Zoeken

2023 Dakar: Andere route, andere spelregels

7 juni 2022
De Amaury Sport Organization heeft de opzet van de 2023 Dakar rally bekend gemaakt. Een nieuwe route, met meer wildernis en langere getimede specials. Een nieuw digitaal roadbook. En nieuwe regels voor dagwinnaars. De Dakar rally zal volgend jaar totaal anders zijn.

Om met de route te beginnen. Toen de Dakar rally in 2020 naar Saudi Arabië werd verplaatst werd een route in vorm van een lus uitgezet door de Arabische vlaktes. Start en finish waren dus op dezelfde plaats en soms werden ook vanuit een bivak meerdere etappes uitgezet. 

De 2023 editie zal daarentegen van de westkust naar de oostkust worden verreden, met 15 rijdagen en langere getimede specials. De verbindingsroutes zullen daarentegen worden ingekort, zodat de totale afstand ongeveer hetzelfde blijft. 

Van de nieuwe route zal 3 dagen in het zogenaamde Empty Quarter worden doorgebracht dat de deelnemers goed kennen van de eerste twee edities. 

Naast dat de 2023 Dakar rally dus een compleet andere route heeft, is ook het reglement flink op de schop gegaan. Om te beginnen heeft de A.S.O. het prijzengeld voor amateurs aangepast, die extra bonussen kunnen verdienen met hun prestaties. Dat is zeer goed nieuws voor de grote groep voor wie de Dakar ontzettend veel geld kost.De A.S.O. heeft ook nieuwe regels aangekondigd om het als eerste finishen van een etappe lonend te maken, om rijders er van te weerhouden dat ze tegen het eind van de special van het gas gaan, om de volgende dag niet het richtpunt voor anderen te zijn. 

De laatste edities was dat een groot probleem, wie de ene dag een etappe won moest de volgende dag als eerste van start, waardoor iedereen weer op hem in kon lopen en tijd terug kon winnen. 

Om dat te ondervangen heeft de A.S.O. een unieke oplossing bedacht: willekeurige routes. De rijders krijgen dus niet meer allemaal exact hetzelfde roadbook, maar krijgen andere rijders andere roadbooks. 

Iemand op het parkoers blind volgen kan dus betekenen dat je heel erg ver van de route raakt die je eigenlijk zou moeten volgen. Om dat te realiseren is een nieuw digitaal roadbook aangekondigd, in plaats van de ouderwetse papieren versie.