Grand Prix Portugal: uitslag 125cc

1 mei 2011
Na beide trainingsdagen al de rest van het 125cc veld te hebben gedomineerd heeft Nicolas Terol fluitend zijn derde overwinning van het 2011 seizoen op naam weten te schrijven. De Spaanse Bankia Aspar coureur leidde de race van kop tot staart en is daarmee de eerste coureur sinds Masao Azuma 1999 die de eerste drie races van het seizoen heeft weten te winnen.

Nicolas_Terol_Estoril_2011_125cc

Voor de tweede keer dit seizoen (en pas de derde keer in zijn carrière) mocht Nicolas Terol van de pole position vertrekken voor de 125cc Grand Prix van Portugal, die - om de MotoGP om twee uur te laten starten - vanwege het tijdsverschil met de rest van Europa na afloop van de MotoGP race werd verreden. Terol was in de kwalificatie al ruim zestiende seconde sneller geweest dan tweede man Sandro Cortese en nam direct kopstart in de wedstrijd om vervolgens met zevenmijlslaarzen afstand te nemen van de rest van het veld.

Na zestien ronden had Terol een gat van ruim negen seconden opgebouwd, en besloot daarna op safe te rijden om uiteindelijk aan de streep nog een voorsprong van dik drie seconden over te houden. Achter Terol ontspon een spannend gevecht om de resterende twee podiumplaatsen. Cortese leek lange tijd de tweede plaats in de pocket te hebben, maar kwam halverwege de race behoorlijk onder druk van de sterk rijdende Hector Faubel.

Ook Jerez podiumfinisher Johann Zarco en de 16-jarige Maverick Vinales uit het team van Paris Hilton vonden aansluiting bij het achtervolgende duo. Met nog vijf ronden te gaan wist Vinales zich zelfs naar de kop van het achtervolgende kwartet te rijden, maar moest een ronde later alweer zijn meerdere in Cortese erkennen. Een ronde later ging het mis voor Hector Faubel, die met zijn Bankia Aspar Aprilia onderuit ging en daarmee een mogelijke podiumplaats in rook op zag gaan. In de allerlaatste ronde werd Vinales in de krappe chicane ook nog door Zarco ingehaald, waardoor het Spaanse talent genoegen moest nemen met een vierde plaats, achter racewinnaar Terol, Cortese en Zarco.

Voor Jasper Iwema was de Portugese Grand Prix er - net als het afgelopen jaar - een om snel te vergeten. Ging Iwema vorig jaar nog bij de start onderuit (en brak daarbij zijn sleutelbeen), dit jaar was de race voor de coureur uit Hooghalen vanwege een gebroken ketting in de 12e ronde al ten einde. De Spanjaard Luis Salom, rijdend voor het Nederlandse RW Racing, reed daarentegen een prima race en finishte op een verdienstelijke 8e plaats.