Zoeken

GP Silverstone: uitslag 125cc

20 juni 2010

De 17-jarige Marc Marquez heeft de afsluitende 125cc Grand Prix op het Britse circuit van Silverstone gewonnen, en is daarmee de op één-na-jongste coureur die twee opeenvolgende zeges in de 125cc heeft weten te scoren.

Marquez was het overgrote deel van de 17 ronden durende race in gevecht met Pol Espargaro. Het duo gaf elkaar geen duimbreed toe en zette daarbij rondetijden die maar liefst drie seconden sneller waren dan de rest van het veld. Lange tijd lag Marquez aan de leiding, maar in de voorlaatste ronde plaatste Espargaro de aanval door Marquez van zijn lijn te duwen, maar de Tuenti Racing Derbi rijder kreeg enkele bochten later een koekje van eigen deeg van de Spaanse Red Bull Ajo Motorsports coureur.

In de laatste ronde wist Marquez tot twee maal toe de aanvallen van Espargaro te pareren, met nog enkele bochten te gaan ondernam Espargaro opnieuw een poging maar maakte daarbij een stuurfout, kwam daardoor op de asfaltstrip naast de baan maar wist nog wel op een tweede plaats te finishen.

Derde en laatste podiumplaats ging naar de Brit Bradley Smith, die lange tijd in gevecht was met zijn teamgenoot Nicolas Terol en Efren Vazquez. In de allerlaatste ronde ging Vazquez, op dat moment in derde positie liggend, met een highsider onderuit, waardoor klassementsleider Nicolas Terol wijd moest en Smith de derde positie kon overnemen.

Bij de Nederlanders reed Jasper Iwema wederom een ijzersterke race. De CBC Corse coureur was - het begint dit seizoen een gebruikelijk beeld te worden - in gevecht met de Duitser Jonas Folger en was daarin wederom de betere. Iwema finishte de race op een 13e plaats, op meer dan een minuut achterstand van de racewinnaar. Michael van der Mark finishte zijn derde race in de 125cc Grand Prix op een eveneens uitstekende 22e positie.

Met zijn tweede plaats heeft Pol Espargaro de leiding in het kampioenschap overgenomen van zijn landgenoot Nicolas Terol, terwijl Marc Marquez weer punten is ingelopen op de koplopers.