Zoeken

Pitbox FIAT Yamaha: wand blijft

11 februari 2010

Het is geen publiek geheim dat het niet écht goed botert tussen FIAT Yamaha MotoGP teamgenoten Valentino Rossi en Jorge Lorenzo. Voor het komende seizoen heeft Yamaha besloten de wand tussen de pitboxen van beide coureurs te laten staan.

FIAT_Yamaha_MotoGP_2010.jpg
Tijdens de presentatie nog gebroederlijk naast elkaar, maar achter de schermen wordt de muur alleen maar hoger.

Afgelopen seizoen werd bij het Yamaha Tech3 satelliet-team, vanwege de verslechterde band tussen James Toseland en Colin Edwards, ook een wand geplaatst maar of die er blijft staan nu er twee Texanen in de box huizen? Het officiële fabrieksteam laat dit seizoen de wand in ieder geval nog steeds staan. Die wand werd geplaatst toen Valentino Rossi op Bridgestone banden ging rijden en bleef daarna gewoon staan op verzoek van Rossi terwijl Lorenzo dat eigenlijk niet meer nodig vond. Nieuw is nu wel dat er ook geen informatie (data) meer zal worden uitgewisseld tussen beide teamgenoten.

Dit werd bevestigd door FIAT Yamaha Team Director en MotoGP Group Leader Masahiko Nakajima. Het onderwerp alleen al was aanleiding voor een gesplitst commentaar, aangezien Rossi en Lorenzo beiden zeer verschillende sentimenten ten aanzien van het onderwerp naar buiten brachten.

De huidig wereldkampioen is een uitgesproken voorstander van de wand, hetgeen niet vreemd is aangezien hij de hete adem van zijn teamgenoot in zijn nek voelt en hem minimaal een armlengte achter zich wil houden. Het is dan ook niet geheel onwaarschijnlijk dat Rossi bij deze beslissing een sterke vinger in de pap te brokkelen heeft gehad, aangezien hij naar verluid al eerder had aangegeven dat volgens hem binnen het FIAT Yamaha MotoGP Team geen plaats was voor hem en Lorenzo.

Valentino Rossi:
Ik heb hierover met Yamaha gesproken en denk dat Jorge, vooral het afgelopen jaar maar ook in 2008, heeft laten zien erg snel te zijn en over een goede instelling te beschikken de motor af te stellen. Hij maakt nu twee jaar deel uit van het team, en dus is iedereen het er over eens dat het mogelijk is dat iedereen zijn eigen weg gaat. Jorge wil ook meer aan ontwikkeling gaan doen, dus denk ik dat het beste is dat een ieder zijn werk doet. Uiteindelijk zal er niet veel veranderen, aangezien de commentaren van mij en Jorge vaak hetzelfde zijn.

Jorge Lorenzo was daarentegen niet zo gelukkig met het optrekken van de muur. en balkte in eerste instantie iets van 'geen commentaar', maar wist zich een paar dagen later wat meer te nuanceren.

Jorge Lorenzo:
Ik heb veel respect voor Valentino. Hij heeft een ongelofelijk talent en is een intelligent persoon. Het afgelopen jaar was ik er dichtbij om hem te verslaan en met een stap voorwaarts heb ik de kans om hierin te slagen. Het maakt me niet uit wat hij zegt, ik ben er niet in geïnteresseerd om te horen dat hij zegt dat ik zijn afstellingen copieër om te kunnen winnen. Ik denk voor mezelf. Afgelopen jaar vergeleken we data en er waren races waar we het goed deden, in anderen deden zowel Valentino als ik het minder. Ik weet niet waarom Yamaha deze keuze heeft gemaakt, het zal volgens mij de ontwikkeling van de fiets vertragen. Ik maak me echter geen zorgen, ik ben vol zelfvertrouwen.

In wiens voordeel de beslissing dit zal werken zal pas aan het eind van het 2010 seizoen duidelijk worden.