Zoeken

GP Le Mans: uitslag MotoGP

23 mei 2010

Jorge Lorenzo heeft de derde MotoGP race van het seizoen gewonnen. De rijder uit het team van Wilco Zeelenberg had op het eind een voorsprong van bijna zes seconden op zijn teamgenoot en met zijn tweede opeenvolgende zege de leiding in het kampioenschap verstevigd.

Jorge_Lorenzo_LeMans_2010_MotoGP.jpg

Daar waar de uitzinnige menigte een gebruikelijke Pedrosa superstart hadden verwacht was het de wereldkampioen die als eerste onder de Dunlopbrug doorkwam, gevolgd door Pedrosa, Lorenzo en het Ducati duo Hayden en Stoner. Superstarter van de race was echter Marco Melandri, die vijf plaatsen won en na een ronde als zesde doorkwam.

Lorenzo wist al snel Pedrosa te verschalken en ging vervolgens op jacht naar zijn teamgenoot. Het trio had een kleine voorsprong op het Ducati duo, waar Stoner al snel Hayden voorbij wist te gaan. De Australiër zette daarna de snelste tijd op de klokken en leek het gat met het leidende trio te kunnen dichten, maar ging een ronde later met een lowside onderuit en scoorde daarmee zijn tweede nulscore van het seizoen.

Stoner was niet de enige coureur die op het Franse circuit van Le Mans onderuit ging. Regerend WK Superbike kampioen Ben Spies werd voor de tweede keer dit weekend hard van zijn Tech3 Yamaha geworpen, niet veel later gevolgd door Loris Capirossi. Met Capirossi's teamgenoot Alvaro Bautista niet gestart bleven slechts dertien rijders over die de finish zouden halen.

Even leek het spannende gevecht van Catalunya 2009 zich tussen beide FIAT Yamaha coureurs te herhalen, maar Lorenzo wist ditmaal al snel zijn teamgenoot te verschalken en daarna een behoorlijk gat te slaan.

Was de spanning om de leiding in de race al snel gestreden, dat kon niet worden gezegd van de strijd om de derde en laatste podiumplaats. Lange tijd leek Dani Pedrosa aanspraak op het podium te kunnen maken, maar kreeg te kampen met een ontketende teamgenoot. Rondenlang moest Pedrosa alle zeilen bijzetten om de deur dicht te houden, waardoor ook Nicky Hayden aansluiting met het Honda duo wist te krijgen.

Dovizioso plaatste zijn aanval in de allerlaatste ronde, bij het insturen van de eerste chicane voor de Dunlop brug. Pedrosa probeerde nog terug te komen, maar moest al snel zijn lijn tegenover Nicky Hayden verdedigen. De Spaanse coureur, die de laatste tijd veel aan kritiek onderhevig is, maakte tot twee maal toe een stuurfout en zag daardoor Hayden onderlangs voorbij sturen.

Pedrosa eindigde de race op een vijfde plaats, op ruime afstand van zesde man Marco Melandri die een ijzersterke maar helaas onzichtbare race reed. De Puniet werd 7e, voor Barbera, Espargaro en Marco Simoncelli, die voor het eerst in de top 10 wist te finishen.

Uitslag Grand Prix Le Mans - motoGP:
1 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team 44'29.114
2 Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team 5.672
3 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 7.872
4 Nicky HAYDEN USA Ducati Marlboro Team 9.346
5 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 12.613
6 Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini 21.918
7 Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP 29.288
8 Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar 33.128
9 Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team 33.493
10 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 33.805
11 Hiroshi AOYAMA JPN Interwetten Honda MotoGP 34.346
12 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 37.123
13 Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team 55.061
DNF    
 Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP 22 Laps
 Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 22 Laps
 Casey STONER AUS Ducati Marlboro Team 26 Laps

Tussenstand na 3 ronden:
1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 70
2 Valentino ROSSI Yamaha ITA 61
3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 42
4 Dani PEDROSA Honda SPA 40
5 Nicky HAYDEN Ducati USA 39