Zoeken

Laverty tekent voor Yamaha World Superbike

13 september 2010

Eugene Laverty gaat het komend seizoen de overstap maken naar het WK Superbike. De 24-jarige Noord-Ier zal gaan rijden voor het Yamaha World Superbike Team, naast Marco Melandri die vorige week door het team voor het komende seizoen werd bevestigd.

Eugene_laverty_parkalgar_honda_2009.jpg

Met de komst van Melandri en Laverty zal Yamaha het komend jaar voor het derde opeenvolgende seizoen met een compleet nieuwe line-up aan de start verschijnen van het WK Superbike. Laverty reed in 2008 als wildcard in het WK Supersport op een Yamaha R6, als vervanger van de toen geblesseerde Fabien Foret, toen hij een moeilijke periode doormaakte in de 250cc. De Noord-Ier wist zich snel aan te passen wist de tweede race in Vellelunga al een podium te scoren.

Vorig seizoen reed hij zijn eerste permanente seizoen WK Supersport en werd daarin tweede, achter wereldkampioen Cal Crutchlow die dit seizoen de overstap maakte naar het World Superbike Team en het volgend seizoen naar het Tech3 MotoGP team zal gaan, als vervanger van Ben Spies. Met nog twee races te gaan heeft Laverty dit seizoen nog steeds uitzicht op de wereldtitel, hij staat slechts 12 punten achter op klassementsleider Kenan Sofuoglu.

Eugene Laverty
Het is geweldig in deze fase van het kampioenschap, terwijl ik nog in gevecht ben om de wereldtitel, al een contract voor volgend jaar te hebben getekend. Ik wil dit jaar absoluut nog kampioen worden voordat ik de overstap naar het WK Superbike ga maken.

Toen ik de R6 in 2008 reed had ik het moeilijk in de 250cc, het is mooi dat Yamaha mij toen de kans gaf in het WK Supersport en me nu een zitje in het Superbike team heeft aangeboden. Met Ben Spies wereldkampioen in 2009 en Cal Crutchlow dit seizoen de nodige wedstrijden gewonnen zijn het team en de motor capabel genoeg, de rest is aan mij. Ik denk dat we met de juiste team support en een goed testschema vanaf het begin van het 2011 seizoen competitief kunnen zijn. Daarbij een teamgenoot als Marco Melandri hebben is geweldig, hij heeft een berg aan ervaring waar ik het nodige van kan leren, dus verheug ik me erop met hem te gaan rijden.
Laurens Klein Koerkamp, Managing director Yamaha Motor Europe Racing:
We zijn erg onder de indruk van Eugene in het WK Supersport. Hij is een zeer getalenteerde rijder die grote toewijding aan training heeft laten zien, gefocust is om te winnen en een geweldige rijder is om mee te werken. We hebben met Cal Crutchlow bewezen over de fasciliteit te beschikken jonge rijders vanuit het WK Supersport, deze verder te ontwikkelen in het WK Superbike en zelfs de mogelijkheid tot de MotoGP te bieden, als de situatie dat toelaat. We kijken uit om met Eugene samen te werken en geloven dat hij het juiste talent heeft om met Yamaha in de toekomst verder te werken.

Voor James Toseland zal het Yamaha World Superbike verhaal dus al na een jaar ten einde komen. De voormalig tweevoudig WK Superbike wereldkampioen was dit jaar na enkele teleurstellende seizoenen MotoGP weer teruggekeerd naar het WK Superbike, maar rijdt het hele seizoen al in de schaduw van zijn teamgenoot. Wat Toseland het volgend seizoen gaat doen is vooralsnog niet bekend.

Zie ook: