Zoeken

BMW trekt zich terug uit WK Superbike

20 juli 2012
Uitgerekend het jaar dat de eerste overwinning in het WK Superbike werd gescoord heeft BMW aangekondigd haar WK Superbike activiteit te gaan stroomlijnen. Vanaf 2013 zal BMW Motorrad Italia de raceactiviteiten van het fabrieksteam gaan overnemen.

BMW_Motorrad_motorsport

De Duitse fabrikant maakte in 2009 met veel tamtam haar opwachting in het WK Superbike, met maar één doelstelling: heb behalen van de wereldtitel in dat prestigieuze kampioenschap.  Echter, waar BMW had verwacht het derde seizoen al voor de overwinning te kunnen strijden werd tot dit jaar slechts drie maal het podium bestegen.

Met de komst van Marco Melandri en de verbeterde 2012 S1000RR kreeg BMW dit seizoen eindelijk haar langverwachte overwinning in het WK Superbike. Melandri staat momenteel tweede in het kampioenschap op 48 punten van Biaggi, en heeft tot dusver drie wedstrijden gewonnen.

Naast het BMW Motorrad Motorsport team is BMW nog met een tweede team actief in het WK Superbike, het BMW Motorrad Italia Goldbet team met als rijders Michel Fabrizio en Ayrton Badovini. Voor het volgende seizoen heeft BMW nu echter aangekondigd haar raceactiviteiten te gaan stroomlijnen, waarbij het eigen team wordt opgezegd en het team van de Italiaanse importeur de raceactiviteiten als fabrieksteam gaat overnemen.

Volgens BMW is de nieuwe structuur met de focus op één raceteam slank en efficient, waarbij BMW Motorrad Italia het fabrieksteam runt en de fabriek in Duitsland zich kan toeleggen op de doorontwikkeling van de machine. Hoofd van BMW Motorrad Stephan Schaller verklaarde uit te kijken om in een positie te zijn de bestaande structuren in Munchen en Milaan te ontwikkelen.

Hoewel officeel niet gemeld zullen de hoge kosten in combinatie met de wereldwijd sterk teruggelopen verkoopcijfers van supersport motoren zeer zeker hebben meegespeeld in BMW's beslissing zich als officieel fabrieksteam uit het WK Superbike te gaan terugtrekken. Onder welke naam het team het komend jaar zal deelnemen aan het WK Superbike is nog niet bekend, evenals de namen van de coureurs en de medewerkers van het team. Met Melandri al een contract voor 2013 is alleen de vraag wie het komend seizoen zijn teamgenoot zal gaan worden.