Zoeken

KTM keert terug naar Moto3

3 juni 2011
KTM keert terug naar de Grand Prix wegrace motorsport. De Oostenrijkse fabrikant zal het komend seizoen haar opwachting gaan maken in de nieuwe Moto3 viertakt raceklasse, en is daarvoor een samenwerkingsverband aangegaan met het Duitse Kalex Engineering.

Mika_Kallio_KTM_125
De KTM 125cc racer waarmee Mika Kallio tot twee maal toe vice-wereldkampioen werd. Ook huidig 125cc wereldkampioen Marc Marquez reed twee seizoenen voor KTM, tot het merk zich in de 125cc terugtrok

Hoewel KTM met Kalex een samenwerkingsverband is aangegaan benadrukt de Oostenrijkse fabrikant dat de nieuwe 250cc viertakt Grand Prix racer een 100% 'made by KTM' machine zal zijn. Uitgebreide en intensieve voorbereidingen zijn momenteel bij KTM gaande, waar de 100% pure, in-huis ontwikkelde Moto3 racer wordt ontwikkeld door KTM engineer Wolfgang Felber en zijn team.

Middels het samenwerkingsverband met Kalex worden, zo meldt het persbericht, de vaardigheden en passie van beide bedrijven gecombineerd om twee verschillende, maar parallele concepten te ontwikkelen, waarbij bij beide machines de focus op een succesvolle intrede in de nieuwe raceserie ligt. Terwijl de ontwikkeling van de nieuwe racer volgens KTM op schema ligt omvat het exclusieve samenwerkingsverband met Kalex de levering van 250cc viertakt motorblokken aan de Duitse firma. Kalex is momenteel al actief in de Moto2, en voert dit seizoen met Stefan Bradl het kampioenschap aan.

Pit Beier, Hoofd KTM Motorsports:
We naderen onze intrede in de Moto3 raceklasse met vertrouwen. Onze eigen plannen voor een compleet in Mattighofen ontwikkelde racer liggen precies op schema, terwijl we tegelijkertijd de best mogelijke partner hebben gevonden die ons motorblok op een erg hoog en professioneel niveau zal vertegenwoordigen. Kalex Engineering is in elk opzicht voor dit goed gepositioneerd en net als KTM sterk gemotiveerd om een fiets te ontwikkelen die in staat is in de nieuwe Moto3 raceklasse te winnen.

Alex Baumgärtel, directeur Kalex Engineering:
Het exclusieve partnerschap met KTM als leverancier van motorblokken is een grote stap vooruit voor ons. Daar we al een goed inzicht hebben in de constructie van het nieuwe KTM Moto3 motorblok voelen we ons zeker de beste basis voor het motorblok in onze eigen racer te hebben. Met deze combinatie kunnen we blijven bouwen op het succes dat we inmiddels in de Moto2 mogen genieten. We kijken heel erg uit naar de ontwikkeling en het 2012 kampioenschap.

Hoewel de ontwikkeling volgens KTM geheel op schema ligt is er één - zeer essentieel - ding dat nog moet worden geregeld voor een succesvolle terugkeer naar de Grand Prix wegrace motorsport: het contracteren van teams en rijders om het komend seizoen met de KTM en Kalex Moto3 racer te gaan rijden.