Zoeken

Grand Prix Portugal: uitslag MotoGP

1 mei 2011
Dani Pedrosa heeft de indrukwekkende zegereeks van Jorge Lorenzo op Estoril doorbroken. De Spaanse protegee van Alberto Puig leek Lorenzo lange tijd alleen te kunnen volgen, maar plaatste met nog vier ronden te gaan de aanval, verbeterde tot twee maal toe de snelste raceronde om met een voorsprong van drie seconden de Portugese Grand Prix te winnen.

Dani_Pedrosa_Estoril_MotoGP_2011

Het Spaanse duo bleek op Estoril een maatje te groot voor de rest van het veld, dat al vroeg in de race zou worden uitgedund. Kopstart was voor Lorenzo, die voor het vierde jaar op rij van de pole position mocht vertrekken en de drie voorgaande jaren had weten te winnen, op de voet gevolgd door een traditioneel goed gestartte Dani Pedrosa die bij het insturen van de eerste bocht Marco Simoncelli had weten te verschalken. Het duo nam al snel afstand van de rest van het veld en vocht een eenzame strijd uit voor de overwinning. Pedrosa bleef vierentwintig ronden lang in het acherwiel van de Yamaha M1, plaatste vervolgens de aanval en reed daarna onbedreigd naar zijn allereerste zege van het 2011 seizoen.

De derde Grand Prix van het 2011 seizoen was al snel voorbij voor Marco Simoncelli, die op vrijdag nog de snelste tijd op de klokken had gezet en op weg leek naar zijn eerste pole position voordat hij met zijn San Carlo Honda onderuit ging. Bij het uitkomen van de eerste bocht ging het al bijna mis voor de 24-jarige Italiaan (evenals de vlak daarachter rijdende Casey Stoner),  maar twee bochten later ging Simoncelli alsnog met een highsider onderuit en scoorde daarmee zijn tweede opeenvolgende DNF.

Met de highside van Simoncelli verloor Casey Stoner de aansluiting met het Spaanse leidende duo. De Repsol Honda coureur miste vertrouwen in de voorkant van zijn machine om écht te pushen en moest daardoor genoegen nemen met de derde plaats. Stoner reed een eenzame race en had die derde plaats in de pocket, maar het had maar weinig gescheelf of de Australiër had het eind van de race niet gezien. In de 16e ronde viel Stoner's rondetijd flink terug, wat werd veroorzaakt door hevige krampen in zijn middel die hem zelfs even deden overwegen de pits op te zoeken. Het ongemak was echter van korte duur, waardoor Stoner alsnog de derde en laaste podiumplaats veilig kon stellen.

Achter Stoner ontstond al vroeg in de race een spannend gevecht om de vierde plaats tussen Valentino Rossi en Andrea Dovizioso. Rossi had vanaf de negende startplaats bij de start het  Tech 3 duo Edwards en Crutchlow - en niet veel later Dovizioso - verschalkt, en kwam dankzij het uitvallen van Simoncelli bij de eerste doorkomst al op een vierde plaats door. Met nog een ronde te gaan leek Rossi op weg naar zijn beste notering van het 2011 seizoen, maar bij het uitkomen van de allerlaatste bocht wist Dovizioso zijn Repsol Honda met een miniem verschil van tweehonderdste seconde eerder over de streep te zetten.

Teleurstellend was het optreden van Ben Spies, die een goede start had gehad maar meermaals in de fout ging (en daarbij zelfs bijna zichzelf en Nicky Hayden onderuit reed) om uiteindelijk met nog zestien ronden te gaan roemloos onderuit ging. Ook 2011 rookie Karel Abraham zou het eind van de race niet zien. De Cardion AB Motorracing Ducati coureur ging al in de tweede ronde met een highsider onderuit, waardoor slechts dertien coureurs de finish zouden halen.

Grand Prix Estoril - uitslag MotoGP:
1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 45'51.483
2 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 3.051
3 Casey STONER AUS Repsol Honda Team 7.658
4 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 16.530
5 Valentino ROSSI ITA Ducati Team 16.555
6 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 32.575
7 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini 38.749
8 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 40.912
9 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 54.887
10 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team 59.697
11 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP +1'00.374
12 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team +1'01.793
13 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP +1'24.370
DNF    
 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing 16 Laps
 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing 27 Laps
 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 0 Lap
 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP 0 Lap

Tussenstand na 3 wedstrijden:
1 Jorge LORENZO SPA 65
2 Dani PEDROSA SPA 61
3 Casey STONER AUS 41
4 Valentino ROSSI ITA 31
5 Nicky HAYDEN USA 30