Zoeken

Grand Prix Estoril: kwalificatie uitgesteld UPDATE

30 oktober 2010

Vanwege hevige regenval is de kwalificatie voor de voorlaatste Grand Prix van het seizoen in Portugal uitgesteld. De beslissing werd door de organisatie genomen nadat de safetycar de baan had geinspecteerd en constateerde dat het zicht op plaatsen nagenoeg nihil was.

Estoril_noodweer.jpg

In tegenstelling tot gisteren, toen de omstandigheden in de loop van de middag flink verbeterden, gingen vanmiddag de hemelsluizen nóg verder open waardoor de enig juiste beslissing werd genomen de kwalificatie uit te stellen. De 125cc kwalificatie is verplaatst naar 16:05 uur locale tijd, de MotoGP kwalificatie is die voor 2 uur stond gepland is voorlopig uitgesteld.

Om 14:30 uur locale tijd zal een beslissing worden genomen, maar gezien het feit dat er voorlopig geen verbetering in condities is te verwachten zou de kwalificatie, net als Motegi 2009, wel eens geheel kunnen worden afgelast. De tijden uit de vrije training zullen dan bepalend zijn voor de startopstelling.

Het circuit van Estoril wordt het hele weekend al geplaagd door hevige regenval, dat het circuit verraderlijk glad heeft gemaakt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Assen heeft het asfalt in Estoril bijzonder weinig grip en is daarbij dankzij de veelvuldige aanpassingen die de baan in de loop der jaren is ondergaan ook nog eens wispelturig. Hetgeen duidelijk was te zien aan het hoge aantal valpartijen in alle raceklassen. Deze ochtend nog gingen Casey Stoner en Jorge Lorenzo op exact dezelfde plaats (turn 13, de laatste bocht voor start/finish) onderuit.

Update:
Zojuist is bekend geworden dat de kwalificatie voor alle drie de raceklassen, 125cc, Moto2 en MotoGP, zijn afgelast. De startopstelling zal nu worden bepaald door de lijst met gecombineerde rondetijden uit de drie verreden vrije trainingen. Bradley Smith mag hierdoor morgen vanaf de pole position vertrekken voor de 125cc race, in de Moto2 race mag Gabor Talmasci voor het eerst vanaf de pole position vertrekken, terwijl Jorge Lorenzo in de MotoGP de pole position in de schoot geworpen heeft gekregen.