Zoeken

2014 Isle of Man TT: uitslag Supersport TT

2 juni 2014
Voor het eerst in meer dan tien jaar heeft Triumph op het eiland Man gezegevierd. Gary Johnson werd op de Daytona 675 na vier ronden met een voorsprong van anderhalve seconde op Bruce Anstey afgevlagd en scoorde daarmee zijn tweede TT zege. Favoriet Michael Dunlop maakte op tien seconden achterstand het podium compleet.

Gary Johnson 2014 Isle of Man Supersport TT

De tweede wedstrijddag van de 2014 Isle of Man TT beloofde een mooie dag te worden met de eerste van twee Supersport TT’s die in de ochtend zou worden verreden, en de Superstock TT die voor de middag stond gepland. Regen en mist in de bergen deden de wedstrijdleiding al vroeg in de ochtend beslissen om de wedstrijden tot nader order uit te stellen. In de loop van de ochtend klaarde het echter helemaal op, waardoor de Supersport TT om twee uur ’s middags van start kon gaan.

Vier ronden lang zou de Supersport TT en spannend gevecht zijn tussen Gary Johnson op de Triumph Daytona 675 en Bruce Anstey en Michael Dunlop op de Honda CBR6000RR, waarbij het onderlinge verschil soms minder dan een seconde was. Michael Dunlop had in de kwalificatieweek de snelste tijd op de klokken gezet, maar ook Gary Johnson en Bruce Anstey hadden ook behoorlijke rondetijden neergezet.

Vanaf het eerste meetpunt bij Glen Helen had Johnson meteen de leiding in de race, op de voet gevolgd door Anstey die daar 0,009 seconden achter lag en Dunlop een halve seconde daarachter op de derde plaats. Bij de eerste doorkomst was het onderlinge verschil tussen Johnson en Anstey en Anstey en Dunlop anderhalve seconde en had het trio al een flinke voorsprong op Dean Harrison en Conor Cummins.

In de tweede ronde nam Anstey bij Glen Helen met een verschil van 0,8 seconden zelfs de leiding in de race, maar die vreugde was van korte duur want bij de Ramsey Hairpin klokte Johnson alweer de snelste tussentijd. Bij de pitstop na twee ronden zat het trio nog steeds behoorlijk dicht bij elkaar. Gary Johson had zijn voorsprong op Anstey tot tweeënhalve seconde uitgebouwd, terwijl Michael Dunlop drieënhalve seconde daarachter de derde plaats stevig in handen had. Na drie ronden en bijna een uur racen lag Johnson nog steeds op kop, maar Anstey wist de Brit wel goed partij te geven. Vooral in het deel vanaf Glen Helen was de Nieuw-Zeelander bijzonder snel.

Met het ingaan van de laatste ronde lag Johnson nog steeds tweeënhalve seconde voor, wist zijn voorsprong bij Glen Helen zelfs tot vierenhalve seconde uit te bouwen, maar Anstey kwam sterk terug en wist de achterstand bij de Ramsey Hairpin zelfs tot minder dan tweeënhalve seconde terug te brengen. Bij de Bungalow en het laatste meetpunt Cronk ny Mona was zelfs geen verschil meer meetbaar, maar het laatste deel door Douglas zelf zette Johnson zich schrap en werd uiteindelijk met anderhalve seconde voorsprong als winnaar afgevlagd.

De winst in de Supersport TT is de tweede TT overwinning van Gary Johnson, in 2011 behaalde de Brit zijn eerste zege in de Isle of Man TT, eveneens in de Supersport TT die toen ook vanwege het slechte weer was uitgesteld. Voor Triumph is het de eerste overwinning sinds 2003, toen de Production 600 TT door Bruce Anstey werd gewonnen met de Triumph Daytona 600.

Isle of Man TT, Supersport TT 1:
1. Gary Johnson Triumph Daytona 675 1:12’43,035
2. Bruce Anstey Honda CBR600RR 1:12’44.537
3. Michael Dunlop Honda CBR600RR 1:12’54,719
4. Dean Harrison Yamaha YZF-R6 1:13’24,646
5. William Dunlop Suzuki GSX-R6000 1:13’37,324