Grand Prix Qatar: uitslag Moto2

9 april 2012
Marc Marquez heeft de allereerste Moto2 Grand Prix van het 2012 seizoen op naam weten te zetten. In een zinderende finale wist de Spaanse CatalunyaCaixa coureur de Italiaan Andrea Iannone nipt voor te blijven, terwijl polezitter Thomas Luthi bij het insturen van de laatste ronde te veel risico nam en daarmee zichzelf buitenspel zette.

Marc_Marquez_Qatar_Moto2

Na de voorlaatste Grand Prix van het afgelopen seizoen keihard ten val te zijn gekomen en daarmee een serieuze hersenschudding te hebben opgelopen hing de toekomst van de 19-jarige coureur aan een zijden draadje, maar Marquez wist in de kwalificatie al vriend en vijand te verrassen door zich naar de tweede tijd te rijden, op slechts enkele seconden van polezitter Thomas Luthi.

De eerste Moto2 Grand Prix van het seizoen ontpopte zich tot een waanzinnig spannend gevecht tussen Luthi, die kopstart in de race wist te nemen, Pol Espargaro, Andrea Iannone, Marc Marquez en Esteve Rabat die het overgrote deel van de wedstrijd als aan een touwtje over het verlichte circuit van Losail denderden.

In de tweede ronde van de race nam Espargaro de leiding over van Luthi en wist vijf ronden lang het veld aan te voeren, waarna ‘Crazy Joe’ Iannone drie ronden lang de leiding in handen kreeg. In de tiende ronde kwam Marquez aan kop, maar maakte twee ronden later een stuurfout bij het insturen van de eerste bocht en viel daardoor terug naar de vijfde plaats.

Marquez reed echter een ijzersterke race en wist zich binnen enkele ronden weer aan het achterwiel van Luthi te nestelen, die met nog zes ronden te gaan de leiding van Espargaro had overgenomen. Iannone wist zich eveneens met het gevecht om de overwinning te mengen, waar beide Pons 40 HP coureurs het tempo moesten lossen.

Bij het insturen van de allerlaatste ronde wilde Luthi buitenom voorbij aan Marquez, die vanuit de slipstream langszij was gekomen, maar miste daardoor het instuurpunt, moest rechtdoor via de brede uitloopstrook zijn wedstrijd vervolgen en viel daardoor terug naar de vijfde plaats. Met nog minder dan een halve ronde te gaan nam Iannone de leiding over van Marquez, maar de Spaanse Suter coureur nam een waanzinnige lijn door de laatste bocht en wist daarmee Iannone op de streep nipt voor te blijven.

Marquez won de Grand Prix van Qatar, Iannone finishte tweede op minder dan eentiende seconde terwijl Pol Espargaro zijn harde werken alsnog beloond zag met de derde en laatste podiumplaats. Esteve Rabat en Thomas Luthi maakten de top 5 compleet. 125cc wereldkampioen Nicolas Terol finishte zijn debuut in de Moto2 op de 23 plaats, op bijna 40 seconden van racewinnaar Marquez.