Zoeken

Grand Prix Motegi - MotoGP: uitslag race

2 oktober 2011
Op het circuit waar hij vorig jaar zijn sleutelbeen brak heeft Dani Pedrosa op sportieve wijze zijn revanche gekregen. De Repsol Honda had ditmaal het geluk aan zijn zijde en kreeg de leiding in de race in de schoot geworpen, nadat polezitter Casey Stoner naast de baan was geraakt en Andrea Dovizioso vanwege een jumpstart een ride-through penalty had gekregen.

Dani_Pedrosa_Motegi_2011

De Japanse MotoGP Grand Prix op de Twin Ring Motegi, die vanwege mogelijk verhoogde straling lange tijd bij veel MotoGP coureurs ter discussie had gestaan, leek een kat in het bakkie te worden voor Casey Stoner, die het hele weekend had gedomineerd en voor de recordbrekende tiende keer dit seizoen van de pole position mocht vertrekken. De Australiër nam na het doven van de rode lichten direct de leiding in de wedstrijd en leek met zevenmanslaarzen weg te lopen bij zijn Repsol Honda teamgenoten, maar een dubbele tankslapper op het rechte stuk voor bocht vijf trok een vette streep door dat plan.

Stoner verloor zijn remdruk, moest tot twee maal toe pompen om de remblokken weer werkend te krijgen en miste daardoor zijn rem- en instuurpunt waardoor hij noodgedwongen een uitstapje door de grindbak moest maken en meteen kansloos voor de overwinning was. Hierdoor ging de leiding in de race naar Andrea Dovizioso, die in de eerste bocht Jorge Lorenzo had weten te verschalken, maar de Italiaan was vlak voor het doven van de lichten iets té enthousiast geweest en moest een ronde later vanwege zijn valse start een ride-through penalty ondergaan.

Dovizioso werd in de pitstraat vergezeld door Marco Simoncelli en Cal Cruchlow, de twee coureurs die precies achter Dovizioso op de startgrid hadden gestaan en eveneens een valse start hadden gemaakt. De leiding in de race kwam hierdoor in handen van Dani Pedrosa, die op dat moment al een voorsprong had op Jorge Lorenzo. Lorenzo was op zijn beurt in de eerste ronde bijna het slachtoffer geworden van zijn voormalig teamgenoot, die in de tweede bocht met Lorenzo in aanraking kwam, daardoor onderuit ging en Ben Spies noodgedwongen een uitstapje door de grindbak liet maken. Het was een grote deceptie voor Valentino Rossi, die hete hele weekend een sterke indruk had gemaakt.

Vanwege de incidenten met Spies, Rossi, Stoner, Dovizioso en Simoncelli was de angel uit de spanning van de wedstrijd gehaald. Pedrosa had de leiding stevig in handen en zette en passant nog een nieuw ronderecord, terwijl Jorge Lorenzo onbedreigd naar zijn tiende podium van het seizoen wist te rijden. Spannend was daarentegen wel het gevecht om de derde plaats. Door de ontwikkelingen in de race kregen Alvaro Bautista en Nicky Hayden het gevecht om de laatste podiumplaats in de schoot geworpen. Het duo kreeg echter te kampen met een oprukkende Stoner die halverwege de race de derde plaats alweer in handen wist te krijgen.

Daar bleef het bij dit duo echter niet bij, Hayden had zijn poging de Repsol Honda coureur te volgen met een uitstapje in de grindbak voor bocht 5 moeten betalen, terwijl Bautista in de veertiende ronde onderuit ging en daarmee zijn vierde plaats in rook op zag gaan. Hierdoor kwam het gevecht om de vierde plaats ineens in handen van Andrea Dovizioso en Marco Simoncelli. Hoewel Simoncelli duidelijk de snellere man op de baan was wist Dovizioso rondenlang het gat goed dicht te houden, maar in de voorlaaatste ronde maakte de Repsol Honda rijder bij het opkomen van het achterste rechte stuk een stuurfout waarvan Simoncelli direct profiteerde.

Grand Prix Motegi - MotoGP, uitslag race:

1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 42'47.481
2 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha +7.299
3 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda +18.380
4 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda +23.550
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda +23.691
6 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha +37.604
7 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati +39.167
8 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +45.023
9 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda +49.074
10 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team Ducati +59.022
11 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +1'13.964
12 Kousuke AKIYOSHI JPN LCR Honda MotoGP Honda +1'21.709
13 Shinichi ITO JPN Honda Racing Team Honda +1'26.381
DNF
Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda 7 Laps
Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 11 Laps
Damian CUDLIN AUS Pramac Racing Team Ducati 11 Laps
Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP Ducati 23 Laps
Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 0 Lap

Tussenstand na 15 wedstrijden:

1 Casey STONER AUS 300
2 Jorge LORENZO SPA 260
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 196
4 Dani PEDROSA SPA 195
5 Ben SPIES USA 156