Zoeken

Dunlop wint Superstock TT met nieuw ronderecord

3 juni 2013
Er lijkt deze week geen maat op Michael Dunlop. Na eerder op de dag de eerste Supersport race op naam te hebben geschreven heeft de neef van de wijlen TT legende ook de Superstock TT met een nieuw ronderecord van 131,220 mph gewonnen en daarmee de erelijst van 2013 op drie uit drie gezet. Gary Johnson en John McGuinness maakten het podium compleet.

Michael Dunlop Superstock TT

In tegenstelling tot de eerste twee wedstrijden had Michael Dunlop geen goede start en kwam bij het eerste meetpunt Glen Helen pas als vierde door, achter de twee Kawasaki's van Gary Johnson en James Hillier op kop van het veld, op een seconde gevolgd door John McGuinness.

Tegen het eind van de eerste ronde was Dunlop al opgeklommen naar de tweede plaats, op 4,8 seconden van Johnson die de eerste ronde in 129.215 mph had volbracht. Dunlop had op zijn beurt een voorsprong van een halve seconde op Guy Martin, met McGuinness en Dean Harrison op plaats vier en vijf. Hillier was al teruggevallen naar de zesde plaats. De lokale rijder Conor Cummins viel als eerste uit, terwijl TT rookie Josh Brookes, die in de Superbike TT nog een nieuw Rookie-ronderecord had gezet, eveneens de pitstraat moest opzoeken om zijn ketting bij te stellen.

In de tweede ronde wist Johnson de leiding in handen te houden, hoewel Dunlop het gat tot anderhalve seconde wist te dichten. Ook Guy Martin reed de ronde boven de 129 mijl per uur en wist daarmee zijn voorsprong op McGuinness verder uit te bouwen. Johnson gaf zich echter nog niet gewonnen, was na twee DNF's gebrand op een goed resultaat en wist in de derde ronde zijn voorsprong weer tot drie seconden uit te bouwen.

Guy Martin had zijn podiumplaats in de pitstraat met een tijdstraf vanwege het overschrijden van de maximum snelheid al verspeeld, en viel niet veel later in de derde ronde met zijn GSX-R1000 bij Glen Duff uit. Hierdoor kwam de derde en laatste podiumplaats in handen van McGuinness, terwijl Harrison naar de vierde plaats doorschoof.

In de laatste ronde steeg Dunlop echter boven zichzelf uit en had bij Glen Helen het gat op Johnson al bijna helemaal gedicht. In de laatste ronde werd Johnson door een olielek geplaagd, waardoor z'n laars bij Union Mills zelfs van de voetsteun gleed, maar wilde koste wat kost de finish halen en deed het daardoor iets rustiger aan.

Bij de laatste doorkomst had Dunlop al een voorsprong van drie seconden op Johnson opgebouwd, wat bij de Bungalow al zeven seconden was. Dunlop volbracht zijn laatste ronde met een gemiddelde snelheid van 131.220 mijl per uur en zette daarmee een nieuw Superstock ronderecord. Het oude record van 130.74 mph van Ian Hutchinson stamt uit 2010 en Dunlop was op de 'standaard' fiets slechts drieenhalve seconde langzamer dan McGuinness absolute ronderecord dit jaar in de Superbike TT.

Met zijn derde overwinning uit drie wedstrijden gaat Michael Dunlop nu met 75 punten riant aan de leiding in het Joey Dunlop TT kampioenschap. Dunlop wordt in de tussenstand gevolgd door McGuinness (45) en Anstey (39).