Zoeken

McGuinness wint Superbike IOMTT

5 juni 2012
John McGuinness heeft op zaterdag zijn 18e overwinning bijgeschreven in de Isle of Man TT. De Honda TT Legends coureur, die in de trainingsweek ook al de snelste tijd op de klokken had gezet, wist in de Dainese Superbike zijn grootste concurrent Cameron Donald op afstand te houden en stelde daarmee zijn 7e Superbike/Formula One overwinning veilig.

John_McGuiness_IOMTT_Superbike

Met een kwartier vertraging ging de eerste race van de 2012 Isle of Man TT om 11:15 uur van start. McGuinness mocht als eerste in Douglas starten en lag bij het eerste meetpunt in Glen Helen 1,3 seconden voorsprong op Donald, terwijl de immens populaire Guy Martin daar weer 0.66 seconden achter lag. 

Bij Ballaugh Bridge had Donald de voorsprong tot 0,15 seconden verkleind, om naar Ramsey Hairpin weer tweetiende seconde op McGuinness toe te geven, terwijl Martin op zijn beurt dezelfde achterstand bleef houden op Donald. Bij de eerste doorkomst was het verschil tussen de drie slechts 0.98 seconden, maar was het Donald die de leiding in de race had genomen. Alle drie de coureurs zetten daarbij een gemiddelde rondetijd van boven de 130 mijl per uur.

In de tweede ronde hernam McGuinness de leiding in de race, door met een gemiddelde snelheid van 130.382 mph de snelste rondetijd neer te zetten. Bij binnenkomst in de pitstraat was zijn voorsprong op Donald 2,16 seconden, om deze in de pits dankzij een snelle stop tot 6 seconden uit te bouwen. Donald wist op de baan zijn achterstand bij Glen Helen al tot 3,8 seconden terug te brengen, maar McGuinness wist de derde ronde wel de leiding in de race te houden.

Met Donald de druk bij McGuinness goed op de ketel viel Martin tegen het eind van de derde ronde  ver terug, en had ineens een achterstand op Donald van 21 seconden.  Na tweederde raceafstand kreeg McGuinness eindelijk de touwtjes beter in handen. Zijn voorspong op Donald groeide bij elk meetpunt, terwijl Martin onder druk van Bruce Anstey kwam te staan. Bij de tweede pitstop kon bovendien geen nieuwe achterband worden gemonteerd, vanwege een probleem met de achteras, waardoor Martin vier ronden lang met dezelfde band moest rijden.

Problemen die McGuinness deze openingsrace bespaard bleven. Bij de laatste doorkomst in Ramsey bedroeg zijn voorsprong op Donald bijna 17 seconden, waarna McGuinness de laatste rit door de mountain sectie het wat langzamer aan kon doen en de Superbike race met een voorspong van 14,86 op naam te schrijven. Donald werd tweede, terwijl de derde en laatste podiumplaats naar Bruce Anstey ging, die in de vijfde ronde Guy Martin had weten te passeren.