Grand Prix Phillip Island: uitslag 125cc

17 oktober 2010

Marc Marquez heeft in Australië onbedreigd zijn negende overwinning van het 2010 seizoen gescoord en daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap vergroot tot 12 punten op Nicolas Terol.

De zege van Marquez markeerde de 25e opeenvolgende Spaanse overwinning in de 125cc, die dit jaar al acht keer eerder in een compleet Spaans podium was geëindigd. De 17-jarige Spanjaard was in de voorafgaande trainingen al beduidend sneller geweest dan de rest van het veld en nam direct kopstart in de 23 ronden durende race, maar werd in de Honda hairpin voorbij gestuurd door een uitstekend gestartte Bradley Smith. Een halve ronde lang wist de Britse Bancaja Apsar coureur het veld aan te voeren, en zag op het rechte stuk nog voor start/finish Marquez alweer voorbij komen.

Terwijl Marquez wegreed van de rest van het veld ontstond een spannend gevecht om de tweede plaats tussen de twee overige titelkandidaten Pol Espargaro en Nicolas Terol, die een slechte start had gehad en zich vanuit een 7e positie weer terug naar voren moest vechten. In de negende ronde wist Terol de tweede plaats over te nemen van zijn landgenoot, maar de Espargaro bleef in het achterwiel van de Bancaja Aspar coureur om met nog zeven ronden te gaan de tweede plaats weer te heroveren.

Marc Marquez won zijn negende Grand Prix van het seizoen op ruime voorsprong van Espargaro, terwijl Nicolas Terol in de slotfase flink terugviel maar nog wel de derde plaats in handen wist te houden. Het gevecht om de 4e plaats tussen Smith, Vazques en Rabat zou uiteindelijk met een fotofinish (en een verschil van 0.001 seconden) in het voordeel van Vazques worden beslecht.

Jasper Iwema reed, zeker gezien de omstandigheden, een uitstekende race. Lange tijd hield het talent uit Hooghalen uitzicht op één wk-punt, maar moest tegen het eind van de race het tempo laten zakken en finishte op een 16e puntloze plaats en was daarmee de laatste coureur die niet op een ronde werd gezet.