Zoeken

Camier zet nieuw ronderecord tijdens wintertest Phillip Island

15 februari 2013
Leon Camier heeft de tweede en afsluitende testdag van de privé test op het circuit van Phillip Island, waar over anderhalve week de openingsronde van het 2013 seizoen zal worden verreden, de snelste tijd op de klokken gezet. De Fixi Cresent Suzuki coureur, die in zijn laatste run een GSX-R1000 afschreef, reed een tijd van 1'31.2 en was daarmee een halve seconde sneller dan Biaggi's 2012 ronderecord.

Leon Camier_Fixi_Cresent_Suzuki_Phillip_Island

Het dit jaar al niet al te vette startveld van het WK Superbike is tijdens de eerste privé test van 2013 flink uitgedund. De eerste dag kwamen Tom Sykes, Loris Baz en Jules Cluzel op het nieuwe asfalt hard ten val en zaten daardoor de tweede dag uit. In het ziekenhuis werd bij Sykes een botbreuk in zijn rechter pols geconstateerd, maar het is nog steeds niet duidelijk of dit een oude of een verse breuk betreft.

Sykes keerde de tweede dag wel terug naar het circuit, maar besloot de tweede testdag uit te zitten om komende maandag, tijdens de tweedaagse officiële Dorna test, weer volledig fit te zijn. Teamgenoot Loris Baz was de eerste dag ook ten val gekomen en zat daardoor net als Sykes noodgedwongen de tweede dag uit.

Tot slot was ook Jules Cluzel de eerste dag bij hoge snelheid ten val gekomen en daarbij keihard op zijn linker schouder geland - precies die schouder die hij vorig jaar flink had geblesseerd, en had daarbij een groot en diep gat in zijn arm opgelopen. In het ziekenhuis werd het gat in Cluzel's arm operatief gedicht, waardoor ook de Fransman de tweede testdag moest uitzitten. De Fixi Cresent Suzuki coureur zal naar verwachting aanstaande maandag wel van de partij zijn tijdens de officiële tweedaagse SBK test.

Hierdoor was het veld de tweede dag uitgedund tot slechts 11 coureurs, die wel behoorlijk snelle tijden wisten te realiseren. De Brit Leon Camier liet opnieuw zien dat het Fixi Cresent Team de afgelopen winter flink wat snelheid heeft weten te vinden bij de GSX_R1000. Camier zette niet alleen de snelste tijd, maar reed ook een erg indrukwekkende racesimulatie van 22 ronden met continue tijden in de 1'31.

Tegen het eind van de dag wilde Camier zijn snelste tijd met zachte banden verder verscherpen (zijn 1'31.2 was met racebanden gezet), maar ging daarbij in de laatste bocht vol in vijf met meer dan 200 km/u keihard onderuit, waarbij zijn GSX-R1000 over de omheining vloog en in de boomtakken bleef hangen. Camier was op dat moment al viertiende sneller dan zijn snelste rondetijd, en had zonder crash zeker de 1'31 barrière doorbroken. Bij het Fixi Cresent Suzuki team wist men niet of men moest lachen of huilen: lachen omdat Camier de snelste tijd had gezet, of huilen omdat in twee dagen tijd 4 motoren zijn afgeschreven.

Achter Camier zette Sylvain Guintoli de tweede tijd, op ééntiende seconde van de Brit. Teamgenoot Eugene Laverty, de eerste dag nog goed voor de snelste tijd, kwam de tweede dag niet verder dan de achtste plaats, bijna een halve seconde langzamer dan zijn op donderdag gezette tijd. Laverty ging daarmee van snelste naar langzaamste Aprilia coureur. Met het oog op de vele crashes besloot Marco Melandri niet al te veel risico te nemen - de BMW Italia coureur heeft nog steeds last van een pijnlijke schouder, maar eindigde de dag wel met de vierde tijd.

Bijzonder goed presteerde het Pata Honda Team, dat flink kon profiteren van de nieuwe -MotoGP- elektronica waarmee de 2013 Fireblade is uitgerust. Jonathan Rea zat er beide dagen erg goed bij en eindigde de tweede dag met de derde tijd, op slechts tweetiende seconde van zijn mede-Brit. Teamgenoot Leon Haslam verbeterde de tweede dag ook zijn tijd, maar slechts minimaal en viel daardoor terug naar de zevende plaats.

Zo goed als de tweedaagse test voor Suzuki en Honda verliep, zo ronduit teleurstellend was de test voor het nieuwe Ducati Alstare Team. Het vanuit België opererende team, dat dit jaar de 1199 Panigale debuteert, heeft nog maar amper met de 1199 Panigale kunnen testen en kwam ook in Phillip Island amper aan testen toe. Checa moest de tweedaagse test uitzitten vanwege opstopping in zijn darmen, terwijl teamgenoot Ayrton Badovini de tweede dag ongeluk trof in Lucky Heights, keihard van zijn Ducati werd geworpen en minutenlang bewusteloos langs de baan bleef liggen, terwijl de 1199 Panigale compleet uitbrandde. Badovini werd naar het medisch centrum vervoerd, waar gelukkig een ernstige verwondingen werden geconstateerd.

Wintertest WK Superbike Phillip Island, tijden 15 februari:
1. Camier (GB-Suzuki) 1'31.2
2. Guintoli (FRA-Aprilia) 1'31.3
3. Rea (GB-Honda) 1'31.4
4. Melandri (Ita-BMW) 1'31.6
5. Fabrizio (ITA-Aprilia) 1'31.7
6. Giugliano (Ita-Aprilia) 1'31.8
7. Haslam (GB-Honda) 1'31.8
8. Laverty (Irl-Aprilia) 1'32.1
9. Davies (GB-BMW) 1'32.1
10. Badovini (Ita-Ducati) 1'32.2
11. Neukirchner (Ger-Ducati) 1'32.6
Niet gereden: Checa (SPA-Ducati), Sykes (GB-Kawasaki), Baz (FRA-Kawasaki); Cluzel (FRA-Suzuki).