Zoeken

AMA Superbike kampioen Josh Hayes vervangt Colin Edwards

1 november 2011
Hij had zijn afscheid bij het Tech 3 Yamaha team vast en zeker anders voorgesteld, maar Colin Edwards zal de laatste Grand Prix van het 2011 seizoen vanaf de zijlijn moeten toeschouwen. De Texaan is herstellende van zijn tijdens de crash in Sepang opgelopen blessures en zal in het team worden vervangen door landgenoot en AMA Superbike kampioen Josh Hayes.

Josh_Hayes_Yamaha

Met de Grand Prix van Valancia zou Colin Edwards zijn Yamaha avontuur in de MotoGP afsluiten, een hoofdstuk dat in 2005 begon bij het Yamaha fabrieksteam. Als tweevoudig WK Superbike kampioen maakte Edwards in 2003 de overstap naar de MotoGP. Het eerste jaar reed Edwards met de kansloze Aprilia Cube. een jaar later maakte hij de overstap naar het Honda Telefonica Movistar satellietteam.

Ontevreden over het feit dat hij door Honda werd gepasseerd voor de op dat moment relatief onbekende AMA Superbike kampioen Nicky Hayden maakt Edwards in 2005 de overstap naar Yamaha, waar hij in het fabrieksteam naast Valentino Rossi komt te rijden. Drie jaar lang maakte Edwards deel uit van het fabrieksteam, om in 2008 terug te worden gezet naar het Tech 3 satellietteam. Hoewel Edwards zeker tot de meest sympathieke coureurs mag worden gerekend, is hij nooit echt tot de top door kunnen dringen. In 9 seizoenen MotoGP heeft Edwards 11 podia gescoord, maar heeft geen enkele wedstrijd weten te winnen.

Waar in eerste instantie direct na de vreselijke crash met Marco Simoncelli het leek alsof Edwards alleen zijn schouder had ontwricht heeft de Texaan toch serieus letsel in zijn schouder opgelopen waarvoor hij zelfs onder het mes zal moeten gaan. Edwards zal de laatste wedstrijd van het seizoen worden vervangen door tweevoudig AMA Superbike kampioen Josh Hayes, in dat kampioenschap rijdend voor het Monster Engergy Graves Yamaha team.

Yamaha USA en hoofdsponsor Monster Engergy hadden als beloning voor zijn kampioenschap al geregeld dat Hayes de Tech 3 Yamaha na afloop van de Spaanse Gand Prix zou mogen testen, het was een kleine stap om met Edwards aan de zijlijn hem de wedstrijd te laten rijden. Hayes zal rijden naast Cal Crutchlow, die met Karel Abraham hevig is verwikkeld in de strijd om de Rookie van het jaar titel, waarvoor de Brit een punt voorsprong heeft op de Tsjechische Ducati coureur.