Zoeken

Brand in pitbox Tech3 op COTA circuit Texas

19 april 2013
Voor het Tech3 Yamaha MotoGP team had het raceweekend op het nieuwe Circuit of the Americas beter kunnen beginnen. Door een kleine brand in de pitbox op donderdagnacht werd de sprinkler installatie geactiveerd, waardoor kostbare uitrusting in waternevel en bluspoeder werd gehuld. Volgens het team zal de schade echter tijdig zijn hersteld.

Tech3 COTA_pitbox

De brand ontstond rond 1 uur 's nachts in de pitbox van het Tech3 MotoGP team, door kortsluiting in de elektrische starter die overnacht aan de lader was gezet. Door de brand werd meteen de sprinkler installatie geactiveerd en ook de gealarmeerde brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen.

Naast een totaal vernielde elektrische starter was er sprake van veel schade aan het materieel, vanwege het water en bluspoeder uit de sprinklerinstallatie. Vooral de computer apparatuur had het meest te lijden gehad van het water en bluspoeder uit de sprinklerinstallatie. Ook in de aanliggende pitboxen van Yamaha Factory, LCR Honda en het Cardion AB Team werd de sprinklerinstallatie geactiveerd.

Hervé Poncharal, teammanager Tech3:
We hebben behoorlijk wat schade en dat is uiteraard niet de ideale voorbereiding voor een Grand Prix, maar dankzij de brandwerende maatregelen van het Circuit of the Americas en de assistentie van de locale brandweer is de schade beperkt gebleven.
We zullen een uitvoerig onderzoek gaan instellen om uit te zoeken wat er precies is gebeurd en de nodige stappen ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen. Ik wil mijn excuses aanbieden aan het Yamaha Factory Team, LCR Honda en Cardion AB, aangezien de sprinkler ook in hun pitbox werd geactiveerd. Het had echter veel erger kunnen zijn en met de fantastische support van Yamaha en anderen uit de hechte MotoGP community ben ik ervan overtuigd dat we dit weekend zullen kunnen racen zonder extra problemen.

Tech3 COTA_starter

Volgens Massimo Meregalli, teammanager van het Yamaha Factory Team, was de schade niet echt ernstig, maar heeft het team wel flink wat werk te verrichten om de M1 machines weer tijdig schoon te krijgen. Door de monteurs moeten de machines uit elkaar worden gehaald, waarna de onderdelen schoon kunnen worden gemaakt en de fietsen weer in elkaar kunnen worden gezet.

Massimo Meregalli, teammanager Yamaha Factory Team:
De eerst indruk toen we arriveerden was erg slecht, maar gelukkig is het niet zo ernstig als we dachten. We zullen nu de motoren uit elkaar moeten halen, de onderdelen schoonmaken en daarna de motoren weer opbouwen. Het had zeker erger kunnen zijn.
De automatische sprinklerinstallatie was direct geactiveerd en als gevolg is er nu overal water en bluspoeder. Het belangrijkste is echter dat niemand gewond is geraakt bij dit incident. Het vuur begon rond 1 uur 's nachts en we werden om 6 uur 's ochtends door de IRTA geïnformeerd. We spreken onze dank uit naar de medewerkers van het circuit, die een helpende hand hebben uitgestoken.

Foto's: Matthew Bird (Twitter)