Fabrizio (Aprilia) 1'42.114
8. Hofmann (Aprilia) 1'43.028

WK Supersport

In de Supersport klasse wist Stock600 kampioen Micheal van der Mark vriend en vijand te verrassen door beide dagen de snelste tijd op de klokken te zetten. De Nederlander in het Ten Kate Supersport team reed de tweede dag een tijd van 1'44.343 en was daarmee viertiende seconde sneller dan wereldkampioen Kenan Sofuoglu, het komende seizoen rijdend voor het nieuwe Mahi Racing Team uit India. De Turk was op zijn beurt weer een seconde sneller dan teamgenoot Fabien Foret.

Tijden WK Supersport, tweede dag:
1. Van der Mark (Honda) 1'44.343
2. Sofuoglu (Kawasaki) 1'44.832
3. Foret (Kawasaki) 1'45.861
4. Zanetti (Honda) 1'45.994.