Grand Prix Motegi: uitslag 125cc

3 oktober 2010

Na een teleurstellend weekend in Aragon heeft Marc Marquez op sportieve wijze revanche genomen in Motegi. Het 17-jarige Spaanse talent won de 13e 125cc race van het seizoen en liep daarmee weer vijf punten in op klassementsleider Nicolas Terol, die genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Hoewel Pol Espargaro dankzij het uitvallen van Marquez in Aragon de tweede plaats in het 2010 kampioenschap in handen had gekregen was in de 13e 125cc Grand Prix seizoen overduidelijk dat de strijd om de wereldtitel dit seizoen zal worden uitgevochten door het 17-jarige talent Marc Marquez en diens landgenoot Nicolas Terol.

Het duo was in de 20 ronden durende race sterk aan elkaar gewaagd liep met zevenmijlslaarzen weg van de rest van het veld. Kopstart ging naar de Bancaja Aspar coureur, terwijl achter diens rug Efren Vasquez bij het aanremmen van de eerste bocht ten val kwam en Jonas Folger in zijn val meenam.

Zeven ronden lang mocht Terol de wedstrijd aanvoeren, waarna Marquez het heft in handen nam en met grote stappen van zijn landgenoot wist weg te lopen. Met een voorsprong van tweeenhalve seconde scoorde Marquez zijn zevende zege van het seizoen, en staat nu nog maar zes punten achter op klassementsleider Nicolas Terol. Derde en laatste podiumplaats ging naar Bradley Smith, terwijl Pol Espargaro genoegen moest nemen met een vierde plaats, op bijna twintig seconden van de racewinnaar.

Jasper Iwema reed een uitstekende race. De CBC Corse rijder had een goede start, lag na een ronde op een zestiende plek en was het overgrote deel van de race in gevecht om de dertiende plaats (en de laatste wk-punten) met Simone Grotzkyj, Marcel Schrotter en Danny Kent. Hij eindigde de wedstrijd op de 15e plaats en scoorde daarmee na enkele DNF's weer wk-punt.