Zoeken

MotoGP Qatar: uitslag race

23 maart 2014
De start van het MotoGP seizoen had haast niet fraaier kunnen zijn. Met een verschil van tweetiende seconde op Valentino Rossi schreef Marc Marquez de race in Qatar op naam, na zes weken met een gebroken been in de lappenmand te hebben gelegen. Dani Pedrosa maakte het podium compleet.

Marc Marquez Valentino Rossi Qatar 2014 

De openingsrace van het nieuwe MotoGP seizoen ontpopte zich - net als verleden jaar - tot een titanenstrijd tussen Valentino Rossi en Marc Marquez, met dat verschil dat het nu om de eerste plaats in de wedstrijd ging. Voor de tiende keer in zijn MotoGP carrière mocht Marc Marquez van de pole position vertrekken, maar de Repsol Honda coureur kwam bij de start niet goed weg en viel terug naar de vierde plaat, achter Bradl, Smith en Jorge Lorenzo die kopstart in de wedstrijd had weten te nemen.

De Yamaha fabriekscoureur, die pas in de warmup training een oplossing voor het geplaagde bandenprobleem leek te hebben gevonden, bouwde de eerste ronde al een kleine voorsprong op, maar maakte in bocht 15 een kleine fout en ging daardoor keihard onderuit. Stefan Bradl kreeg hierdoor de leiding in de race, op de voet gevolgd door Marc Marquez die eveneens Bradley Smith voorbij was gegaan.

Net als zijn teamgenoot had Valentino Rossi het in de trainingen ook zwaar gehad, maar maakte al in de eerste ronde veel goed door van zijn teleurstellende 10e plaats op de grid binnen twee ronden door de stoten naar de vierde plaats, voor Andrea Dovizioso, Alvaro Bautista en Dani Pedrosa.

Het viertal kreeg aansluiting bij de kop van het veld, waarvan Stefan Bradl acht ronden lang de leiding stevig in handen hield. In de negende ging LCR Honda coureur echter keihard onderuit en zag daarmee een podium in rook opgaan. Alvaro Bautista en Bradley Smith haalden het eind van de race eveneens niet, Dovizioso haakte net als Pedrosa later af, waardoor de strijd om de overwinning tussen Marquez en Rossi ging.

In tegenstelling tot verleden jaar wist Marquez het gevecht met Valentino Rossi echter in zijn voordeel te beslechten en scheef daarmee de openingsrace op naam, tweetiende seconde voor Rossi, terwijl Pedrosa op ruim drie seconden als derde werd afgevlagd.

Achter het podium reed Aleix Espargaro een meer dan uitstekende race en werd op ruim elf seconden als vierde afgevlagd, voor beide fabrieks Ducati's Andrea Dovizioso en Cal Crutchlow. Crutchlow leek vlak na de finish met een lege tank leeg te komen staan, maar dat bleek haperende elektronica te zijn die hem de wedstrijd vanaf de vijfde ronde parten had gespeeld.

MotoGP Qatar, uitslag race:

1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 42'40.561
2 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +0.259
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 3.370
4 Aleix ESPARGARO SPA NGM Forward Racing Forward Yamaha 11.623
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 12.159
6 Cal CRUTCHLOW GBR Ducati Team Ducati 28.526
7 Scott REDDING GBR GO&FUN Honda Gresini Honda 32.593
8 Nicky HAYDEN USA Drive M7 Aspar Honda 32.628
9 Colin EDWARDS USA NGM Forward Racing Forward Yamaha 39.547
10 Andrea IANNONE ITA Pramac Racing Ducati 43.360
11 Hiroshi AOYAMA JPN Drive M7 Aspar Honda 46.595
12 Yonny HERNANDEZ COL Energy T.I. Pramac Racing Ducati 46.688
13 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Honda 50.581
14 Danilo PETRUCCI ITA IodaRacing Project ART +1'03.127
15 Broc PARKES AUS Paul Bird Motorsport PBM +1'14.386
16 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM +1'32.593
17 Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Avintia +1'36.085
DNF
Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 2 Laps
Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 4 Laps
Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 5 Laps
Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 14 Laps
Hector BARBERA SPA Avintia Racing Avintia 18 Laps
Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 0 Lap