Zoeken

Milwaukee Yamaha trekt zich terug uit 2014 Isle of Man TT

6 januari 2014
De kans dat achtvoudig TT winnaar Ian Hutchinson dit jaar zijn comeback in de Isle of Man TT gaat maken is een stuk kleiner geworden, nu hoofdsponsor Milwaukee Power Tools heeft aangekondigd het team dit jaar niet tijdens de Isle of Man TT te ondersteunen en het team zich heeft teruggetrokken.

Ian Hutchinson_Macau_Grand_Prix_2013
Ian Hutchinson in actie tijdens de 2013 Macau Grand Prix

Aanleiding voor de terugtrekking van de hoofdsponsor zijn de perikelen omtrent het nieuwe technische reglement, dat vanaf dit jaar in grote lijnen is overgenomen van het Britse Superbike kampioenschap. Volgens het nieuwe reglement mag alleen nog maar worden gereden met de originele ECU of de Motec -ECU waarmee in het BSB wordt geracet.

Oorspronkelijk stond deze wijziging voor 2015 ingepland, maar de organisatoren besloten vorig jaar de wijziging al in 2014 door te voeren. Honda, Suzuki en Kawasaki waren het met het voorstel eens, enkel Yamaha tekende protest aan omdat het - in tegenstelling tot de andere drie merken - gebruik maakt van een Magneti Marelli ECU.

Milwaukee Yamaha's teameigenaar Shaun Muir diende een verzoek in om met de Magneti Marelli ECU te rijden - die in ruil daarvoor qua functionaliteit zou worden ingeperkt, maar dat verzoek werd afgewezen. De andere merken hebben hun eigen 'standaard' ECU inmiddels al goed voor elkaar, terwijl bij Yamaha van Magneti Marelli gebruik werd gemaakt.

Hoewel volgens UK commercieel directeur van Milwaukee Power Tools Dale McElveen er twee redenen aan de beslissing het team dit jaar tijdens de Isle of Man TT niet te sponsoren ten grondslag hebben gelegen, wordt er slechts één reden genoemd: het nieuwe technisch reglement, wat de Yamaha kansloos tegenover de concurrentie heeft gemaakt.

Ian Hutchinson, die eind vorig jaar nog de Grand Prix van Macau wist te winnen na lange tijd uit de running te zijn geweest als gevolg van zijn ernstige crash tijdens de Brits Supersport race in Silverstone 2010, was het helemaal eens met de beslissing van Milwaukee.

Ian Hutchinson:
Onvoorstelbaar triest dat het zover heeft moeten komen. De sport heeft sponsoren nodig, anders is er geen sport. I steun de beslissing van mijn team en de sponsoren, dit is vanaf het begin het initiatief van een andere fabrikant geweest die niet hoeft te veranderen.

Ook teamgenoot Josh Brookes, het afgelopen jaar nog de snelste rookie tijdens de Isle of Man TT, staat volledig achter de beslissing van het team dit jaar niet aan de Isle of Man TT deel te zullen nemen.

Josh Brookes:
Veel mensen zijn ontdaan omdat we dit jaar niet bij de Isle of Man TT aanwezig zullen zijn. Ik ben extreem teleurgesteld, maar steun mijn team Milwaukee Yamaha en de redenen van de terugtrekking.