Zoeken

Q&A met Valentino Rossi

11 juni 2010

Met een bovengemiddelde aandacht van de pers na zijn crash op Mugello heeft het FIAT-Yamaha team een vraag&antwoord opgezet met leden van het team en Valentino Rossi zelf, om daarmee antwoord te geven op de meest prangende vragen.

Valentino_Rossi_Mugello.jpg

Vraag & Antwoord met Fiat Yamaha:

Wat heeft het ongeval veroorzaakt, was het een rijdersfout of een motor/band issue?
Davide Brivio, FIAT Yamaha Team Manager: "Valentino was in zijn eerste flying lap op nieuwe harde Bridgestone's. Bij 'Arrabbiata 2' ging Rossi van het gas om een andere rijder, die hem aan het volgen was, voorbij te laten gaan. Toen Rossi daarna, na een kwart ronde rustig te hebben gereden, bij 'Biondetti' (de eerste links) weer op 't gas ging was zijn achterband dusdanig afgekoeld dat hij alle grip verloor. Rossi reed op dat moment ongeveer 180 km/u en toen hij neersmakte was dat nog ongeveer 150 km/u."

Wat voor verwondingen heeft Vale exact?
Professor Roberto Buzzi, Trauma unit Careggi Ziekenhuis: "Valentino heeft een graad 2 open botbreuk van het distale scheenbeen (Distal Third Right Tibia), alsmede een fractuur van het kuitbeen opgelopen."

Mugello_Rossi_crash.jpg

Wat is gedurende de operatie precies gedaan?
Professor Roberto Buzzi: "Debridement (meest agressieve en ook meest effectieve methode om necrotisch weefsel te verwijderen, red.) en reiniging van de wond, stabilisatie en intramedullair vastpinnen van het bot en een VAC (Vacuum assisted closure) applicatie op zaterdag 5 juni. Daarna een tweede operatie om de wond te sluiten op maandag 7 juni."

Wat is de te verwachten herstelperiode?
Professor Roberto Buzzi: "Zes maanden."

Wanneer kunnen we Rossi terugverwachten?
Davide Brivio: "Dat is erg moeilijk te zeggen nu. We zullen stap voor stap moeten bekijken hoe zijn herstel gaat. Ongeveer 45 dagen na het ongeluk zullen we een duidelijker beeld hebben rondom zijn toestand. In de tussentijd zal hij druk bezig zijn met rehabiliteren. Op dit moment is het denk ik onwaarschijnlijk dat hij binnen twee maanden terug zal keren. Als alles goed gaat kunnen we 'm misschien in augustus of september terugzien."

Waar zal hij zijn tijd tijdens de herstelperiode doorbrengen. Zal hij races gaan bezoeken?
Davide Brivio: "Nadat Valentino het ziekenhuis in Florence had verlaten is hij naar Cattolica gegaan om doctorn dicht bij huis te bezoeken. Hij zal zijn gehele herstel waarschijnlijk thuis doorbrengen. Wij willen dat Valentino zich volledig op zijn herstel en rehabilitatie concentreert, hij zal in die tijd geen races bezoeken. De eerstvolgende keer dat we Valentino zullen zien is wanneer hij weer in staat is om te racen."

Zal gedurende deze periode iets aan zijn schouder worden gedaan?
Davide Brivio: "Na, natuurlijk zullen de komende maanden ook nuttig zijn om de schouder verder te laten herstellen. Zijn doctoren zullen hier ook aandacht aan besteden. Door het ongeluk is het rehabilitatie schema van zijn schouder geupdate omdat hij enkele oefeningen moest veranderen, maar hij zal vanaf morgen weer aan zijn schouder gaan werken."

Wanneer zal Yamaha een vervanger aanstellen, en waarom niet meteen?
Lin Jarvis, Managing director Yamaha Motor Racing: "Laat ik beginnen met te stellen dat ik gelukkig ben dat Rossi het ziekenhuis heeft verlaten en weer naar huis is teruggekeerd. Dit is een goed teken, omdat het inhoudt dat zijn herstel voorspoedig verloopt en hij nu kan starten met het rehabiliatie programma dat hem tot volledige fitness moet terugbrengen. Wat de vervangingsrijder betreft - we hebben besloten om vanaf de Grand Prix van Catalunya op 4 juli een vervangende rijder aan te stellen. We hebben voor deze GP besloten omdat we onze verplichtingen ten opzichte van de MotoGP willen respecteren, maar voldoende tijd willen hebben een geschikte kandidaat te selecteren en ervoor te zorgen dat we goed voorbereid zullen zijn op de nieuwe situatie."

Valentino_Rossi_Joker.jpg 

Wie zal Rossi gaan vervangen?
Lin Jarvis: "Op dit moment ben ik niet in staat om te zeggen welke rijder dat is, omdat we nog geen definitieve beslissing hebben genomen. We verwachten dit volgende week of uiterlijk voor de GP van Silverstone bekend te kunnen maken."

Welke teamleden zullen niet naar Silverstone en Assen komen?
Lin Jarvis: "De FIAT Yamaha teamleden die met Vale samenwerken zullen niet naar die races komen, zoals zijn team manager, zijn crew chief en zijn monteurs. Zij zullen in Barcelona terugkeren en met de stand-in gaan werken. Alle andere teamleden zullen gewoon bij de races aanwezig zijn."

Heeft dit invloed op je sponsors? Hebben zij er vrede mee twee races te moeten missen?
Lin Jarvis: "We hebben berichten van solidariteit en begrip ontvangen van alle sponsors, zonder uitzondering. Zij kijken, net als Yamaha, vooruit naar de terugkeer van Valentino in perfecte conditie. Valentino's pitbox zal in Silverstone en Assen wel worden opgebouwd om de fans de gelegenheid te geven zijn beide M1's te aanschouwen."

Zal Valentino gedurende zijn herstel een meeting met de media hebben?
William Favero, communicatie manager Yamaha Motor Racing: "Valentino zal geen enkel interview geven voor pers of televisie gedurende zijn herstelperiode. Het enige wat Yamaha wil is dat hij zich op zijn rehabilitatie focust en een volledig herstel maakt. Yamaha zal in het verloop een persconferentie met Valentino regelen. In de tussentijd zullen we ervoor zorgen dat onze sponsors, fans en de internationale media op de hoogte worden gehouden van zijn toestand via onze perswoordvoerder, op dezelfde efficiente en transparante wijze als we tot op heden hebben gedaan."

Vraag & Antwoord met Valentino Rossi:

Vale, eerste vraag: hoe gaat het met je en heb je nog steeds pijn?
"Het positieve aan de situatie is dat het ergste achter de rug is en dat beide operaties goed zijn verlopen, dus in dat opzicht is alles oké. Ik verwacht nu een moeilijke periode, waar ik rekening moet houden met de kans op een infectie en waarin ik mijn been constant hoog moet houden. Daarna zal een tweede periode komen, waarin ik met mijn rehabilitatie zal startten en, met steun op het been, zal kunnen beginnen met lopen op krukken."

Dr. Buzzi vertelde over een herstelperiode van vijf tot zes maanden, wat denk je daarvan?
"Het is te verwachten dat Dr. Buzzi erg voorzichtig is in zijn prognose. Ik wil de wond laten genezen, dat is het enige waarin ik ben geinteresseerd. Of ik nu vier of zes races moet missen maakt daarin geen verschil. Het juiste moment terug te keren zou Brno kunnen zijn, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn."

Valentino_Rossi_Mugello_2010.jpg

Kun je het ongeluk herinneren?
"Ik kan alles nog perfect herinneren. Ik heb mijn hoofd niet gestoten en niets anders geraakt. De airbag in mijn pak werkte perfect en mijn helm was slechts lichtjes bekrast. Ik heb geen enkele blauwe plek. Het probleem was dat ik op mijn been landde, dat onder mijn lichaam bleef haken. Als ik op mijn rug was geland was het een heel ander verhaal geweest. Ik had een nieuwe band en twee ronden gereden, toen ik langzaam ging rijden omdat Barbera achter me zat. Toen ik terug naar de racelijn reed kwam Pedrosa eraan en dus ging ik weer aan de kant om hem niet te blokkeren. Toen ik daarna het gas weer opendraaide gebeurde het ineens en onverwacht. Zeven seconden waren voldoende om de band dramatisch in temperatuur te laten zakken. Het was mijn fout."

Wie zou je willen bedanken?
"Ten eerste en bovenal wil ik Professor Buzzi van het CTO Careggi in Florence en zijn team bedanken, omdat zij brilliant waren. Geluk bij een ongeluk dat dit in Mugello gebeurde, waardoor ik niet ver van Careggi verwijderd was. Ik wil verder iedereen in Careggi bedanken en alle verpleegsters die mij goed hebben behandeld, de staff van het Clinica Mobile en de Marchals en Officials van het circuit van Mugello. Tot slot een groot hallo en bijzondere dank aan alle fans omdat die nooit, nog niet voor een seconde, mij hun affectie en support kunnen doen vergeten. De berichten die ik op zondag op tv zag op het circuit waren prachtig."

Mugello_Rossi_fans.jpg

Heb je een moment gehad na het incident dat je dacht: ik stop met motorracen?
"Echt waar, ik heb geen enkele angst gehad. Ik was ontzet toen ik het been zag, natuurlijk... maar ik heb de meeste hekel aan het feit zoveel races te moeten missen. Ik zal alle tijd gebruiken die nodig is en er zeker van zijn niets stoms te doen om snel terug te willen komen, maar alleen dan wanneer mijn conditie dat toe zal laten. Ik weet dat ik een motor voor volgend jaar heb en hoef niet persé te haasten om iets te bewijzen. Ik zou slechts vier races kunnen missen, maar zal dan nog steeds niet terugkomen om de titel te winnen. Beter voorzichtig zijn, de rehabilitatie zo goed mogelijk afmaken en terugkomen om nog vele jaren te kunnen racen. Ik heb van veel andere coureurs gehoord die hetzelfde hebben meegemaakt. Een voorbeeld: Mark Webber belde me op, hij heeft een open fractuur van zijn rechterbeen. Hij vertelde me dat ik erg geduldig moest zijn en dat ik enkele vervelende momenten zou krijgen, maar dat uiteindelijk een herstel was gegarandeerd."

Nu heb je tijd om thuis uit te rusten en na te denken...
"Ja, ik heb nu veel tijd om thuis uit te rusten, te herstellen en na te denken. Allereerst wil ik deze tijd gebruiken om dingen te verbeteren. Ik wil mijn engels verbeteren, iets nieuws leren en veel lezen. In principe wil ik verbeteren en leren, dat zal ik zeker willen doen. Als je met je vraag naar 2011 refereert, dit incident zal mijn keuze voor het volgend seizoen in ieder geval niet beinvloeden. Afgelopen zaterdag heeft daarin niets veranderd, ik heb gewoon een been meer gebroken. Het resultaat van 2010 zal daardoor niet relevant zijn in mijn beslissing voor de toekomst."

Zul je gedurende je gedwongen rustperiode ook aan je schouder gaan werken?
"Absoluut, ja. Dat is een van de positieve elementen van het ongeluk, dat ik eindelijk aan het herstel van mijn schouder kan gaan werken. Zonder haast, zonder operaties en zonder races. Vanaf morgen zal ik met oefeningen opnieuw gaan beginnen, liggend op bed, en ben zeker dat als ik terug zal keren mijn schouder volledig zal zijn hersteld. Als je terugkeert van een noodgedwongen break moet je niet alleen aan je lichaam, maar ook aan je verstand denken. Ik zal niet in staat zijn terug te keren en onmiddelijk te winnen."