Zoeken

GP Duitsland - MotoGP

16 juli 2007

Pedrosa foutloos

Sinds vorig jaar Laguna Seca was het Repsol Honda team er niet meer in geslaagd om op de hoogste trede te staan, maar afgelopen zondag wist Dani Pedrosa daar op een overtuigende wijze een eind aan te maken. De jonge coureur pakte de koppositie vlak na de start om deze daarna niet meer uit handen te geven.

Sachsenring_MotoGP_1.jpg
Pedrosa blij met de overwinning

Pedrosa:

Ik ben heel erg blij met het resultaat vandaag. Ik wil deze overwinning opdragen aan het Repsol Honda Team en aan HRC omdat ze lange tijd hard gewerkt hebben zonder de gewenste resultaten. Nu hebben ze een beloning hiervoor. Ook ben ik blij voor m'n fans voor hun support, ook wanneer ik niet win. De race ging overduidelijk prima. Ik had een goede start, was hard aan het pushen vanaf het begin en ik kon daardoor een gaatje slaan en de race controleren.

In de kwalificatie had Pedrosa met zijn tweede plek al laten zien dat hij qua tempo niet onder hoefde te doen voor Stoner. Ook Randy de Puniet zorgde voor een verrassing door zich vlak voor John Hopkins als vierde op de startgrid te kwalificeren. Rossi kwam niet verder dan een zesde tijd, terwijl Marco Melandri met zijn derde tijd liet zien dat hij nog steeds snel kan zijn. Hayden moest het, net als twee weken geleden, niet van zijn kwalificatie hebben en bezette de veertiende startplek.

Na de start was het - zoals gezegd - Pedrosa die de leiding nam voor Stoner, Melandri, Hopkins, Capirossi en De Puniet en Rossi. Na een paar ronden hadden de eerste drie een gaatje geslagen naar de achtervolgende groep waarvan Capirossi de achtervolging leidde. Carlos Checa kende een ongelukkige race door al na een paar rondes onderuit te gaan. Hij kon later zijn weg vervolgen en kwam uiteindelijk over de finish. Een ronde later onderging Guintolli hetzelfde lot en niet lang daarna was het Rossi die ook de pitbox kon gaan opzoeken.

Sachsenring_MotoGP_2.jpg
Rossi op jacht naar De Puniet

In een poging De Puniet voorbij te steken nam hij een krappere binnenbocht, maar verloor hierbij de grip en schoof onderuit. Ondanks de onschuldige schuiver bleek de motor niet meer rijdbaar en moest de populaire Italiaan de strijd staken. Gelukkig voor hem raakten ze elkaar niet en kon De Puniet gewoon zijn weg vervolgen. Met de stand in het kampioenschap in het achterhoofd kreeg Stoner vanaf de pitmuur het sein dat Rossi uit de race was zodat hij niet tot het uiterste zou gaan.

Pedrosa bleef ronde na ronde vol aan het gas hangen en had al gauw een gaatje geslagen naar Stoner toe. Halverwege de wedstrijd werd bovendien duidelijk dat de meeste Bridgestone rijders problemen zouden krijgen met de grip. Zo moest Stoner flink aan tempo inboeten en kreeg daardoor al gauw – de op dat moment nog wel hard rijdende - Melandri en Capirossi in zijn kielzog. Melandri probeerde Stoner te passeren maar dit mislukte, Capirossi was de lachende derde en pakte beide coureurs. Hij leek van de Bridgestone coureurs de minste problemen te hebben met zijn banden, maar hij had voor de wedstrijd dan ook al iets geroepen over een verrassing qua bandenkeuze.

Sachsenring_MotoGP_3.jpg
Hayden stormt naar voren

Hayden was ook bezig met een opmars door het veld. Gestart vanaf de veertiende plek wist de Amerikaan zich steeds verder naar voren te werken. The Kentuky Kid profiteerde van de verminderde grip van de coureurs voor hem, passeerde Hopkins om daarna direct door te rijden naar het achterwiel van Stoner. Op dat moment lag Stoner vijfde. Vrijwel direct wist Hayden ook Stoner te passeren terwijl in zijn rug het Colin Edwards was die Hopkins voorbij stak. Ook Melandri had er een flinke kluif aan om zijn rondetijden acceptabel te houden met het gebrek aan grip. Op het eind van de race wisten Hayden ,Edwards en zelfs Stoner Melandri nog te passeren. Hiermee stelde Stoner toch weer een extra punt voor het WK veilig. Capirossi had genoeg voorsprong op de goed rijdende Hayden en pakte het zilver. Hayden maakte het podium compleet vlak voor Edwards, Stoner en Melandri. Ook Anthony West reed geen onverdienstelijke race en kwam als achtste over de finish.

In het kampioenschap deed Stoner uiteraard goede zaken door het uitvallen van Rossi, hoewel de voorsprong groter had kunnen zijn als zijn banden het hadden gehouden. Desalniettemin heeft hij nu 32 punten voorsprong, maar het seizoen is nog lang niet ten einde. Pedrosa verstevigde met zijn overwinning zijn derde plek in het kampioenschap.

Sachsenring_MotoGP_4.jpg
Capirossi onderweg naar het podium!

Capirossi:

Het is lang geleden, maar ik sta er weer. Mijn team heeft echt hard gewerkt om de beste set-up voor de race te vinden. We hebben de gewichtsverdeling veranderd, met meer gewicht op het voorwiel kon ik met meer vertrouwen de bochten in. Ook gaat mijn dank uit naar de mannen van Bridgestone omdat we hard gezocht hebben naar de juiste banden voor de race en uiteindelijk met een afwijkende achterband gestart zijn. Ik heb aan het begin van de race rustig aan gedaan om de banden te sparen. Later kon ik naar voren komen en in dat ritme blijven. Ik wist dat Nicky (Hayden) de laatste ronden er aan zat te komen, maar ik had genoeg over.

Michel Fabrizio die de geblesseerde Toni Elias verving op de Gresini Honda eindigde op een verdiende tiende plaats:

Ik ben erg blij met dit resultaat. Het was mijn doel om in de top tien te eindigen en dat is gelukt. Het was een zware race, lichamelijk veeleisend en ook door het hoge tempo. Het is een mooie ervaring voor me geweest en een mooie bonus na een zwaar jaar.

John Hopkins:

Ik had een goede start en kon vanaf de eerste bocht meestrijden om posities. Ik zat in een goed ritme totdat ik een paar foutjes maakte en wat achterstand opliep. Ik probeerde zo vloeiend mogelijk te rijden aangezien het een lange hete race ging worden. Met ongeveer zeven ronden te gaan kreeg ik problemen met de banden en had ik moeite grip te vinden, vooral in de linkerbochten. Toen kwam ik in een strijd terecht met Melandri en Stoner en ik moet zeggen dat dit de meeste vreemde race ooit voor mij was; het was op het eind lastiger dan in de regen rijden! Ik heb mijn vierde plaats wat steviger in handen en nu kijk ik uit naar de race in Amerika!


Volgende race: 22 juli, Laguna Seca USA!


Foto's:suzukiracing/ducatiracing