Zoeken

KTM ontbindt contract met Zarco

12 augustus 2019
Johann Zarco en KTM gaan aan het eind van het seizoen uit elkaar. De 29-jarige Fransman had na afloop van de race op de Red Bull Ring KTM CEO Stefan Pierer om ontbinding van het contract gevraagd.

Opgebrand, alle kenmerken van een burn-out, zo omschreef KTM's grote baas Stefan Pierer na afloop van de thuiswedstrijd op de Red Bull Ring de toestand van Johann Zarco tegenover de collega's van Speedweek.com. "We hebben overlegd of we Johann niet enkele wedstrijden aan de kant moesten houden. We hebben naar hem toe ook een verantwoording," aldus Pierer tegenover Speedweek.com. 

De tweevoudig Moto2 wereldkampioen maakte in 2017 de overstap naar de MotoGP, waar hij met de zeer gebruiksvriendelijke Yamaha YZR-M1 maar liefst 6 keer op het podium stond en 4 keer van de pole position mocht vertrekken. Dat leverde de coureur uit Cannes een fabriekscontract op bij KTM, waar hij vanaf de eerste wintertest maar geen vriendjes wil worden met de veel moeilijker te rijden RC16. 

De resultaten liegen er dan ook niet om. Op de kwalificatie op een halfnat Brno na, waar hij de RC16 op de eerste startrij wist te kwalificeren, heeft Zarco het nog geen enkele keer tot Q2 geschopt, waar teamgenoot Pol Espargaro alle wedstrijden op Qatar en Jerez na zich voor Q2 had gekwalificeerd. In het wereldkampioenschap staat Zarco met 22 punten op een troosteloze 17e plaats en moet zelfs MotoGP Rookie Miguel Oliveira op de Tech 3 KTM voor zich dulden. 

Volgens insiders zijn de problemen bij Zarco begonnen in het voorjaar van 2018. Zarco was in onmin geraakt met zijn toenmalige manager Laurent Fellon, die een aanbod van Repsol Honda zou hebben achtergehouden en hem vroegtijdig bij KTM had ondergebracht. Fellon zou in maart 2018 nog met Yamaha en Honda in gesprek zijn geweest, hoewel Zarco allang bij KTM had getekend. Volgens insiders zou Zarco hier nog steeds geïrriteerd over zijn.

De sfeer in het team is vanaf het begin dan ook moeilijk geweest. In de acht maanden dat Zarco bij KTM zit heeft hij zich op een enkele opmerking na alleen maar negatief uitgelaten over de RC16. In Jerez sprak hij nog van een shit chassis en een shit vermogensafgifte, waarop hij een waarschuwing van KTM kreeg. Stefan Pierer gaf in Jerez ook aan dat als de resultaten niet zouden verbeteren, KTM en Zarco aan het eind van het seizoen om de tafel zouden moeten gaan zitten.

Tegenover Speedweek.com bevestigde Pierer gisteravond na afloop van de race door Johann Zarco te zijn benaderd met de vraag of aan het eind van het seizoen in goed overleg het contract zou kunnen worden ontbonden, waarna vanochtend door KTM zelf een officieel persbericht over de scheiding aan het eind van het seizoen naar buiten is gebracht.

Volgens Pierer heeft Zarco momenteel alle tekenen van een burn-out. Dat was al zichtbaar in Assen, waar hij na 10 ronden de RC16 in de pitbox parkeerde met als reden dat hij de machine niet meer onder controle had. Dat was volgens Pierer het gevolg of een teken van een burn-out. "Het is niet zo dat Zarco met de KTM niet voorin rijden wil, hij heeft simpelweg een psychische grens bereikt. Nu zal hij in z'n geheel als persoon weer worden teruggebracht," aldus Pierer.

"We wilden hem de mogelijkheid bieden om zijn oude vorm weer terug te vinden. Het gaat niet alleen om een lichamelijke toestand, maar ook om alles daaromheen. Jean-Michele Bayle is zijn persoonlijke coach en moet hem op dat vlak helpen, maar het is niet eenvoudig. Zarco en zijn manager zijn vorig jaar uit elkaar gegaan en dat heeft er bij Zarco ingehakt. Daarna kwam hij voor het eerst in een fabrieksteam. Men zal hem moeten helpen en hem niet onder druk zetten. Dat Zarco een goede coureur is, staat buiten kijf."