Zoeken

GP Indianapolis - MotoGP: uitslag race

28 augustus 2011
Zijn eigen voorspelling na afloop van zijn zevende pole position ten spijt, dat de verhoudingen in de race wel eens heel anders zouden kunnen zijn, was ook de 12e MotoGP Grand Prix van het seizoen geen maat op Casey Stoner, die op eenzame hoogte zijn zevende overwinning van het seizoen scoorde en daarmee zijn voorsprong in het wereldkampioenschap naar 44 punten heeft vergroot.

Casey_Stoner_Indianapolis_2011

Het begint langzaam een terugkerend ritueel te worden, een gedurende de trainingsdagen steen en been klagende Casey Stoner, onderwijl elke training de rest van het veld te domineren. Zo ook op de Brickyard van Indianapolis, dat tussen bocht 5 en 13 van nieuw asfalt was voorzien. Stoner klaagde over het gebrek aan grip, bleef klagen toen het circuit sneller werd maar reed ondertussen wel zijn zevende pole position van het seizoen en verbrak daarbij het bestaande polerecord met bijna één seconde.

De enige coureur die de Australiër onder druk zou kunnen zetten was thuisrijder Ben Spies, die hier vorig jaar nog zijn eerste pole position had gescoord en in de warm-up training zelfs de snelste man op de baan was geweest. De Texaan kwam tijdens de start echter in de verdrukking, viel daardoor ver terug en was meteen kansloos voor de overwinning. Het gebeurde achter de rug van Dani Pedrosa, die kopstart in de race had genomen en zes ronden lang het veld mocht aanvoeren.

Daarna werd het stokje door Stoner overgenomen, die in de openingsronden van de race met de goed gestartte Jorge Lorenzo af moest rekenen. Rondenlang bleef Stoner daarna in het achterwiel van zijn teamgenoot, om bij het insturen van de zevende ronde de leiding in de race over te nemen, direct een gat te slaan om daarna onbedreigd zijn zevende overwinning van het seizoen bij te kunnen schrijven.

Evenals Stoner reed ook Pedrosa een eenzame race en scoorde zijn zesde podium van het seizoen. Na in het begin van de race de druk van Marco Simoncelli te hebben weerstaan leek leek Jorge Lorenzo lange tijd aanspraak te kunnen maken op de derde en laatste podiumplaats, maar had geen antwoord op zijn sterk rijdende teamgenoot, die na zijn dramatische start een ijzersterke inhaalrace had gereden. Lorenzo en Dovizioso maakten de top vijf compleet, terwijl Alvaro Bautista werderom een sterke race reed en liet zien dat Suzuki de laatste tijd zijn zaken goed op orde heeft. De Spaanse coureur wist thuisrijder Colin Edwards achter zich te houden en finishte op de 6e plaats, zijn beste resultaat onder droge omstandigheden.

Daar waar voorafgaand aan de race vooral de Honda rijders hardop de levensduur van de voorband ter discussie hadden gesteld bleken in de race alleen de Ducati's te kampen te krijgen met overmatige bandenslijtage. Loris Capirossi (Pramac Ducati) en Karel Abraham (Cardion AB Ducati) reden de race niet uit, Nicky Hayden stuurde, na in de openingsfase sterk voorin het veld te  hebben gereden, met nog enkele ronden te gaan zijn GP11.1 naar binnen, maar werd weer naar buiten gestuurd om de race uit te rijden, de sterk rijdende Hector Barbera ging in de laatste bocht met een totaal versleten voorband onderuit en Valentino Rossi raakte meermaals langs de baan, had een probleem met de nieuwe versnellingsbak maar wist nog wel als 10e over de finish te gaan. De enige Honda rijder die met bandenproblemen kreeg te kampen was Marco Simoncelli, die uiteindelijk als 12e werd afgevlagd.

Grand Prix Indianapolis - MotoGP, uitslag race:

1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team 46'52.786
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 4.828
3 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing 10.603
4 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 16.576
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 17.202
6 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP 30.447
7 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 39.690
8 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team 53.416
9 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini 53.790
10 Valentino ROSSI ITA Ducati Team 55.345
11 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 57.184
12 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini +1'00.141
13 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP +1'02.169
14 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 2 Laps
DNF
Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP 1 Lap
Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing 8 Laps
Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team 12 Laps

Tussenstand na 12 wedstrijden:

1 Casey STONER AUS 243
2 Jorge LORENZO SPA 199
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 174
4 Dani PEDROSA SPA 130
5 Ben SPIES USA 125