Grand Prix Qatar: uitslag MotoGP

11 april 2010

De openingswedstrijd van het 2010 MotoGP seizoen leek een bekeken zaak te zijn voor Casey Stoner, die in alle trainingen dominant was geweest, maar de 25-jarige Ducati coureur ging in leidende positie onderuit en zette daardoor de deur wagenwijd open voor 9-voudig wereldkampioen Valentino Rossi.

STONER CRASHT EN GEEFT ZEKERE ZEGE UIT HANDEN

Valentino Rossi heeft vanavond goede zaken gedaan in de openingsrace van het 2010 MotoGP seizoen op het circuit Losail in Qatar, die voor de derde keer onder de lampen werd verreden. De Fiat Yamaha coureur had op voorhand nog verklaard dat het een zware klus zou gaan worden, maar zag in de zesde ronde zijn kansen keren toen Casey Stoner in bocht vier roemloos onderuit ging en daarmee een zekere zege verloren zag gaan.

Tot dat moment had Casey Stoner de touwtjes flink in handen gehad. De Australier, die dit weekend in alle trainingen de rest van het veld had gedomineerd, kende een matige start en was daardoor teruggevallen naar een vierde plaats, achter teamgenoot Nicky Hayden die vanaf een negende startplek juist een uitstekende start had gekend. Slechts twee ronden had Stoner echter nodig om orde op zaken te stellen, reed vervolgens met één seconde per ronde weg van de rest van het veld en leek op weg naar een zekere zege tot hij in bocht vier met een lowside onderuit ging.

Met Stoner's crash kreeg Rossi de leiding in handen, maar de wereldkampioen kreeg op zijn beurt te kampen met een ontketende Andrea Dovizioso en Nicky Hayden, die tot aan het eind van de race zich als ware pitbulls in de Italiaan vastbeten. Dovizioso's teamgenoot Dani Pedrosa, die dankzij zijn bekende superstart nog als eerste de eerste bocht in was gedoken, kon net als het afgelopen seizoen zo vaak het tempo op kop niet volgen en viel uiteindelijk terug naar een 7e plaats, op meer dan 16 seconden van de racewinnaar.

Lange tijd leken Rossi, Dovizioso en Hayden de podiumplaatsen onderling te verdelen, maar in de slotronden wist Jorge Lorenzo, die na een mindere start het grootste deel op twee seconden van het leidende trio had gereden, zich met het gevecht om het podium te bemoeien. De Spaanse protegee van Wilco Zeelenberg profiteerde optimaal van het gevecht tussen Dovizioso en Hayden, verschalkte beide coureurs en maakte daarmee de dubbel (en het feest) voor het FIAT Yamaha Team compleet.

Derde en laatste podiumplaats ging naar Andrea Dovizioso, die op het rechte stuk de hoogste topsnelheid wist te halen en Hayden met een miniem verschil van 0,011 seconden van het podium wist te houden. Een uitstekend resultaat voor zowel Dovizioso als Hayden. De Kentuky Kid verklaarde na afloop op voorhand niet te hebben verwacht zo competitief te kunnen zijn, maar desondanks teleurgesteld te zijn om het podium nét mis te hebben gelopen.

Vijfde plaats ging naar wonderkid Ben Spies, vorig jaar in het WK Superbike nog goed voor de dubbelzege op dit circuit, die een ijzersterke race reed en als vijfde werd afgevlagd, op minder dan vier seconden van racewinnaar Valentino Rossi. De Texas Terror kende een goede start, reed een strakke race en was beduidend sneller dan die andere Texaan Texas Tornado, die wel beter had getraind maar per ronde bijna een seconde op zijn teamgenoot toe had moeten geven. Edwards eindigde de wedstrijd op een teleurstellende 8e plaats.

En de andere coureurs? Capirossi reed in zijn 300e Grand Prix een kleurloze race en eindigde de wedstrijd op een 9e plaats, één seconde achter Colin Edwards en vlak voor 250cc wereldkampioen Hiroshi Aoyama. Tweede Rizla Suzuki coureur Alvaro Bautista was lange tijd in de achterhoede in gevecht met zijn voormalige 250cc kemphanen Simoncelli en Barbera, maar ging in de allerlaatste bocht onderuit en gaf daarmee een 12e plaats uit handen.

Ook het Pramac Racing Team zag beide coureurs onderuit gaan en kon al snel de spullen gaan pakken. Hekkensluiter was Marco Melandri, die zich zijn terugkeer naar Honda vast en zeker anders had voorgesteld.