Zoeken

BMW stopt met WK Superbike

25 juli 2013
Nadat begin dit jaar Husqvarna al werd afgestoten heeft BMW nu bekend gemaakt aan het eind van dit seizoen haar raceactiviteiten in het WK Superbike te beëindigen. Volgens het persbericht wil BMW zich weer gaan richten op haar huidige line-up, die met lichte motoren zal worden uitgebreid om opkomende markten als Azië en Zuid-Amerika te bereiken.

Marco Melandri_BMW_SBK

Net zo verrassend als de opkomst van BMW in het supersport segment in 2009 was, toen de S1000RR zijn debuut in het WK Superbike maakte en tegen het eind van dat jaar het productiemodel werd gelanceerd, is ook de aankondiging dat BMW zich uit dat prestigieuze wereldkampioenschap terug zal gaan trekken. In de vier seizoenen dat BMW in het WK Superbike actief is werden 11 overwinningen en 33 podiums gescoord, terwijl in de SuperStock 1000 twee maal de titel werd gehaald en ook dit jaar het klassement aanvoert.

De aankondiging van BMW is als een donderslag bij heldere hemel, in de SBK paddock waren er geen enkele tekenen dat BMW zich aan het eind van het seizoen terugtrekken zou. Eind vorig jaar werd het fabrieksteam nog geherstructureerd en bij de Italiaanse dochter BMW Motorrad Italia ondergebracht.

Stephan Schaller, algemeen directeur BMW Motorrad:
BMW Motorrad Motorsport zal haar deelname aan het WK Superbike aan het eind van dit seizoen gaan beëindigen. Dit ligt in lijn met de strategische herinrichting van ons merk. BMW Motorrad gaat de focus leggen op verdere uitbreiding van de erg succesvolle product portfolio boven de 500cc, de uitbreiding van product segmenten onder de 500cc, e-mobiliteit en de ontwikkeling van potentiële markten in groeiende economieën als Brazilië en Azië. Alleen zij die vandaag de dag consequent acteren zijn goed voorbereid op de uitdagingen van morgen. BMW Motorrad zal betrokken blijven in de motorsport en de focus gaan leggen op de internationale consumenten motorsport in al haar facetten. Ik wil iedereen bedanken die ons heeft gesteund tijdens deze lange en succesvolle reis.

De aankondiging van BMW is opnieuw een fikse tegenvaller voor het WK Superbike, dat enkele jaren geleden ook al Yamaha zich terug zag trekken en dit jaar een mager startveld van nog maar amper twintig motoren telt. Het is ook slecht nieuws voor BMW fabrieksrijders Chaz Davies en Marco Melandri, die op zoek naar een nieuwe werkgever kunnen gaan. Voor Melandri is het na het Kawasaki MotoGP debacle de tweede keer dat hem dit overkomt.

Andrea Buzzoni, algemeen directeur BMW Motorrad WSBK:
Het team is erg professioneel en een gemotiveerde groep mensen en ik ben zeker dat ze alles zullen blijven doen om het seizoen zo hoog mogelijk te eindigen. 2013 is een goed jaar, de sfeer in het team is geweldig en ook onze rijders Marco Melandri en Chaz Davies doen uitstekend werk. We zijn tevreden met onze huidige resultaten en zullen natuurlijk hard blijven werken. Daarom ben ik ervan overtuigd dat we gedurende het seizoen nog meer successen met Marco en Chaz kunnen vieren. Ik betreur de beslissing, maar ik begrijp de strategische besluitvorming van het bedrijf. Ik wil iedereen bedanken die betrokken is in dit project.