Zoeken

Grand Prix Estoril: uitslag 125cc

31 oktober 2010

In een zenuwslopende finale heeft Marc Marquez zijn tiende overwinning van het seizoen gescoord. De Ajo Motorsports Derbi rijder hield in de laatste ronde van de vanwege regen tot negen ronden ingekorte race het hoofd koel en wist daardoor Nicolas Terol naar het tweede plan terug te verwijzen.

Marc_Marquez_Estoril_2010.jpg

De voorlaatste 125cc Grand Prix ontpopte zich tot een ware thriller waar Hitchcock jaloers op zou zijn geweest. In tegenstelling tot de andere raceklassen, die nog op een opdrogende baan hadden getraind, hadden de 125cc coureurs alleen maar in de regen gereden waardoor de afstelling van de machines een regelrechte gok was. Alsof dát nog niet erg genoeg was kreeg de 125cc race, die vanwege de langere warm-up trainingen (in verband met het wegvallen van de kwalificatie was de warm-up verlengd tot 30 minuten) was verplaatst tot na de MotoGP race, als enige race van de dag te kampen met regen.

De openingsfase van de race werd gekenmerkt door veel valpartijen, waardoor al na enkele ronden het veld was uitgedund tot 16 rijders. In de eerste bocht ging het al mis voor Lorenzo Savadori, Luca Marconi en Jasper Iwema. Een ronde later ging het mis voor Louis Rossi, Danny Kent en Sandro Cortese, terwijl in de derde ronde maar liefst vier coureurs (Marcel Schrotter, Sturla Fagerhaug, Johann Zarco en Tomoyoshi Koyama) hun Waterloo vonden in de eerste bocht. Adrian Martin en Esteve Rabat waren de overige twee coureurs die eveneens al vroeg in de race onderuit zouden gaan.

De vele crashes gebeurden achter de rug van Nicolas Terol, die kopstart in de racehad genomen, terwijl klassementsleider Marc Marquez vanaf de elfde plaats op de startgrid zich al snel naar de tweede plaats had weten te rijden. Terol leek zijn voorsprong op Marquez te controleren, maar maakte een stuurfout waardoor Marquez zich in het achterwiel van de Bancaja Aspar coureur kon vastbijten. Inmiddels was het echter begonnen te regenen, waardoor de race na zeven ronden werd afgevlagd.

Zestien coureurs mochten zich opmaken voor een nieuwe race die over negen ronden zou worden verreden, waarbij de klassering in het eerste deel bepalend was voor de startopstelling. Marquez vergooide zijn goede positie op de eerste startrij echter door in de verkenningsronde onderuit te gaan. De 17-jarige Spanjaard stuurde zijn Derbi direct de pitstraat in waar het team snel de kapotte stroomlijn verwijderde, maar kwam enkele seconden tekort om voor het sluiten van de pitstraat weer de baan op te gaan.

Marquez moest dus starten vanaf de 16e en laatste plaats op de startgrid, maar had een superstart en lag al na één ronde op de derde plaats, achter Nicolas Terol en Bradley Smith.  Het trio, dat op slicks van start was gegaan, liep met zevenmijlslaarzen weg bij de rest van het veld, waarbij Marquez met een 'P2=ok' op zijn pitbord genoegen leek te nemen met een tweede plaats achter Terol. Smith gooide echter roet in het eten door de tweede plaats van geen risico nemende Marquez over te nemen.

Met nog twee ronden te gaan hernam Marquez de tweede plaats van Smith, om vervolgens Terol bij het insturen van de laatste ronde voorbij te steken en voor het eerst de leiding in de race te nemen. Terol haalde alles uit de kast, ging Marquez tot twee maal toe voorbij maar ging daarbij telkens wijd waardoor Marquez weer binnendoor voorbij kon steken. Met een voorsprong van 0.15 seconden scoorde Marquez zijn ongetwijfeld meest zenuwslopende (10e!) overwinning van het seizoen en vergrootte daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap op Terol naar 17 punten.

Terol werd tweede en Bradley Smith werd derde. De andere overgebleven titelkandidaat Pol Espargaro had er op gegokt dat de regen zou doorzetten en was op regenbanden van start gegaan, maar dat gebeurde niet waardoor hij uiteindelijk genoegen moest nemen met een 10e plaats en daarmee geen kans meer maakt op de wereldtitel.

Grand Prix Estoril, uitslag 125cc:
1 Marc MARQUEZ SPA Red Bull Ajo Motorsport Derbi 16'27.878
2 Nicolas TEROL SPA Bancaja Aspar Team Aprilia +0.150
3 Bradley SMITH GBR Bancaja Aspar Team Aprilia +0.212
4 Jonas FOLGER GER Ongetta Team Aprilia 18.378
5 Luis SALOM SPA Stipa-Molenaar Racing GP Aprilia 19.387
6 Alberto MONCAYO SPA Andalucia Cajasol Aprilia 22.505
7 Randy KRUMMENACHER SWI Stipa-Molenaar Racing GP Aprilia 26.699
8 Efren VAZQUEZ SPA Tuenti Racing Derbi 26.703
9 Danny WEBB GBR Andalucia Cajasol Aprilia 31.503
10 Pol ESPARGARO SPA Tuenti Racing Derbi 40.823
11 Jakub KORNFEIL CZE Racing Team Germany Aprilia 47.006
12 Simone GROTZKYJ ITA Fontana Racing Aprilia 48.773
13 Alessandro TONUCCI ITA Junior GP Racing Team FMI Aprilia 54.418
14 Luigi MORCIANO ITA Junior GP Racing Team FMI Aprilia +1'02.234
15 Zulfahmi KHAIRUDDIN MAL AirAsia - Sepang Int. Circuit Aprilia +1'15.433
DNF     
 Robin BARBOSA FRA H43/Hernandez Racing Aprilia 8 Laps

DNF (en niet gestart in de 2e race)     
 Esteve RABAT SPA Blusens-STX Aprilia 2 Laps
 Adrian MARTIN SPA Aeroport de Castello - Ajo Aprilia 3 Laps
 Marcel SCHROTTER GER Interwetten Honda 125 Honda 4 Laps
 Sturla FAGERHAUG NOR AirAsia - Sepang Int. Circuit Aprilia 4 Laps
 Johann ZARCO FRA WTR San Marino Team Aprilia 4 Laps
 Tomoyoshi KOYAMA JPN Racing Team Germany Aprilia 4 Laps
 Sandro CORTESE GER Avant Mitsubishi Ajo Derbi 5 Laps
 Danny KENT GBR Lambretta Reparto Corse Lambretta 5 Laps
 Louis ROSSI FRA CBC Corse Aprilia 5 Laps
 Jasper IWEMA NED CBC Corse Aprilia 0 Lap
 Luca MARCONI ITA Ongetta Team Aprilia 0 Lap
 Lorenzo SAVADORI ITA Matteoni Racing Aprilia 0 Lap


Tussenstand na 16 wedstrijden:
1 Marc MARQUEZ Derbi SPA 297
2 Nicolas TEROL Aprilia SPA 280
3 Pol ESPARGARO Derbi SPA 261
4 Bradley SMITH Aprilia GBR 198
5 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 144