Zoeken

Grand Prix Laguna Seca: uitslag MotoGP

26 juli 2010

In een race die weinig spanning kende heeft Jorge Lorenzo zijn zesde overwinning van het seizoen gescoord. De FIAT Yamaha rijder kreeg de zege in de schoot geworpen nadat Dani Pedrosa in de twaalfde ronde in leidende positie onderuit was gegaan.

Jorge_Lorenzo_Laguna_Seca_2010.jpg

De 9e MotoGP race van het seizoen kende weinig spanning en werd gekenmerkt door veel valpartijen, slechts 12 van de 17 gestartte coureurs zouden de finish van de 32 ronden durende race weten te halen. Jorge Lorenzo was het hele weekend sterk geweest, maar moest met de start Casey Stoner en de vanaf de tweede startrij als een duvel uit een doosje gestartte Dani Pedrosa, die daarmee de leiding in de wedstrijd nam, voor zich dulden.

Het trio liep met grote stappen weg van de rest van het veld, maar Casey Stoner had duidelijk moeite het tempo van Pedrosa te volgen. De Marlboro Ducati rijder verloor met regelmaat grip aan de voorkant van zijn GP10 Desmosedici, ging daardoor in de zesde ronde wijd bij het insturen van turn 3 en liet de deur wagenwijd open voor Jorge Lorenzo om de tweede plaats over te nemen. Pedrosa had onderwijl een gat van één seconde geslagen met zijn achtervolgers, maar Lorenzo wist langzaam het gat met zijn landgenoot dicht te rijden. In de twaalfde ronde ging het echter mis voor Pedrosa, die hier het afgelopen jaar nog de race had weten te winnen. Bij het insturen van turn 5, die het Waterloo voor nog twee coureurs zou betekenen, raakte zijn motor een bobbel in het asfalt waardoor het voorwiel plotsklaps weggleed.

Hierdoor was de weg vrij voor Lorenzo om voor het eerst in zijn carrière de Grand Prix van Laguna Seca op naam te schrijven. Lorenzo vierde zijn overwinning door in de Corkscrew traditioneel, en geheel in stijl als astronaut verkleed, zijn 'Lorenzo's land' vlag te plaatsen. Stoner kon het tempo van Lorenzo wederom niet volgen en was daardoor na afloop duidelijk teleurgesteld, maar scoorde met zijn tweede plaats wel zijn beste klassering van het 2010 seizoen. Het huwelijk met Ducati, dat aan het eind van dit seizoen ten einde komt, toonde dit weekend zijn eerste schreuren. Stoner verklaarde teleurgesteld te zijn in het team, dat niet snel genoeg reageert op aanpassingen die hij aan de machine wil zien doorgevoerd.

Lorenzo_land_Laguna_Seca_2010.jpg

De enig échte spanning in de race was - net als een week geleden in de Sachsenring - het optreden van Valentino Rossi. De negenvoudig wereldkampioen verloor met de start één positie, maar kwam weer in vijfde postitie nadat de goed gestartte en erg sterk rijdende Ben Spies een stuurfout maakte en daardoor Dovizioso en Rossi voorbij zag gaan. Dovizioso leek een gat te kunnen slaan met Rossi, had halverwege de race zelfs een voorsprong van meer dan drie seconden, maar werd zes ronden voor het eind door Rossi ingehaald. Wat volgde was een spannend gevecht tot aan de streep, maar Rossi speelde het spel slim, gaf Dovizioso geen milimeter ruimte en scoorde daarmee  zijn eerste podium sinds zijn crash in Mugello zeven weken geleden.

Dovizioso werd vierde, terwijl Nicky Hayden profiteerde van de stuurfout van diens landgenoot en scoorde daarmee zijn vijfde top vijf notering van het seizoen. Spies reed een ijzersterke race en had na zijn sterke start zelfs uitzicht gehad op een podium, maar maakte enkele kostbare fouten, mistte tot twee maal toe de bocht en moest daardoor genoegen nemen met een zesde plek.

Colin Edwards, Marco Melandri, Mika Kallio en Loris Capirossi maakten de top tien compleet. De enige twee overgebleven coureurs, de invallers Roger Lee Hayden en Alex de Angelis, eindigden de race op een 11e en 12e plaats. Aleix Espargaro, Marco Simoncelli, Dani Pedrosa, Hector Barbera en Alvaro Baustista kwamen allen in de race ten val.

Grand Prix Laguna Seca, uitslag MotoGP:
1 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team 43'54.873
2 Casey STONER AUS Ducati Team 3.517
3 Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team 13.420
4 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 14.188
5 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 14.601
6 Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 19.037
7 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 40.721
8 Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini 47.219
9 Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team 52.813
10 Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP 52.814
11 Roger Lee HAYDEN USA LCR Honda MotoGP +1'14.089
12 Alex DE ANGELIS RSM Interwetten Honda MotoGP +1'14.666
DNF    
 Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team 4 Laps
 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 14 Laps
 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 21 Laps
 Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar 29 Laps
 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP 30 Laps

Tussenstand na 9 wedstrijden:
1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 210
2 Dani PEDROSA Honda SPA 138
3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 115
4 Casey STONER Ducati AUS 103
5 Valentino ROSSI Yamaha ITA 90