Zoeken

Gamma Racing Day groot succes

8 augustus 2011
De Gamma Racing Day, het gratis gecombineerde auto- en motorsport evenement, was weer een groot succes. Met maar liefst vijf raceklassen was de motorsport deze 12e editie beter vertegenswoordigd dan ooit, terwijl de organisatie nog een aantal opmerkelijke verrassingen in petto had om het publiek in het pauzeprogramma te vermaken.

Start_Superbike
Start van het Dutch Superbike, dat voor bomvolle tribunes werd verreden. Zo zou het elke ONK race moeten zijn

Bijna 60.000 mensen bezochten dit jaar de Gamma Racing Day (voorheen de Rizla Racing Day), waarvoor bij de Gamma filialen gratis toegangskaarten konden worden verkregen. Tevens werd dit jaar nog gratis toegang verleend op vertoon van een Rizla vloeiboekje. Naast overvolle tribunes (de hoofd- Geert-Timmer- en Winterdijktribune waren nagenoeg 'uitverkocht') Superbus_Wubbo_Ockelswisten ook duizenden mensen hun weg richting de padock te vinden wat zorgde voor een geweldige sfeer bij het evenement dat onder een veelal bewolkte, maar grotendeels wel droge weersomstandigheden plaats vond.

In een overvol wedstrijdprogramma van autosport, motorsport en superkarting speelden voor het eerst ook elektrische racers en andere innovatieve voertuigen een hoofdrol. Zo werd voor het eerst een TTXGP, een motorrace voor elektrische motorfietsen, gehouden, was er een demonstratie met de Superbus van Wubbo Ockels en gaf Tim Colonel een klein showtje met zijn elektrische buggy, waarmee de autocoureur dit jaar zal gaan deelnemen aan de roemruchte Dakar rally. Dat er echter nog steeds niets boven écht motorgeluid gaat bewees Robert Doornbos, die met zijn 750 pk V12 Superleague bolide enkele demonstratieronden reed en daarbij een tijd van 1'30.2 op de klokken wist te zetten.

Zoals gezegd kwam motorsport deze 12e editie ruimschoot aan bod. Na een eerste race van de European Superkarts, welke twee wedstrijden zouden rijden, was het tijd voor de Talent Cup 600, die voor de vierde keer dit seizoen door klassementsleider Wayne Tessels werd gewonnen. Tessels had in de eerste bocht verremd en was daardoor naar de zesde plaats teruggevallen, maar wist gaandeweg de race het gat met leider Christiaan Nobel te dichten en in de slotfase van de race zijn R6 voorbij de GSX-R600 van Nobel te prikken.

Kervin_Bos_Gamma_Racing_Day
De kop van het veld in het Dutch Supersport, waar tot in de laatste ronde om de overwinning zou worden gestreden. Kervin Bos voert hier het veld nog aan, maar zou vanwege materiaalpech terugvallen naar de zesde plaats

Na de Talent Cup 600 was het tijd voor de Dutch Supersport, die zich al snel ontpopte tot de spannendste race van de dag. Veertien ronden lang wisten Leon Bovee, Stuart Voskamp, Kevin Valk, Ronald ter Braake en Twan van Poppel elkaar het leven zuur te maken. Ook Kervin Bos wist zich lange tijd met het gevecht om de overwinning te mengen, voerde het veld zelfs enige tijd aan maar zou door een totaal versleten achterband naar de zesde plaats terugvallen. De winst ging uiteindelijk naar Leon Bovee, die daarmee na Hengelo zijn tweede overwinning van het seizoen wist bij te schrijven. Stuart Voskamp werd tweede, maar behoudt wel de leiding in het kampioenschap.

Arie_Vos_Gamma_Racing_Day
Ook tijdens de Gamma Racing Day ongenaakbaar. Arie Vos gaf de rest van het Dutch Superbike al snel het nakijken

In het daaropvolgende Dutch Superbike waren alle ogen gericht op Arie Vos, die dit seizoen op de BMW S1000RR ongenaakbaar lijkt te zijn. Ook op de Gamma Racing Day mocht Vos van de pole position vertrekken, nam direct kopstart in de race en wist onbedreigd zijn 8e overwinning van het seizoen bij te schrijven. Joan Veijer, die in de trainingen nog het dichts bij Vos in de buurt had weten te blijven, leek na een slechte start het gat met de Ossenaar te kunnen dichten, maar kwam in zijn opmars met een highsider hard ten val. Terwijl Vos met rasse schreden afstand van de rest van het veld wist te nemen ontstond een spannend gevecht om de tweede plaats tussen Raymond Schouten en 2010 Dutch Superbike kampioen Danny de Boer, welke in de GT bocht in het voordeel van Schouten werd beslecht.

Als laatste race voor het pauzeprogramma mochten de zijspannen aantreden. Het duo Streuer - Endeveld mocht van de pole position vertrekken en was twaalf ronden lang in gevecht met Reuterholt - Aalto, die zich in de kwalificatie naar de tweede tijd hadden gereden. Met een verschil van minder dan een halve seconde ging de winst naar Streuer - Endeveld.

Jasper_Iwema_TTXGP
Elektrisch racen heeft nog een lange weg te gaan. Niet alleen hadden we de race, die in doodse stilte werd verreden, om die reden totaal gemist, bovendien haalde wildcard Jasper Iwema met een lege accu nog maar nipt te finishstreep

Na het pauzeprogramma mochten de elektrische motorfietsen van de TTXGP aantreden voor de vijfde en laatste motorsport race van de dag, waarvoor de organisatie niemand minder dan 125cc Grand Prix coureur Jasper Iwema een wildcard had gegeven. Iwema had zich op de derde plaats gekwalificeerd, maar was in de race gebrand op een beter resultaat. In het zicht van de haven was de accu van Iwema's racer echter leeg, waardoor hij vlak voor de streep zijn tweede plaats naar de Chinees HoChi Fung zag gaan. De winst ging daar de Duitse rijder Matthias Himmelman.