Zoeken

GP Indianapolis: uitslag MotoGP

30 augustus 2010

Voor het eerst in zijn carrière heeft Dani Pedrosa de Amerikaanse Grand Prix op de legendarische 'brickyard' in Indianapolis gewonnen en daarmee zijn achterstand op Jorge Lorenzo, met nog zeven wedstrijden te gaan, verkleind tot 68 punten.

Dani_Pedrosa_Indianapolis_2010.jpg

In tegenstelling tot de 125cc en Moto2, die in Indianapolis vanwege het slechte asfalt en het lage gripniveau waren gekenmerkt door veel valpartijen, waren ditmaal 'slechts' drie valpartijen te betreuren in een race die niet bepaald als spannend de geschiedenisboeken in zal gaan. 

Veel prominente Amerikanen waren afgekomen op wat in Amerika als dé MotoGP race van het seizoen wordt beschouwd en zagen Ben Spies, die voor het eerst in zijn carrière van de pole position had mogen vertrekken, kopstart nemen in de 28 ronden durende race. Zes ronden lang wist Spies de leiding in handen te houden, maar de Texaan was niet opgewassen tegen een ontketende Dani Pedrosa, die ditmaal geen goede start kende en pas als vierde de eerste bocht in mocht duiken, achter Spies, Dovizioso en Nicky Hayden die ook vanaf de eerste startrij had mogen starten. Nog slechter was echter de start van Jorge Lorenzo, die vanaf de tweede startplek in de verdrukking kwam en terugviel naar een vijfde plaats.

Terwijl Nicky Hayden al snel vanwege een losgeschoten kneeslider terugviel naar een zesde plek, achter Valentino Rossi, wist ook Dovizioso het tempo op kop niet te volgen, waardoor de strijd om de drie podiumplaatsen al snel gestreden was. Pedrosa won de Indianapolis Grand Prix met overmacht, Spies werd tweede en scoorde daarmee zijn beste resultaat van het seizoen en Jorge Lorenzo scoorde de derde en laatste podiumplaats. Teamgenoot Valentino Rossi, die het afgelopen weekend tot drie maal toe ten val was gekomen, eindigde de race op een vierde plaats, op ruime afstand van Andrea Dovizioso.

Nicky Hayden wist zijn zesde plaats tot het eind vast te houden, terwijl teamgenoot Casey Stoner in de achtste ronde onderuit was gegaan, twee ronden nadat hij in zijn opmars Hayden voorbij was gestoken. Stoner was niet de enige coureur die de gepoetste kant niet boven had weten te houden, ook Marco Melandri en Mika Kallio gingen in de race onderuit terwijl Colin Edwards vanwege problemen met zijn achterband de wedstrijd in de pitbox eindigde.

Grand Prix Indianapolis, uitslag MotoGP:
1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 47'31.615
2 Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 3.575
3 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team 6.812
4 Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team 12.633
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 21.885
6 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 35.138
7 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 36.740
8 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP 36.825
9 Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team 44.905
10 Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar 51.368
11 Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP 55.386
12 Hiroshi AOYAMA JPN Interwetten Honda MotoGP 57.903
13 Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP +1'04.139
DNF    
 Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team 10 Laps
 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 12 Laps
 Casey STONER AUS Ducati Team 21 Laps
 Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini 26 Laps


Tussenstand na 11 wedstrijden:
1 Jorge LORENZO SPA 251
2 Dani PEDROSA SPA 183
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 126
4 Casey STONER AUS 119
5 Valentino ROSSI ITA 114