Zoeken

Uitslag MotoGP Qatar

21 maart 2011
De openingsrace van het 2010 MotoGP seizoen was een waar Honda spectakel. In de 22 ronden lange race, die werd gewonnen door Repsol Honda debutant Casey Stoner, eindigden maar liefst 4 Honda's in de top 5. Enkel wereldkampioen Jorge Lorenzo wist de hegemonie van Honda te doorbreken.

 Casey_Stoner_Honda_Qatar_2011_1

Dat de rest van het veld een flinke dobber zou hebben aan Stoner was na afloop van de trainingsdagen al duidelijk geworden, de Australiër had in alle trainingen de snelste tijd op de klokken gezet en mocht voor de vierde keer in zijn carrière (en de derde keer op rij) vanaf de pole position vertrekken. Casey_Stoner_Honda_Qatar_2011_2Stoner had een goede start, maar moest al snel Jorge Lorenzo voor zich dulden die het veld één ronde lang wist aan te voeren. In de tweede ronde zette Stoner echter orde op zaken, met in zijn kielzog teamgenoot Dani Pedrosa die zelfs vijf ronden de leiding in de race wist te nemen.

Halverwege de race nam Stoner echter de leiding weer over van zijn teamgenoot, die vanwege pijn in zijn linkerpols het tempo moest laten zakken, nam direct een voorsprong van enkele seconden en zette daarbij en passant een nieuw ronderecord. Enkele ronden later viel Pedrosa ook ten prooi aan Jorge Lorenzo, die na zijn goede start was teruggevallen naar de derde plaats, maar na een gevecht van enkele ronden onbedreigt de tweede plaats voor zich op wist te eisen. Lorenzo vierde zijn tweede plaats alsof hij de wedstrijd had gewonnen en verklaarde na afloop dat dit de zwaarste race uit zijn carrière was.

Pedrosa_Lorenzo_Qatar_2011 

Achter de podiumfinishers ontpopte zich een spannende strijd om de vierde plaats tussen de Italianen Andrea Dovizioso en Marco Simoncelli. Als derde officiële fabrieksrijder uit het Repsol Honda Dovizioso_Simoncelli_Qatar_2011Team was Dovizioso gebrand om voor zijn landgenoot te finishen, maar moest daarvoor wel over de grens gaan. Simoncelli bood goed partij, nam meermaals de vierde plek over van Dovizioso, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Repsol Honda rijder.

De Grand Prix van Qatar zag ook Valentino Rossi zijn debuut maken voor het Marlboro Ducati MotoGP Team. De negenvoudig wereldkampioen, die de afgelopen winter een operatie aan zijn schouder is ondergaan, was echter nog verre van fit en verklaarde vanwege zijn nog steeds pijnlijke schouder een halve seconde per ronde te verliezen. Rossi startte vanaf de 9e plek op de derde startrij, maakte een 'Pedrosa' pijlstart maar ging de eerste bocht wijd en verloor daardoor weer kostbare plekken. Spies_Rossi_Qatar_2011Rossi vocht zich terug naar de zesde plaats, maar moest met nog zeven ronden te gaan het hoofd buigen voor de sterk rijdende Ben Spies.

De openingsrace van het 2011 seizoen liet wederom pijnlijk de bloedarmoede van de koningsklasse in de Grand Prix wegracerij zien. Met het wegvallen van de enige Suzuki rijder op de Grid Alvaro Bautista, die op vrijdag al hard van zijn Rizla Suzuki was geworpen en dat in de 3e vrije training nog eens herhaalde en daarbij zijn dijbeen brak, stonden slechts 16 coureurs aan de start, waarvan er maar dertien de finish zouden halen. Het Pramac Ducati team kon al snel zijn spullen pakken, Randy de Puniet ging al in de eerste ronde op spectaculaire wijze onderuit en tikte daarbij zijn teamgenoot Loris Capirossi aan, die daardoor enkele ronden later met een pijnlijke pols de pits op moest zoeken. Met nog vijf ronden te gaan ging ook de kersverse Moto2 wereldkampioen Toni Elias onderuit, op exact dezelfde plaats waar Bautista op vrijdag zijn crash had gehad.

Casey_Stoner_Honda_Qatar_2011_podium

Uitslag Grand Prix Qatar, MotoGP:
1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team 42'38.569
2 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 3.440
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 5.051
4 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 5.942
5 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 7.358
6 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing 10.468
7 Valentino ROSSI ITA Ducati Team 16.431
8 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 26.293
9 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 27.416
10 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini 28.920
11 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 34.539
12 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP 34.829
13 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing 37.957
DNF    
 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP 4 Laps
 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team 21 Laps
 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team 0 Lap

Tussenstand na 1 wedstrijd:
1 Casey STONER AUS 25
2 Jorge LORENZO SPA 20
3 Dani PEDROSA SPA 16
4 Andrea DOVIZIOSO ITA 13
5 Marco SIMONCELLI ITA 11

Volgende race:
3 april - Jerez, Spanje