Zoeken

GP Portugal - 125cc

18 september 2007

Mattia Pasini was tijdens de kwalificatie de snelste van het veld met een nieuw baanrecord. Hiermee wist hij voor de zevende keer dit seizoen de pole te pakken. Hij was dan ook vast besloten om zijn goede resultaten van de afgelopen tijd door te zetten. Hoewel hij uitgeschakeld lijkt voor de titel wil hij zich nog graag bewijzen in zijn, zoals het er nu voorstaat, laatste seizoen in de 125cc.

Op de eerste startrij stonden naast Pasini ook Lucas Pesek, Simone Corsi en de leider in het WK Gabor Talmacsi. Zijn naaste concurrent in het WK, Hector Faubel, moest vanaf de achtste positie starten. De coureurs die zich nog voor Faubel hadden gekwalificeerd waren Sandro Cortese, Sergio Gadea en verrassend goed voorin Pol Espargaro. Koyama en zijn KTM teamgenoot Krummenacher stelden enigzins teleur met hun elfde en twaalfe startpositie. De enige overgebleven Nederlander in het veld had zich naar een 26e plek getraind. Helaas voor Joey Litjens kwam hij hard ten val in de warm-up en kreeg hij een startverbod voor de wedstrijd wegens een hersenschudding. Pol Espargaro die eveneens hard ten val kwam tijdens de warm-up kon gelukkig wel van start in de wedstrijd.

Joey Litjens: 

Dit is niet mijn weekend geweest. Het rijden ging super, maar er zat te veel tegen. Eerst die griep op vrijdag, waardoor ik me echt beroerd voelde en nu deze crash in de warm-up. Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar na de klap in de grindbak was ik even de weg kwijt. Het eerste wat in mij op kwam was: ze moeten mij wel laten rijden, dit gaat wel weer over! Maar na de onderzoeken was het voor mij ook wel duidelijk dat het in deze condities niet verantwoord was om te rijden. De arts heeft mij rust voorgeschreven, zodat ik fit aan de race in Japan kan beginnen. Het was even slikken, maar gelukkig hoef ik maar een paar dagen te wachten voor de volgende race".

Later zou blijken dat ook de GP  van Japan geen haalbare kaart is voor Joey, we hopen dat hij op tijd helemaal hersteld is voor de GP van Australië.

Bij de start van de wedstrijd was het Pasini die zijn pole benutte en als eerste de bocht in dook. Hij werd op de voet gevolgd door Espargaro die een superstart had vanaf plek zeven. Corsi, Faubel, Talmacsi en Olive zaten hier weer strak achter. In de eerste ronde moest Espargaro al weer wat plaatsen inleveren en waren het Pasini, Corsi en Faubel die een minieme voorsprong hadden genomen. Olive had de taak het gat niet al te groot te laten worden op de koplopers. Na een aantal rondes was het Talmacsi die in het achtervolgende groepje het heft in handen nam en het gat naar de kop dichtreed. Tien rondes ver in de wedstrijd lukte het hem om de aansluiting te vinden, en was het Pasini die de fout in ging in leidende positie. Hij ging onderuit in de chicane en gelukkig voor hem kon hij wel zijn weg vervolgen, zij het vanaf een dertiende positie.

125cc-1.jpg

Espargaro zit er goed bij in het begin

Met het wegvallen van Pasini voorin kregen Corsi, Faubel en Talmacsi het met elkaar aan de stok waardoor Espargaro en Olive de kans kregen zich aan te sluiten bij het leidende trio. Espargaro leek weinig last te hebben van zijn val in de warm-up en bemoeide zich volop met het gevecht. Olive moest aan de staart van de groep alle zeilen bijzetten om het tempo te kunnen volgen en kon zich niet in de strijd mengen. Pesek was ondertussen steeds verder aan het wegzakken in het veld, ondanks zijn goede klassering in de kwalificatie kon hij het niet waarmaken in de wedstrijd.  Achter de top vijf waren het de twee KTM's die het gevecht aan moesten gaan met Bradl en De Rosa. Krummenacher moest hun uiteindelijk laten gaan terwijl zijn teamgenoot Koyama op het eind nog flink zijn best moest doen om Pasini achter zich te houden. Pasini was na zijn crash een gestage opmars begonnen die dus eindigde achter de kleine Japanner.

125cc.jpg

Espargaro in goed gezelschap

Met nog een paar rondes te gaan waren het Talmacsi, Faubel en Espargaro die zich konden opmaken om de podiumplekken te gaan verdelen. Met een fantastisch gebruik van de slipstream was het Faubel die Talmacsi kon passeren en als eerste over de finish wist te komen. Talmacsi legde beslag op de tweede plek en heel knap was het een derde plaats voor Espargaro, zijn eerste podium dit jaar. Daarachter was het Bradl die De Rosa en Koyama achter zich wist te houden. Achter Koyama finishte Pasini die zo toch nog een paar puntjes kon bijschrijven ondanks zijn val.

In het algemeen klassement is de voorsprong van Talmacsi geslonken door de overwinning van Faubel. Het verschil tussen beiden is nu nog maar 5 punten. Met nog vier races te gaan belooft het een spannend gevecht te worden om de titel. Koyama blijft derde op 50 punt achterstand van Faubel en pakt weer punten ten opzichte van Pesek die de laatste twee wedstrijden slecht heeft gepresteerd. Over 5 dagen is de GP van Japan en gaat de strijd weer verder, misschien zien we dan een nieuwe leider in het WK.

Voor de volledige uitslag en tussenstand in het kampioenschap. (pdf

Foto's: asparmedia