Zoeken

Aprilia in 2016 terug naar MotoGP

6 november 2013
Over twee jaar gaat Aprilia, na twaalf jaar afwezigheid, haar rentree als fabrieksteam in de MotoGP maken. Het nieuws is tijdens de persconferentie van Aprilia op de EICMA in Milaan door Piaggio Group CEO Roberto Colaninno bekend gemaakt.

Aprilia RS3_Cube_MotoGP

In 2002 maakte Aprilia haar debuut in de MotoGP, waar dat jaar de viertakten hun rentree maakten. De RS3 Cube was in samenwerking met Cosworth ontwikkeld en bevatte veel Formule 1 technologie: pneumatische kleppen, tractiecontrole en ride-by-wire.

De machine was echter alles behalve competitief: volgens Colin Edwards was de Cube van geboorte een slechte motor en waren er ontelbaar veel problemen die verholpen moesten worden. De RS3 wilde te graag in de ketting klimmen, had geen gevoel aan de voorkant, trilde aan alle kanten en had een onvoorspelbare gasrespons als gevolg van de -in die tijd revolutionair vernieuwende- ride-by-wire gasklepbediening.

De Aprilia RS3 Cube werd volgens insiders wel als de krachtigste 990 cc MotoGP machine gezien, gesproken werd over een vermogen van 240 pk. Vermogen dat echte ontembaar bleek, Noriyuki Haga crashte de Cube in haar debuut seizoen maar liefst 28 keer.

Aan het eind van het 2004 seizoen trok Aprilia zich terug uit de MotoGP en ging zich volledig op het WK Superbike richten. En met succes: met de RSV4 werd van de laatste vijf jaar vier keer de wereldtitel in de wacht gesleept. Aprilia hoopt haar successen vanaf 2016 in de MotoGP voort te kunnen zetten.

Met de rentree in 2016 gaat Aprilia haar betrokkenheid in de MotoGP flink intensiveren. De Italianen zijn sinds de komst van de CRT machines al zijdelings betrokken bij de koningsklasse van de wegrace motorsport, door de levering van ART machines aan het Power Electronics Aspar team, wat volgens insiders een MotoGP versie van de RSV4 superbike is.

De aangekondigde rentree van Aprilia in de MotoGP biedt perspectief voor Marco Melandri, die een éénjarig contract met optie voor nog een jaar met Aprilia in het WK Superbike heeft getekend, en samen met Aprilia weer naar de MotoGP terug zou kunnen keren.