Zoeken

MotoGP vanaf 2023 naar Kazachstan

27 september 2022
De MotoGP kalender wordt het komende seizoen naar Kazachstan uitgebreid. Dorna heeft een 5-jarig contract getekend met de Sokol International Racetrack in deze voor de MotoGP nieuwe regio van de wereld.

De compleet nieuwe Sokol International Racetrack ligt vlakbij Almaty, met ongeveer 2 miljoen inwoners de grootste stad van Kazachstan in centraal Azië, een regio waar de MotoGP op dit moment nog niet actief is, maar de komende jaren in die regio wel flink wil gaan uitbreiden. 

Zo werd afgelopen week met India een intentieverklaring ondertekend om de MotoGP in 2024, mogelijk zelfs al in 2023 naar India uit te breiden en ligt er ook een plan om binnen enkele jaren tijd Saudi Arabië aan de kalender toe te voegen.

Het eerste land in centraal Azië dat echter daadwerkelijk aan de kalender is toegevoegd is Kazachstan, dat het 30e land is waar een motorsport Grand Prix wordt georganiseerd sinds 1949. De Sokol International Racetrack is het 74e circuit dat een Grand Prix organiseert. 

Hoewel het circuit compleet nieuw is, gaan de plannen hiervoor al een behoorlijke tijd terug. Met de bouw van het complex werd in 2012 gestart, waarbij het kart circuit en de drag strip als eerste werden opgeleverd. 

Daarna werden de lijnen van het grote circuit in de grond uitgezet en werd met de start van het pitcomplex gestart, dat ook een hotel met 44 kamers omvat. Ook dit complex werd relatief vroeg in het project opgeleverd. 

In juni 2016 was in Almaty de presentatie van het circuit op het Sokol sport en ontspanning complex, en werd gesteld dat het circuit binnen afzienbare tijd klaar voor internationale competitie zou zijn. Speciaal voor dat bracht wereldkampioen Jorge Lorenzo en bezoek aan het circuit en de stad Almaty, om de status van het circuit te checken.

Dat "afzienbare tijd" heeft echter langer geduurd dan was gehoopt, meer dan 6 jaar om precies te zijn. Om onduidelijke redenen liep het project veel vertraging op, in 2019 was het nog steeds niet afgerond en daarna werd door de coronapandemie weer roet in het eten gegooid. 

Het circuit heeft een lengte van 4.495 meter, is 15 meter breed en heeft 5 rechter en 8 linkerbochten, met een lang recht stuk waarvan op de website te lezen is dat er snelheden van boven de 300 km/u worden gehaald, hoewel dat in de MotoGP tegenwoordig niets bijzonders meer is. Pas boven de 350 km/u wordt het spannend en afgaand op de lay-out zouden die snelheden daar best wel eens kunnen worden gehaald. 

Wanneer de Grand Prix van Kazachstan zal plaatsvinden is nog niet bekend, wel dat de Grand Prix de Grand Prix van Finland vervangt die recent definitief moest worden geschrapt nadat het nog steeds niet opgeleverde Finse circuit faillissement had aangevraagd.