Zoeken

Wrooom 2010: Stoner & Hayden

14 januari 2010

Sto_Mito.jpg

Uiteraard houden wij het bij twee wielen en berichten daarom over het Marlboro Ducati MotoGP team dat in 2010 voor de tweede maal aantreed met Casey Stoner en Nicky Hayden als coureurs. Tijdens het Wrooom evenement, in de Italiaanse Dolomieten, wordt dus de nieuwe Ducati Desmosedici GP10 voorgesteld maar daar heb je geen week voor nodig. Dus wordt er van alles geboden zoals persconferenties van rijders en leiding, spektakel met sneeuwscooters, skiëen en meetings.

GP10_Staff.jpg

Maandag vond de opening van het Wrooom evenement plaats terwijl het dinsdag de beurt was aan coureurs Casey Stoner en Nicky Hayden om hun zegje te doen. Stoner nam als eerste het woord en beantwoordde vragen van de internationale pers die, zoals te verwachten viel, vooral over zijn vorm en fitheid gingen.

Stoner-quote.jpgCasey Stoner:
Ik ben oké en ik voel me geweldig. Dezelfde vraag is me sinds oktober bijna iedere dag gesteld, wat natuurlijk begrijpelijk is, maar ik ben blij dat ik kan antwoorden dat het allemaal oké is. Het lactose vrije dieet dat ik volg bewijst effectief te zijn en dit is de eerste winter in drie jaar dat ik in staat was om te trainen zonder operaties of blessures, dat heeft dus veel geholpen.

Over het 2010 seizoen:

Ik voel dat we klaar zijn voor het volgende seizoen, ook omdat de test die we in Valencia deden, na de laatste race, echt positief was. De nieuwe ‘big bang' ontstekingsvolgorde waar de technici van Ducati aan gewerkt hebben, is duidelijk een stap voorwaarts: het heeft de grip en de handelbaarheid verbeterd en heeft de neiging om wheelies te maken, die de machine had, verminderd. We moeten nu werken aan het vinden van de juiste afstellingen voor de GP10 en leren begrijpen hoe de motor reageert op verschillende afstellingen, die zullen anders zijn dan met de oude machine.

Zijn rivalen:

Er zijn een aantal duidelijke rivalen dit seizoen: Valentino Rossi is nog steeds 'the man to beat' want hij is de wereldkampioen en een buitengewoon goed coureur. Lorenzo en Dani zullen zich ook laten gelden, ze zijn beiden snel en ik weet zeker dan hun motivatie groter is dan ooit. Ik ben er ook zeker van dat Nicky dit jaar genoeg te vieren zal hebben, hij had een moeilijk en ongelukkig eerste seizoen met het team maar verbeterde zich veel naar het einde toe en had het juiste tempo. Ik zou blij zijn voor hem want we hebben een geweldige relatie en ik denk dat het ongebruikelijk is om die sfeer te hebben die wij in onze pitbox hebben.

En wijzigingen in het team: 

Er zijn een paar wijzigingen in het team aangebracht door de komst van Vittoriano (Guareschi) en Alessandro (Cicognani) maar ze doen goed werk en ik kan niet wachten om weer de baan op te gaan voor de eerste test van het jaar. Het doel voor 2010 is winnen, dat is voor iedereen natuurlijk zo, maar of het ons lukt of niet het belangrijkste is dat we er ons uiterste best voor zullen doen en ik heb het gevoel dat we het nu ook kunnen.

Sto_Hay-ski.jpg
Ja, leuk stelletje! Hayden en Stoner op eh, de lange latten. 

Nicky Hayden kende een moeilijke start van het 2009 seizoen maar ging naar het einde toe beter presteren. Dit zei hij erover.

Hayden-quote.jpgNicky Hayden:
Ik wil niet beginnen met het maken van excuses maar 2009 was een erg moeilijk jaar voor ons - moeilijker dan we verwacht hadden. Maar ik ben trots op hoe ik zelf en mijn team hebben gereageerd, en op de resultaten die we door hard werken en in onszelf en de motor te blijven geloven hebben bereikt. Om op het podium te mogen stappen op Indy en aan het einde van het jaar constant in de top vijf te zitten in races en tests, nadat we aan het begin van het jaar 15de of 16de werden, laat een enorme verbetering zien.

En over 2010: 

Ik heb goede hoop voor 2010. Ik vond het een fijne machine waarmee ik reed tijdens de test op Valencia en ik ben tevreden over de aanpassingen. Nu moeten we een goede basisafstelling zien te vinden die op evrschillende banen werkt zodat we direct het juiste tempo hebben zonder al te veel te hoeven veranderen. Dat we nu Vittoriano (Guareschi; red.) hebben, een collega coureur die de machine tot in detail kent en onze feedback onmiddellijk op kan pakken, komt goed van pas. Het is soms moeilijk om de limiet van de Desmosedici te vinden maar zijn potentieel is enorm - Casey heeft dat in het verleden laten zien en zal dat ook blijven doen. Natuurlijk, hij heeft een speciale band met de machine en hij is een ongelofelijk talent, maar ik weet zeker dat ook wij een aantal stappen vooruit kunnen maken.

 Ã£â‚¬â‚¬