Zoeken

2014 Isle of Man TT: uitslag Leightweight TT

6 juni 2014
Dean Harrison heeft zijn eerste TT overwinning gerealiseerd. De 24-jarige coureur uit Bradford was vanochtend in de Leightweight TT in blakende vorm en bouwde in drie ronden een voorsprong van bijna vijftien seconden op 2013 winnaar James Hillier op. De 22-jarige James Cowton maakte het podium compleet.

Dean Harrison Leightweight TT

Onder perfecte omstandigheden ging op de laatste racedag van de 2014 Isle of Man TT vanochtend de Leightweight TT van start, die open is voor tweecilinder motoren tot maximaal 650 cc. Al vroeg in de race lag Harrison op kop, bij het eerste meetpunt Glen Helen had hij een voorsprong van een halve seconde op Hillier opgebouwd, terwijl Cowton daar weer een halve seconde achter lag.

Naarmate de eerste ronde vorderde groeide het gat tussen de top drie. Met een snelheid van 117.897 mijl per uur had Harrison zijn eerste ronde afgelegd en had daarmee zijn voorsprong tot tien seconden vergroot, terwijl Cowton op zijn beurt 8,4 seconden achterstand op Hillier had.

Het merendeel van de coureurs koos ervoor meteen na de eerste ronde de pitstraat in te duiken voor de eerste en enige pitstop in de race, maar een van de rijders die dat niet deed was Manx GP winnaar Michael Russel die daardoor het klassement flink door elkaar gooide. Harrison en Hillier lagen weliswaar nog op plaats een en twee, maar de derde plaats was nu in handen van Russel geraakt.

Na twee ronden was het echter de beurt van Russel om zijn pitstop te doen, waardoor de derde plaats weer in handen van Cowton kwam. Niet veel later moest Russel bij Quarterbridge met technische problemen opgeven.

Bij de laatste doorkomst van Glen Helen was de voorsprong van Harrison op Hillier tot 18 seconden gegroeid, terwijl Cowton met een achterstand van slechts 4 seconden Hillier dicht op de huid bleef zitten. Tegen het eind van de derde en laatste ronde deed Harrison het rustiger aan en werd met een voorsprong van 15 seconden als winnaar afgevlagd, de eerste TT overwinning in zijn carrière.

Hillier eindigde op de tweede plaats en schreef daarmee zijn derde TT podium bij, terwijl het voor 2012 Newcomers Manx GP winnaar Cowton zijn eerste TT podium was. Keith Amor en Jamie Hamilton maakten de top vijf compleet, Oliver Linsdell werd  op de zesde plaats op de waanzinnig vette Paton van het PEP Moto Italia Team als eerste niet Kawasaki rijder afgevlagd.