Zoeken

Isle of Man TT lanceert eigen TT-Zero race

29 januari 2010

Er is nog maar amper een competitie opgezet voor 'zero-emissions' motorfietsen, of er is al gedonder in de glazen. Nadat eerder de FIM had gebroken met de TTXGP heeft nu de Isle of Man TT voor een eigen emissievrije race gekozen.

TT-Zero_logo.jpg

Het is nog geen jaar geleden dat op het eiland Man geschiedenis werd geschreven met 's werelds eerste emissievrije motorwegrace tijdens de jaarlijkse Isle of Man TT. De TTXGP kreeg veel media-aandacht, wat uiteindelijk leidde tot het opzetten van een heus wereldkampioenschap.

Nog voordat de inkt van de regelementen was opgedroogd en van een kalender nog geen sprake was, besloten de FIM en TTXGP haar eigen weg te gaan. TTXGP was al een aardig eind op weg met het opzetten van een internationale series, met races in zowel Europa als Amerika. Eerste race van het 2010 seizoen zal plaatsvinden van 14-16 mei op het Infineon circuit.

De jaarlijkse Isle of Man TT zou de eerste emissievrije race in Europa op de TTXGP kalender zijn, maar daar heeft de TT organisatie met de komt van haar eigen TT Zero nu dus een streep door getrokken. Reden voor het opzetten van TT Zero is volgens TT woordvoerder Simon Crelin het feit dat men de emissievrije race onder de eigen vlag wil gaan organiseren.

Rob_Barber.jpg
Isle of Man TTXGP 2009 winnaar Rob Barber van Team Agni. Foto: Mark Walters.

Simon Crellin:
Dit is een indicatie van hoe serieus we zero-emissions racing nemen. We brengen de race onder dezelfde noemer als de andere TT races.

TT Zero zal gaan opereren onder de door de FIM opgestelde nieuwe regelgeving voor elektrisch racen. De regering van het eiland Man heeft een prijzengeld van 10.000 Pond uitgeloofd voor het eerste team dat de gemiddelde snelheid van 100 mph weet te doorbreken. Deze mijlpaal werd voor het eerst gehaald in 1957, toen Schot Bob McIntyre het TT-circuit reed in een tijd van 22 minuten en 24,4 seconden, goed voor een gemiddelde snelheid van 101,03 mph. Het winnende Agni team noteerde het afgelopen jaar een snelste rondetijd van 25 minuten en 53,5 seconden, ofwel 67,434 mph.

De TT-Zero race zal op woensdag 9 juni plaatsvinden om 16:30, na afloop van de Royal London 360 Superstock en Supersport races. Kwalifitiesessies zullen worden verreden op zaterdag 5 en maandag 7 juni. Aan de TT-zero race zullen ook coureurs uit andere klassen gaan deelnemen.