Zoeken

GP Japan - MotoGP

23 september 2007

Casey Stoner wereldkampioen MotoGP 2007!

motegi_pedrosa.jpgAlle trainingen op het snikhete Motegi in Japan werden gedomineerd door Dani Pedrosa, die afgelopen vrijdag uiteindelijk zijn contract met het Repsol Honda team voor een periode van twee jaar verlengde, waardoor de kleine Spanjaard vanmorgen vroeg vanaf polepositie mocht vertrekken.
 

Dani Pedrosa:

Ik ben zeer blij dat ik voor twee jaar voor Honda heb kunnen bijtekenen. Honda en ik besloten dat het goed was om onze relatie na zoveel succesvolle jaren voort te zetten. We willen bij elkaar blijven om de eerder gestelde doelen te bereiken. Hoewel het dit jaar niet is gegaan zoals we vooraf hadden gedacht hebben Honda en ik er zin in om volgend jaar met hernieuwde motivatie en sterker dan ooit terug te komen. Ik wil graag Honda bedanken voor hun vertrouwen in mij en ik vertrouw er op dat Honda weet wat ze me moeten geven om vooraan te kunnen strijden.

Omdat het was gaan regenen werd de warm-up op een kletsnatte baan verreden. Marco Melandri was daarin de snelste gevolgd door Casey Stoner en Colin Edwards. Bekende regencoureurs als Chris Vermeulen en Anthony West kwamen duidelijk niet bovendrijven want Vermeulen kwam tot een zevende en West slechts tot een tiende tijd. Dani Pedrosa was zelfs maar dertiende, nog altijd nog sneller dan Valentino Rossi met een zeventiende tijd. Was dit een voorbode?

motegi_akiyoshi.jpg

Kousuke Akiyoshi starte goed, reed lange tijd voorin maar viel door pech 3 ronden voor het einde uit.

Bij de start kon de Australiër Anthony West zijn zenuwen niet in bedwang houden en liet prompt zijn Kawasaki Ninja ZX-RR een klein sprongetje maken. Voordeel had hij er niet van want juist toen hij de Kawa weer terug haalde gingen de rode lichten uit en knalden de éénentwintig MotoGP machines van hun plek. Het kwam hem echter duur te staan want nadat hij de leiding had overgenomen van Dani Pedrosa kreeg hij van zijn team het pitbord met de slechte mededeling "PIT-IN", en moest hij dus binnenkomen voor een 'ride-through' waardoor een topklassering voorbij leek. Kurtis Roberts had toen zijn KR212-V al de pitbox in laten rollen.

motegi_ros-sto.jpg

Rossi reed sterk maar zag, mede, door verkeerde beslissingen de titel naar Stoner gaan.

Direct in die eerste ronden was er al heel wat spektakel want de top tien vocht voor een goede plek, wat op de half natte baan niet makkelijk was, en dat leverde fraaie acties op. Natuurlijk was daar West, die voordat hij naar binnen moest, in no-time naar de kop van het veld reed en dat vervolgens twee ronden aanvoerde. Daarna nam Casey Stoner de leiding over, viel Dani Pedrosa wat terug en kwam Marco Melandri sterk opzetten met in zijn wiel Randy de Puniet (goed getraind, vooral op vrijdag). Ook Valentino Rossi, die vanaf de tweede startplek was teruggevallen naar een achtste plaats, kwam duidelijk in zijn ritme en werkte zich naar voren. 

motegi_hayden-west.jpg

Hayden bleek dit seizoen niet in staat zijn titel te verdedigen, die #1 wordt weer  #69. Anthony West werd na een drive-through nog knap zevende.

Het aanvoeren van het MotoGP veld duurde voor Casey Stoner niet meer dan één ronde want Marco Melandri nam in de vierde ronde de leiding over. Dat niet alle coureurs, en teams, voor dezelfde tactiek hadden gekozen werd duidelijk toen de aan de kop van het veld rijdende Marco Melandri, Casey Stoner en Valentino Rossi niet de pits opzochten toen bleek dat anderen zoals Nicky Hayden en Sylvain Guintoli dat wel deden omdat de baan opdroogde. Rossi kwam met grote stappen richting het achterwiel van Stoner en prikte met een ietwat late actie zijn FIAT Yamaha langs de Marlboro Ducati. Stoner schrok even maar had wel in de gaten dat het tempo van Rossi hoger lag en liet hem gaan. Het trio reed tot aan de dertiende ronde vooraan en had een behoorlijke voorsprong op de rest van het veld.

motegi_rossi.jpgValentino Rossi nam in die dertiende ronde de leiding over van Marco Melandri die daarna in dezelfde ronde met Casey Stoner naar binnen ging om de tweede machine, met andere banden, te pakken. Een groot deel van het rijdersveld had dat toen al gedaan en Rossi deed dat nog eens twee ronden later, en eigenlijk te laat. Terwijl er aan de kop van het veld rondetijden van 1' 58/1' 59 werden gereden reed Sylvain Guintoli met de verse slicks al vier seconden per ronde sneller. Rossi wisselde nog wel even eerder van machine dan Dani Pedrosa, die werd door een gemene highsider van zijn Repsol Honda werd geworpen en hoefde dus niet meer te wisselen.

Loris Capirossi, als veertiende gestart en één van de coureurs die al eerder van machine had gewisseld, nam in de ronde er na de leiding in de wedstrijd over. Valentino Rossi kwam na de machinewissel wel voor Casey Stoner als tweede op de baan maar leek geen vertrouwen te hebben in de opgesneden slick die om zijn voorwiel lag. De zevenvoudig wereldkampioen verremde zich, zakte terug naar de elfde plaats en kwam nogmaals de pits binnen om er naar te laten kijken. Zijn monteurs constateerden niets bijzonders en Rossi ging als vijftiende weer de baan op. Met Casey Stoner op de zesde plaats was het kampioenschap nu wel verkeken. Hij wist nog Shinichi Itoh en zijn teamgenoot Colin Edwards voorbij te gaan maar dat leidde slechts tot een dertiende plek.

motegi_capi.jpgCapirossi leidde zo dus de race voor Randy de Puniet, Toni Elias en Sylvain Guintoli die met zijn Tech3 Yamaha op Dunlop banden al een paar maal de snelste tijd had weten te rijden. Iets daarachter reden Melandri en Stoner op de vijfde en zesde plaats. Tegen het eind van de race leek Guintoli nog even een aanval te willen wagen voor zijn eerste podium. De Fransman wilde de Tech3 Yamaha langs de Gresini Honda van Elias steken, maar kwam verkeerd uit waardoor Elias terug kon komen. Guintoli pakte met die vierde plaats achter Elias wel zijn beste resultaat van het seizoen. De tweede plaats van Randy de Puniet werd gevierd als een overwinning, gelukkig bleef de snelle Fransman er nu, ondanks een uitstapje, een keer op zitten. Voor Capirossi was het de derde zege op Motegi achter elkaar!

Marco Melandri pakte de vijfde plaats, net voor Casey Stoner die hiermee zijn eerste (MotoGP-) wereldtitel veilig stelde, de 21-jarige Australiër liet uiteraard zijn emoties de vrije loop. Anthony West, Alex Barros, Nicky Hayden en John Hopkins werden respectievelijk zevende tot en met tiende. Chris Vermeulen leverde een prestatie van formaat door als laatste, met 40 seconden achterstand, aan de race te beginnen en alsnog als elfde te finishen. Testrijder Kousuke Akiyoshi, dit was zijn derde MotoGP start, had ontzettend pech. Drie ronden voor het einde van de race moest hij, rijdend op een zevende plaats, de Rizla Suzuki met mechanische pech aan de kant zetten. Pech was er ook voor Carlos Checa en Akira Yanagawa, zij werden na twee pitstops zeventiende en achttiende op één ronde achterstand.

motegi_podium.jpg

Een verrassend podium in Motegi!

Casey Stoner: 

Op het moment voelt het allemaal wat onrealistisch! Ik moet zoeken naar woorden en ik denk dat er geen vergelijkbaar gevoel als dit is, maar ik denk dat het wel wat zal zakken als de dag vordert en de dag van morgen komt. Ik startte de race goed, kon vrij snel aan de leiding komen en had een redelijk goed gevoel in de machine, ik lag op een goede positie. Maar toen de baan opdroogde sleten mijn regenbanden ineens snel en kwamen Valentino en Dani me voorbij. Ik wist eigenlijk niet goed of ik binnen moest komen of niet, maar toen liet het team het pitbord met "IN" zien dus dat overtuigde me wat. Nadat ik van machine had gewisseld was er iets met de stuurdemper, de machine wilde niet de bocht in zoals ik wilde, dus moest ik van het gas om hem te stellen.  Daarna hervond ik mijn ritme weer wat, kreeg Valentino een probleem en was ik in staat om voor hem te eindigen. Dat was hoe het spel vandaag gespeelt moest worden. Tegen het eind ging er van alles door mijn hoofd, dus probeerde ik me te concentreren op het rijden, ik moest de finish halen! Het is allemaal wat overweldigend omdat we er niet echt van uit gingen dat we het kampioenschap vandaag binnen zouden halen, het overkomt me een beetje. Ik wil veel mensen bedanken, mijn ouders die er altijd voor me geweest zijn, ze hebben me mijn hele carrière gesteund, mijn vrouw Adriana die er dit hele seizoen (en de voorbije) bij is geweest en verder iedereen die me geholpen heeft..Ducati, het team, Bridgestone en een hartelijk dank aan iedereen die er ook maar iets mee te maken heeft gehad, het is eindelijk gelukt!

thumb_motegi_2007-p1.jpg

Natuurlijk viert het gehele Marlboro Ducati team feest!

Loris Capirossi:

We hadden het moeilijk dit weekend en pas gisteren vonden we een betere afstelling. Toen ik vanmorgen opstond en de regen zag zei ik "Wow, dit gaat zeker een moeilijke dag worden". We wisten niet wat de beste banden zouden zijn dus startten we met medium regenbanden. In eerste instantie was het echt moelijk, dus besloot ik al vroeg de pits binnen te rijden, en natuurlijk was mijn tactiek de beste want ik won hier mijn derde opeenvolgende race, dit is een belangrijk moment voor mij. Het is natuurlijk ook een mooie dag voor Casey, voor Ducati en voor het team. Ik feliciteer hierbij Casey, hij is een goede coureur, ik ben zeer blij voor hem.

Voor de volledige uitslag en stand  in het kampioenschap.

Volgende race: 14 oktober, Phillip Island, Australië!

Foto's: ducaticorsepress/yamaharacing/hondaproimages