Zoeken

GP Frankrijk - 125

23 mei 2007

Winst voor Gadea, Pasini wéér stuk

Geluk lacht Gadea toe en laat Pasini in de steek

Het mag niet lukken bij Mattia Pasini, die er ongetwijfeld zelf moedeloos van wordt. Na Qatar, Spanje én Turkije kwam de Italiaan ook in de Alice Grand Prix de France niet aan de finish! Alleen in China wist hij tien punten te scoren. Op zaterdag reed hij nog naar de polepositie en ook in de race leek alles goed te gaan.

Tot de twintigste ronde leek Pasini zijn pechduivel eindelijk van zich te hebben afgeschud, maar toen sloeg deze wéér toe en kwam de Polaris World-Aprilia coureur andermaal niet tot scoren. Tomoyoshi Koyama leek vanaf de derde startplek de leiding te nemen, maar Mattia Pasini wist voor de chicane Koyama naar het tweede plan te verwijzen.

In de eerste ronde nam Pasini al een aardige voorspong op Koyama, Gadea, Smith en de rest van het startveld. De goed gestartte Koyama bleek het hoge tempo niet te kunnen volhouden en zakte naarmate de race vorderde een fiks aantal plaatsen terug.

19 ronden lang zag het er goed uit voor Mattia Pasini. Toen sloeg de pechduivel weer toe.

Het was Sergio Gadea die de achtervolging op Mattia Pasini inzette. In de tiende ronde was de aansluiting een feit en ontstond er een mooi duel. Achter dit tweetal kreeg Bradley Smith het aan de stok met Lukas Pesek, en samen reden ze richting het leidende duo. In de twintigste ronde sloeg dan weer het noodlot toe bij Mattia Pasini. Voor de vierde keer in vijf races kreeg hij te maken met pech en moest hij zijn Polaris World-Aprilia aan de kant zetten. Weg kans op de overwinning, weg punten en weg motivatie. Het wordt nu wel heel moeilijk voor Mattia Pasini om zich voor de rest van het seizoen op te laden als er in de volgende race geen ommekeer komt.

Lukas Pesek kon het gaatje naar winnaar Sergio Gadea net niet dichten.

Bradley Smith bleek niet bestand tegen de druk die Lukas Pesek op hem uitoefende en werd gepasseerd door de Tsjech, die wilde voorkomen dat Sergio Gadea van hem weg zou lopen. Dat lukte Pesek uiteindelijk net niet. Met een verschil van nog geen halve seconde kwam hij achter winnaar Gadea over de streep. Die pakte zijn eerste overwinning en was dolgelukkig.

Sergio Gadea:

Het is moeilijk te beschrijven hoe het voelt als je voor het eerst wint, het is een mooie emotie. We hadden veel problemen sinds het begin van het seizoen, maar langzaam aan komen we er uit. Deze overwinning is een verdere aanmoediging om het nóg beter te doen. Alles ging prima dit weekend. Ik had een goed ritme tijdens de trainingen en dat werd in de race bewezen. Ik zal proberen dit resultaat te herhalen en zal mijn energie in de volgende races stoppen.

Bradley Smith moest op de streep bijna twee en een halve seconde toegeven op Pesek, maar de jonge Brit pakte wel zijn eerste podiumplaats! Om de vierde plaats werd er gevochten tussen Gabor Talmacsi, Joan Olive, Pablo Nieto, Simone Corsi, Hector Faubel, Sandro Cortese en Mike di Meglio.

Pablo Nieto was misschien wel de opvallendste in deze groep. Gestart vanaf de zeventiende startplek wist hij zich tijdens de race naar voren te rijden en had tegen het eind van de race zelfs even de vierde plaats in handen. Door een foutje legde hij uiteindelijk beslag op de zesde plaats. Veel plezier beleefde hij ook daar niet aan want door een tijdstraf van 20 seconden werd hij uiteindelijk vijftiende.

Gabor Talmacsi wist nipt Joan Olive achter zich te houden en pakte de vierde plaats, Olive de vijfde. Faubel, Cortese, Corsi en di Meglio werden zes, zeven, acht en negen terwijl de tiende plaats voor Koyama was. Simone Corsi, die vanaf de dertiende startplek knap naar voren was gereden middels een aantal zeer snelle ronden, kon zich uiteindelijk niet bemoeien met de strijd om de vierde plaats omdat hij een versleten achterband had en in de laatste ronden een stuurfoutje maakte.

Voor de volledige uitslag.

Joey Litjens voor Federico Sandi en Roberto Tamburini.

Hugo van den Berg en Joey Litjens finishten deze race als vier- en vijfentwintigste. Van de Honda werd verwacht dat die wat meer partij zou kunnen geven op het "start & go" circuit van Le Mans, maar het resultaat viel tegen. Na zijn bliksemstart, waar Joey inmiddels bijna "patent" op kan aanvragen, reed de 17-jarige Limburger direct al op de eenentwintigste plaats, in het wiel van zijn zelfs nog beter gestarte teamgenoot Danny Webb.

Joey Litjens:

De start was weer als vanouds en ik maakte vanaf mijn 29e startpositie op de 8e startrij in één ronde 8 posities goed. Dan moet je meteen aanhaken. Dat lukte niet goed. Ik liet het in die eerste ronden met een volle brandstoftank liggen. Ik viel terug naar rondetijden in de 1.47 en dat was te langzaam om in de slipstream van mijn concurrentie te kunnen blijven rijden. Pas na 5 rondjes kreeg ik mijn ritme goed te pakken, nadat ik de machine beter in mijn grip had. Het groepje dat me voorbij gestoken was kon ik niet meer achterhalen en toen vocht ik de strijd uit met Muresan, Tamburini, Danny en Hugo.

Danny viel iets terug en het is frustrerend dat je van een groep van 4 man als 4e uit de strijd
over de finish komt. Mijn rondetijden werden aan het einde van de race, ondanks dat de grip van de Dunlop’s iets minder werd, wel weer beter, maar de mannen reden allemaal defensieve lijnen en hadden iets meer topsnelheid. Dan kom je er simpelweg niet overheen. We streden met zijn vieren om de 21e plaats, en dit keer viel mij de 24e plek ten deel. Op een ander circuit is het weer andersom. Het is jammer dat de vooruitgang op dit circuit niet zo groot is geweest als tijdens de eerdere GP's van dit seizoen. Mijn tijden waren weliswaar 0,5 seconden sneller dan in 2006, maar toch. Dat is te kort. Over 2 weken hebben we Mugello (3 juni) en een week later Barcelona (10 juni). Circuits met een heel lang recht stuk en veel slipstream werk. Daar wil ik de stijgende lijn van de eerste 4 GP's weer oppakken.

Volgende race: 3 juni, Mugello, Italie.

Foto"s: apriliaracing/hondaproimages