Zoeken

GP Le Mans - MotoGP: uitslag race

15 mei 2011
Hij heeft er zes jaar op moeten wachten, maar voor het eerst in zijn MotoGP carrière heeft Casey Stoner de Franse Grand Prix op Le Mans op naam weten te schrijven. De Australische Repsol Honda coureur, die 's ochtends nog een boete van $ 5.000 had gekregen vanwege een incident met Randy de Puniet, had op de streep een voorsprong van bijna vijftien seconden op teamgenoot Andrea Dovizioso en Valentino Rossi.

Casey_Stoner_Le_Mans_Repsol_Honda_2011

De vierde MotoGP wedstrijd van het 2011 seizoen ontpopte zich als een thriller waar Alfred Hitchcock jaloers op zou zijn geweest. Het begon al tijdens de warm-up training voorafgaand aan de 28-ronden durende race, waar Jorge Lorenzo in zijn eerste ronde met koude banden onderuit ging en daarbij het motorblok van zijn M1 opblies, waarna deze in brand vloog. Enkele minuten later had snelste man op de baan Casey Stoner een aanvaring met Randy de Puniet, waarbij Stoner een tik uitdeelde aan de Pramac Ducati coureur omdat deze gevaarlijk in de weg had gereden. Na afloop van de warm-up werd Stoner hiervoor met een $ 5.000 boete bestraft.

Het stond Stoner echter niet in de weg om al vroeg in de wedstrijd de leiding in de race te nemen, nadat teamgenoot Dani Pedrosa kopstart had genomen en korte tijd het veld aan had mogen voeren. Met het Repsol Honda duo in gevecht aan de kop van het veld wist Marco Simoncelli zich al snel naar de derde plaats te rijden, op korte voet gevolgd door Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso en Valentino Rossi, die voor het eerst dit seizoen het tempo van de achtervolgende groep goed kon volgen.

Dertien ronden lang kon Pedrosa het tempo van zijn teamgenoot volgen, maar zag daarna het gat met Stoner groeien om vervolgens onder druk te komen van Marco Simoncelli. Simoncelli, die recentelijk veel kritiek heeft moeten verduren vanwege omstreden inhaalacties, leek ditmaal een cleane race te rijden tot hij op onverantwoorde wijze Pedrosa de bocht afsneed. Pedrosa kwam daardoor ten val en brak daarbij zijn rechter sleutelbeen, waarop de raceleiding besloot Simoncelli met een ride-through penalty te bestraffen.

Met het wegvallen van Pedrosa en Simoncelli ging de strijd tussen Lorenzo, Rossi en Dovizioso ineens om de twee overgebleven podiumplaatsen. Valentino Rossi was gebrand om zijn voormalig teamgenoot een lesje te leren en wist de Yamaha coureur te verschalken, die niet veel later ook Dovizioso langszij zag komen. Lorenzo gaf zich echter nog niet gewonnen, maar maakte enkele ronden voor het eind een stuurfout en verloor daarmee de aansluiting met Rossi en Dovizioso, die tot de streep een nagelbijtend gevecht om de resterende twee podiumplaatsen uitvochten.

Stoner won de Franse Grand Prix, op bijna vijftien seconden gevolgd door Andrea Dovizioso die op de streep Valentino Rossi drietiende seconde voor wist te blijven. Bijna zeven seconden achter het podium finishte Lorenzo, die op voorhand al had gezegd dat het een bijna onmogelijk opgave zou zijn om op het podium te finishen, op de vierde plaats. In de laatste ronde wist Simoncelli, na zijn ride-through penalty te zijn ondergaan, Ben Spies nog te verschalken en als vijfde de finish te passeren.

De MotoGP race op Le Mans zag slechts 13 coureurs over de finish komen. Eerste slachtoffer was Randy de Puniet, die in de eerste ronde onderuit ging. Cal Crutchlow was de volgende coureur om - in negende positie - onderuit te gaan, vijf ronden later gevolgd door Dani Pedrosa. Ook Colin Edwards ging onderuit maar wist nog wel de pits te bereiken en, nadat een nieuwe voetsteun was gemonteerd, zijn wedstrijd te vervolgen. Voor Loris Capirossi kwam de Franse Grand Prix zeven ronden voortijdig ten einde.

Grand Prix Le Mans - MotoGP: uitslag race
1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team 44'03.955
2 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 14.214
3 Valentino ROSSI ITA Ducati Team 14.564
4 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 21.075
5 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 31.245
6 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing 31.609
7 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 35.566
8 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini 51.502
9 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP +1'03.731
10 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing +1'03.885
11 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP +1'04.068
12 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP +1'04.192
13 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 2 Laps
DNF    
 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team 7 Laps
 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 11 Laps
 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 22 Laps
 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team 27 Laps

Tussenstand na 4 wedstrijden:
1 Jorge LORENZO SPA 78
2 Casey STONER AUS 66
3 Dani PEDROSA SPA 61
4 Andrea DOVIZIOSO ITA 50
5 Valentino ROSSI ITA 47