Zoeken

Le Mans MotoGP: uitslag race

18 mei 2014
Een slechtere start was haast niet mogelijk geweest, maar Marc Marquez liet in Le Mans zien dat zelfs dát 'm niet deert en scoorde na een inhaalrace zijn vijfde overwinning dit seizoen en is daarmee de jongste coureur in de geschiedenis van de 500cc/MotoGP die vijf wedstrijden op rij heeft weten te winnen. Het oude record stond op naam van Mike Hailwood en stamde uit 1962.

Marc Marquez Le Mans 2014

Het begint langzamerhand niet meer de vraag te worden of, maar op welke manier Marc Marquez de wedstrijd naar zijn hand weet te zetten. Alleen in de derde vrije training was Lorenzo het snelst geweest, maar daarbuiten had Marquez alle trainingen gedomineerd en het kwalificatierecord van Dani Pedrosa met meer dan een halve seconde aangescherpt.

Het enige waar de rest van het veld op kon hopen was een beroerde start van de wereldkampioen, die daardoor in de verdrukking zou kunnen komen en de kop van het veld de kans zou geven een onoverbrugbare kloof te creëren. Bij het doven van het licht speelde zich precies dát scenario af: Andrea Dovizioso was het beste uit de startblokken weg en nam kopstart in de race, terwijl Marquez na een slechte start in de verdrukking kwam in de eerste ronde daardoor terugviel naar de tiende plaats.

De enige die écht van Marquez' slechte start leek te kunnen profiteren was de negenvoudig wereldkampioen, die vanaf zijn slechtste kwalificatie dit seizoen een superstart had gekend en al in de vierde ronde de leiding in de race wist over te nemen van Dovizioso. Ook Bradl zat er in het begin goed bij, maar viel net als Dovizioso gaandeweg terug, terwijl Bautista en Espargaro zich juist naar voren wisten te rijden.

Negen ronden lang voerde Rossi het veld aan, maar moest daarna zijn meerdere in Marquez erkennen, die er haast een sport van had gemaakt om in de chicane voor de Dunlop brug de anderen uit te remmen. Het eerst waren zijn teamgenoot en Bautista aan de beurt geweest, waarna hij in het achterwiel van Lorenzo kwam. Vier ronden lang wist Lorenzo de boot af te houden en maakte dankbaar gebruik van de terugvallende Bradley Smith, maar was uiteindelijk toch de sigaar, net als Andrea Dovizioso, Stefan Bradl en Pol Espargaro, die op een uitstekende tweede plaats reed.

Binnen notie had Marquez het gat met koploper Rossi gedicht, maar nog voordat Marquez de aanval wilde plaatsen maakte Rossi zelf een kleine fout en nam de bocht erg wijd, waardoor Marquez binnendoor voorbij kon gaan. Marquez bouwde een voorsprong van bijna vier seconden op en nam riant de tijd om staand op de motor zijn vijfde overwinning dit seizoen bij te schrijven, anderhalve seconde voor Rossi en drie seconden voor Alvaro Bautista, die in de slotfase Espargaro voorbij was gegaan.

Met vijf overwinningen uit vijf wedstrijden heeft Marc Marquez opnieuw records gezet. Niet alleen is hij de jongste coureur sinds Mike Hailwood 1962 die vijf wedstrijden op rij in de 500cc/MotoGP heeft gewonnen, het is bovendien de eerste coureur die de eerste vijf wedstrijden dit seizoen vanaf de pole position heeft gewonnen. De laatste coureur die vijf wedstrijden op rij wist te winnen was Valentino Rossi in 2008, de laatste coureur die dat vanaf het begin van het seizoen deed was Giacomo Agostini in 1972.

Le Mans MotoGP, uitslag race:

1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 44'03.925
2 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 1.486
3 Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 3.144
4 Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 3.717
5 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 4.077
6 Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 7.088
7 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 11.527
8 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 22.103
9 Aleix ESPARGARO SPA NGM Forward Racing Forward Yamaha 22.626
10 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 23.108
11 Cal CRUTCHLOW GBR Ducati Team Ducati 25.780
12 Scott REDDING GBR GO&FUN Honda Gresini Honda 39.523
13 Yonny HERNANDEZ COL Energy T.I. Pramac Racing Ducati 42.544
14 Hiroshi AOYAMA JPN Drive M7 Aspar Honda 42.736
15 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Honda 56.644
16 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM +1'14.123
17 Colin EDWARDS USA NGM Forward Racing Forward Yamaha +1'19.723
18 Broc PARKES AUS Paul Bird Motorsport PBM +1'30.934
19 Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Avintia +1'34.521
DNF
Andrea IANNONE ITA Pramac Racing Ducati 27 Laps
Hector BARBERA SPA Avintia Racing Avintia 27 Laps

Tussenstand wereldkampioenschap:

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 125
2 Dani PEDROSA Honda SPA 83
3 Valentino ROSSI Yamaha ITA 81
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 53
5 Jorge LORENZO Yamaha SPA 45