Zoeken

Reeves/Sayle winnen eerste zijspan TT

2 juni 2013
Tim Reeves en Dan Sayle hebben de openingswedstrijd van de 2013 Isle of Man TT gewonnen. Het duo had in de eerste zijspanrace na drie ronden een voorsprong van bijna twintig seconden op Conrad Harrison / Mike Aylott. Het duo Dave Molyneux / Patrick Farrance, dat in de kwalificatie de snelste tijd had gezet, maakte het podium compleet.

Tim Reeves_Dan_Sayle_IOMTT

Voor viervoudig wereldkampioen Tim Reeves was het, vijf jaar na zijn debuut, zijn eerste overwinning van de roemruchte Isle of Man TT. Voor bakkenist Dan Sayle was het zijn achtste overwinning in totaal, wat hem op gelijke stand zet met Rick Long als meest succesvolle bakkenist ooit.

Met ideale weersomstandigheden rond het ruim 37 mijl lange circuit wist het duo Ben en Tom Birchall kopstart in de 3 ronden lange wedstrijd te nemen. Bij het eerste meetpunt Glen Helen had het duo 1,3 seconden voorsprong op Reeves/Sayle, terwijl de grote favorieten Molyneux/Farrance op de vijfde plaats tegen een achterstand van vijf seconden aankeken.

Bij Ramsey Hairpin hadden de Birchalls een voorsprong van 5.48 seconden opgebouwd, maar aan het eind van de daaropvolgende Mountain Section gingen ze bij Kate's Cottage door de berm en liepen daarbij een lekke band op, waardoor het duo bij Creg ny Baa het zijspan aan de kant moest zetten.

Hierdoor kwam de leiding in handen van Reeves/Sayle, dat de eerste ronde met een tijd van 113.575 mijl per uur volbracht en bijna tien seconden voorsprong had op Molyneux/Farrance, dat zich naar de tweede plaats had weten te rijden. Het Franse duo werd op de voet gevolgd door Harrison/Aylott, terwijl John Holden/Andy Winkle en Dougie Wright/Martin Hull de top vijf completeerden.

In de tweede ronde bouwde Reeves/Sayle hun voorsprong uit en liepen op de baan in op Molyneux/Farrance, die twintig seconden eerder waren gestart. In de Mountain Section werd het Franse zijspan ingehaald, waarna de tweede ronde met een voor Reeves beste tijd ooit (114.608 mph) werd volbracht. Het duo ging nu ook op straat aan de leiding en lag in de timing meer dan twintig seconden voor op Molyneux/Farrance.

In de derde en laatste ronde nam Reeves geen enkel risico meer en paste zijn tempo aan, om het zijspan voor mogelijke technische problemen te behoeden. Alle ogen waren echter gericht op het gevecht om de tweede plaats, tussen Molyneux/Farrance en Harrison/Aylott. Bij Glen Helen was het verschil minder dan vijf seconden, maar vanaf daar zette de rijder uit Bradford het gas er goed op en liep zienderogen op het Franse duo in.

Bij de Grandstand werd het duo Reeves/Sayle als eerste afgevlagd, vlak voor Molyneux/Farrance. De grote favorieten moesten echter niet veel later hun tweede plaats afstaan aan Harrison/Aylott, dat met een miniem verschil van 0.538 seconden de tweede plaats voor zich op wist te eisen. Reeves/Farrance is het eerste duo dat als wereldkampioen een TT race heeft weten te winnen sinds Jock Taylor in 1981.