Zoeken

18-19 juni 2022 Erzbergrodeo

10 juni 2022
Na een onderbreking van twee jaar is de "Iron Giant" weer terug van weggeweest. naar verwachting zullen 1.500 motorrijders en 40.000 fans naar Eisenerz, Oostenrijk afreizen voor de Red Bull Erzbergrodeo, de ongekend zware hard-Enduro die dit jaar live te zien zal zijn op Red Bull TV.

Wat voor ons in Nederland jarenlang de straatrace is geweest is voor Oostenrijkers de Erzbergrodeo. Gewoon deel ervan uitmaken is een graal voor veel rijders en een bucketlist-ervaring voor tienduizenden toeschouwers, die worden verwelkomd door de 3.600 inwoners van Eisenerz voor een vierdaags festival vol Hard Enduro-plezier. 

In de hechte sfeer komen fans dicht bij hun helden, en maar liefst 1.500 hoopvolle gasten proberen de Iron Giant te beklimmen, 's werelds grootste door mensen gemaakte piramide. Afmaken is een carrièremijlpaal op zich en wie 'm wint wordt een legende.

De Duitse Manuel "Mani" Lettenbichler, 24, zal proberen zijn naam toe te voegen aan die elite-lijst van legendes, waardoor hij en Andreas Lettenbichler, 47, het enige vader-zoon-duo zijn dat ooit de overwinning op de berg heeft behaald. (De oudere Lettenbichler maakte deel uit van een gelijkspel voor de overwinning in 2015.) 

De jonge rijder zegt: "Ik ben nu behoorlijk enthousiast over mijn rijden en mijn conditie, en ik kijk er echt naar uit. Het is zo'n grote race en ik denk dat het behoorlijk episch zal worden - om het weer op de kalender te hebben, is verdomd cool.”

Met een unieke ambiance werd de Red Bull Erzbergrodeo voor het eerst gelanceerd in 1995 en werd al snel een zomerhoogtepunt voor zowel internationale rijders als fans. Dit jaar opent een nieuw hoofdstuk in de competitie, aangezien het evenement voor het eerst deel uitmaakt van het FIM Hard Enduro World Championship.

Nadat de voorronden het veld hebben geslonken, begint de top 500 aan de voet van een van de grootste mijnen van Centraal-Europa, opgesteld in 10 rijen van elk 50 renners. Hun taak: 25 checkpoints passeren op weg naar de snelste weg naar de top van de 35,2 km lange route, met een klim van 630 m op steeds veranderend terrein. Boulder tuinen, beboste beklimmingen, steile hellingen en onvoorspelbaar weer maken allemaal deel uit van de uitdaging, die de renners frontaal aanvallen, toegejuicht door fans die dagenlang kamperen om getuige te zijn van het tafereel. De raceduur is beperkt tot vier uur en slechts een handvol renners haalt de top.

Er is al veel verwachting voor een sterk resultaat van nieuwkomer Michael Walkner: hij is slechts 24 jaar oud en jonger dan de race zelf, maar de lokale bevolking hoopt dat hij misschien degene is die Oostenrijk voor de eerste keer bovenaan het podium zal zetten. "Ik ben erg opgewonden omdat het een thuisrace is en ik de berg ken", zegt Walkner. "Ik heb hier naar uitgekeken."

Met een record van acht opeenvolgende WK-skititels, staat een andere Oostenrijker, Marcel Hirscher, beter bekend om het snel afdalen van bergen; maar de 33-jarige heeft een nieuwe carrière gelanceerd in Hard Enduro en staat te popelen om zichzelf op de baan te testen. De Spaanse Sandra Gomez, 29, wil zichzelf ook graag bewijzen, met als doel geschiedenis te schrijven als de eerste vrouw die de klim voltooit.

Omdat het werk aan de oude mijn nog steeds doorgaat, is het terrein aanzienlijk veranderd sinds de laatste editie in 2019, dus rijders zullen onbekende stukken baan aanpakken naast beroemde secties zoals losse en rotsachtige "Dynamite", met obstakels beladen "Water Pipe, ” met keien bezaaide “Machine” en de waanzinnige enduro-uitdaging van “Carl's Dinner.”

Twee Britse sterren, vijfvoudig en titelverdediger Graham Jarvis, 47, en regerend FIM Hard Enduro-kampioen Billy Bolt, 24, tellen de dagen af. "Ik heb het de afgelopen jaren gemist, dus het zal goed zijn om terug te komen", legt Jarvis uit. “Het is degene die iedereen wil, dus ik ga gewoon proberen om in topvorm te zijn. Er kan van alles gebeuren, dus je moet ervoor gaan!”