Zoeken

Melandri tekent voor Yamaha Superbike

6 september 2010

In Indianapolis vierde hij nog zijn 200e start in de Grand Prix wegrace, maar het komende seizoen zal Marco Melandri de MotoGP verruilen voor het WK Superbikes, waar hij de Brit Cal Crutchlow gaat vervangen in het officiële Yamaha World Superbikes fabrieksteam.

Marco_Melandri.jpg

Het gerucht ging al een tijdje dat Melandri de MotoGP paddock zou gaan inruilen voor het WK Superbikes. De 28-jarige coureur uit Ravenna was daartoe al in verband gebracht met het Duitse BMW, als vervanger voor de teleurstellende Ruben Xaus. Geen BMW dus, maar wel Yamaha waar hij de plaats zal gaan innemen van Cal Crutchlow, die op zijn beurt weer de overstap zal gaan maken naar de MotoGP als vervanging van Ben Spies in het Tech3 Yamaha MotoGP team.

Melandri maakte in 1997 op 15-jarige leeftijd zijn debuut in de 125cc, waar hij als wildcard startte in de Grand Prix van Brno. De twee daaropvolgende seizoenen werd Melandri respectiefelijk derde en tweede in het kampioenschap, om in 2000 de overstap te maken naar de 250cc waar hij in 2002 wereldkampioen werd. Als wereldkampioen 250cc maakte hij in 2003 zijn debuut in de MotoGP, als teamgenoot van Carlos Checa in het Fortuna Yamaha Team.

Na twee teleurstellende seizoenen bij Yamaha ging Melandri in 2005 voor Honda rijden, naast Sete Gibernau in het Movistar Honda MotoGP team van Fausto Gresini. Melandri werd dat jaar tweede in het kampioenschap, achter Valentino Rossi, zijn beste prestatie tot op heden in de MotoGP. In 2008 nam Melandri de plaats in van Loris Capirossi bij Ducati, en reed zijn slechtste seizoen ooit in zijn Grand Prix wegrace carrière.

Een jaar later verruilde Melandri Ducati voor Kawasaki, maar nog voor aanvang van het seizoen trok Kawasaki zich terug. Dankzij het in allerijl opgezette Hayata team kon Melandri het seizoen toch nog rijden, en wist met de totaal niet competitieve fiets in Frankrijk zelfs het podium te bestijgen. Dit jaar ging Melandri terug naar het Honda team van Fausto Gresini, maar wist tot op heden slechts één maal, in Mugello, in de top5 te finishen.

Marco Melandri:
Ik ben erg blij met deze nieuwe uitdaging, het is een grote verandering en ik wil om WK Superbike overwinningen gaan strijden. Het is fijn om weer terug te zijn bij Yamaha, ik ken nog veel mensen daar. Ik was nog erg jong toen ik eerder voor ze reed, nu ben ik veel meer volwassen geworden. Als regerend 2009 SBK kampioen heeft het Sterilgarda Yamaha Team bewezen over een erg competitief pakket te beschikken en een van de topteams in het WK Superbike te zijn. Ik realiseer me terdege dat het WK Superbike niet gemakkelijk zal zijn en dat ik hard zal moeten werken. Ik kijk er naar uit de adrenaline weer te voelen en voor het kampioenschap te vechten.
Laurens Klein Koerkamp, Yamaha Motor Europe Racing Manager:
Het is geweldig voor het World Superbike Team dat we Marco Melandri hebben weten te tekenen. Hij heeft gigantisch veel ervaring op het gebied van motorracen en is exteem gemotiveerd om de kans te krijgen weer voor overwinningen te kunnen strijden. Hoewel het jammer is dat Cal ons gaat verlaten om een stap hogerop in de Yamaha familie te gaan strijden zijn we verheugd met Melandri een serieuze titelkandidaat in huis te hebben.