Zoeken

Bridgestone: extreme temperatuur oorzaak probleem achterband MotoGP

6 juli 2012
Extreme warmteontwikkeling in de band is de oorzaak geweest van de beschadigde achterband tijdens de 82e Dutch TT, zo heeft Bridgestone laten weten. Direct na de TT waren de drie beschadigde achterbanden opgestuurd naar Japan, waar ze nauwkeurig werden geanalyseerd.

Rossi_achterband_TT

Volgens Bridgestone's manager van motorsport banden ontwikkeling Shinji Aoki, de nauw betrokken was bij de analysering van de achterbanden, was het probleem een samenloop van omstandigheden geweest, waardoor bij drie coureurs spontaan stukken rubber van de band waren losgereten.

De te hoge temperatuur in de band was volgens Aoki onstaan doordat het dit jaar aanzienlijk warmer was geweest op Assen vergeleken met afgelopen jaar. Bovendien was de baan sneller gemaakt, wat ook een impact op de banden had. Met Assen een baan waar de banden het sowieso al zwaar te verduren krijgen, mede ook vanwege de verkante bochten, gecombineerd met de rijstijl van bepaalde coureurs had de te hoge temperatuur in de band tot gevolg.

Volgens Aoki is er geen sprake van een productiefout in de band, hetgeen uitgebreide testen van de banden in Japan heeft uitgewezen. Ook heeft het nieuwe karkas, dat zachter is gemaakt om de opwarmsnelheid te verhogen, geen invloed op het fenomeen gehad. Puur een kwestie van de verkeerde band voor de verkeerde omstandigheden, voor bepaalde coureurs.

Hoewel de Sachsenring ook een circuit is waar veel op een oor wordt gereden zal het probleem zich op deze baan volgens Aoki niet voordoen, omdat Bridgestone daar in het verleden al een band voor heeft ontwikkeld om met deze extreme omstandigheden om te gaan. Voor de race op Mugello over een week heeft Bridgestone wel uit voorzorg een speciale achterband geproduceerd, ondanks dat de banden het daar minder hard te verduren krijgen.

Bron: MotoGP