Zoeken

Jeremy Burgess volgt Rossi naar Ducati

21 oktober 2010

Naast Valentino Rossi zal ook diens teamchef Jeremy Burgess het komende seizoen de overstap gaan maken naar Ducati, zo heeft de Australiër in een interview met het Canadese Sportrider na afloop van de Grand Prix in Phillip Island laten weten.

Jeremy_Burgess_Valentino_Rossi.jpg 

Lang tijd was het de vraag wat de meest succesvolle Teamchef aller tijden het komende seizoen zou gaan doen. Burgess werkte in zijn ongekend lange carrière met grote namen als Wayne Gardner, Mick Doohan en het laatste decennium Valentino Rossi. Burgess begon zijn carrière in de 500cc als monteur van Randy Mamola, die dat jaar met Burgess de Grand Prix van Spa-Francorchamps wist te winnen. Na drie jaar Suzuki maate Burgess in 1983 de overstap naar Honda, als chief mechanic van Ron Haslam. Twee jaar later werd Burgess door Honda overgeplaatst naar Freddie Spencers support team onder leiding van Erv Kanemoto. Datzelfde jaar wist Spencer zowel de 250cc als de 500cc wereldtitel op naam te schrijven.

Het daaropvolgende jaar werd Burgess gepromoveerd tot crew chief van landgenoot Wayne Gardner, die in 1987 wereldkampioen 500cc werd. In 1989 werd Burgess crew chief van Mick Doohan en wist daarmee in de periode 1994 tot 1998 maar liefst 5 keer de wereldtitel te behalen. Nadat Doohan in 1999 als gevolg van blessures de racehelm aan de wilgen had gehangen dacht Burgess lange tijd ook aan stoppen: hij had té veel ernstige ongevallen meegemaakt en wilde daar geen deel meer van uitmaken.

In 2000 kwam daar echter verandering in, toen Valentino Rossi de overstap maakte naar de 500cc en Honda duidelijk had laten weten alleen naar de koningsklasse te willen overstappen als hij Jeremy Burgess als engineer zou krijgen. In totaal wist Burgess met Rossi in de Honda periode drie opeenvolgende seizoenen, in zowel de 500cc als de in 2002 geïntroduceerde MotoGP, de wereldtitel te behalen.

Jeremy_Burgess_Valentino_Rossi_2.jpg

Het succesverhaal van Burgess was echter nog lang niet ten einde. In 2004 maakte Rossi de overstap naar Yamaha, en met hem een deel van de Honda crew onder leiding van Burgess. Burgess wist samen met Rossi van de mindere Yamaha M1 al in het eerste seizoen een winnende machine te halen, Rossi werd dat seizoen én het daaropvolgend seizoen wereldkampioen en was daarmee vijf jaar op rij wereldkampioen in de 500cc/MotoGP.

Na twee 'mindere' seizoenen, waarin Nicky Hayden en Casey Stoner met de wereldtitel gingen lopen, kwam Rossi in 2008 weer helemaal terug en scoorde wederom twee opeenvolgende seizoenen de wereldtitel. En was het niet voor zijn crash in Mugello geweest, dan zouden dat er best wel eens drie op een rij kunnen zijn geweest.

Terwijl Rossi's overstap naar Ducati al in augustus dit seizoen werd aangekondigd bleef lange tijd onduidelijk wat Jeremy Burgess zou gaan doen. Sommigen dachten dat de Australiër aan het eind van het seizoen na een indrukwekkende carrière van dertig jaar MotoGP er mee zou stoppen, maar ook werd er volop gespeculeerd dat Burgess in Ben Spies een nieuwe uitdaging zou zien.

In gesprek met het Canadese Sportrider heeft Burgess hier nu eindelijk helderheid in geschept. Een van de redenen waarom Burgess voor Ducati heeft gekozen is het feit dat Rossi en Burgess een simultaan tijdspad aan het bewandelen zijn en Rossi het afgelopen decennium een erg belangrijke factor voor de Australiër is geweest. Rossi heeft al aangekondigd hooruit nog drie jaar te willen racen en Burgess had een soortgelijke gedachte. Het is op die manier een mooie manier om een indrukwekkende carrière af te sluiten.

Naast Burgess zal ook de rest van Rossi's crew en monteurs het komende seizoen de overstap naar Ducati gaan maken, waaronder monteur Brent Stephens en Data Recording Engineer Matteo Flamigni die al bij Yamaha Racing werkten voordat Rossi in 2004 de overstap naar dat merk maakte.

Bron: Sportrider