McGuinness wint Isle of Man Superstock TT

6 juni 2012
Met TT overwinning nummer 19 is John McGuinness weer een stapje dichter bij het absolute overwinningsrecord van wijlen Joey Dunlop gekomen. De 40-jarige Brit en Morecamble leidde de Royal London 360 Superstock race van kop tot staart en scoorde daarmee naar meerdere podia zijn allereerste overwinning in de Superstock raceklasse, voor Michael Dunlop en Ryan Farquhar die het podium compleet maakten.

John_McGuinness_Isle_of_Man_TT_Stock1000

De start van de Superstock race vond afgelopen maandag plaats om 18:30 lokale tijd, met net als de supersport race eerder die dag perfecte weersomstandigheden. Enkel de zon, die in Practice Week voor de coureurs ook al een probleem was geweest, bleek ook ditmaal onhandig te zijn.

Op zijn Padgetts Honda vloog McGuinness er bij de start meteen vandoor en lag bij Glen Helen aan de leiding in de race, met -net als de Supersport race- een miniem verschil van 0,5 seconden op tweede man James Hillier. Gary Johnson lag daar weer achttiende seconde achter, terwijl Farquhar daar slechts 0.03 seconden achter lag. Gedurende de eerste ronde werd echter duidelijk dat het gevecht om de overwinning tussen McGuinness en Farquhar zou gaan.

Aan het eind van de eerste ronde had Farquhar bijna zelfs de leiding in de race genomen, maar moest McGuinness nog 0.17 seconden voor laten gaan. Guy Martin lag met zijn Tyco Suzuki op de derde plaats, gevolgd door Supersport winnaar Bruce Anstey, Michael Rutter en Hillier. Dunlop daarentegen had een langzame start en kwam de eerste ronde pas op de achtste plaats door.

Bij de tweede doorkomst in Glen Helen was het gat tussen de koplopers met 0,3 seconden nog steeds erg klein, maar bij Ramsey Hairpin had McGuinness al een voorsprong van 2,88 seconden opgebouwd. In de Mountain Section kreeg McGuinness echter te kampen met een benzine problemen, maar wist het hoofd koel te houden en met een ronde van 128.806 een voorsprong van 4 seconden op te bouwen.

Na de pitstop ging McGuinness er weer meteen als een haas vandoor, met Faquhar in P2, terwijl Anstey met een 128+ mph ronde zich naar de derde plaats had opgewerkt. Dunlop kwam als vierde door, voor Martin die bij de pitstop een nieuwe achterband monteerde.

Terwijl McGuinness op kop zijn voorsprong wist uit te bouwen waren alle ogen gericht op het gevecht om de tweede plaats, waar Dunlop de derde positie van Anstey had overgenomen en nog slechts 8 seconden van Farquhar was verwijderd. Bij de laatste doorkomst in Glen Helen was McGuinness' voorsprong tot 14,6 seconden uitgegroeid, terwijl het gat tussen Farquhar en Dunlop nog slechts 5,9 seconden bedroeg.

Dunlop beet zich in de laatste ronde in Farquhar vast, zette met 129,253 mph de snelste rondetijd neer, en had bij Ramsey Hairpin het verschil tot slechts een halve seconde teruggebracht. Farquhar kreeg bovendien te kampen met een olielek en moest daardoor het tempo ietwat lossen, waardoor Dunlop op de streep als tweede werd afgevlagd.

McGuinness deed het in de laatste ronde rustig aan, maar had aan de streep nog altijd een voorsprong van net geen acht seconden op Dunlop, terwijl Ryan Farquhar als derde werd afgevlagd. In het kampioenschap heeft McGuinness met 63 punten nu weer de leiding genomen, voor Anstey (54) en Donald (46).